SUMMIT U DUBROVNIKU

Susret s predsjednikom Ukrajine prošao bez Milanovića, oporba bijesna: “Bitno da je pozvan Vučić, četnik bez brade

Oporba je izrazila ogorčenje zbog odluke da se predsjednik Zoran Milanović ne pozove na summit Ukrajina-Jugoistočna Europa koji se održava u Dubrovniku, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić među pozvanima. Summit, čiji je domaćin ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u suradnji s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, okupio je čelnike 12 zemalja iz regije, ali bez sudjelovanja hrvatskog predsjednika, što je dodatno pojačalo napetosti između Pantovčaka i Banskih dvora.

Predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić osudio je ovu odluku, ističući da je “sramota za Hrvatsku” što predsjednik države nije pozvan na summit u vlastitoj zemlji, dok je Vučić, kojeg su pojedini članovi oporbe okarakterizirali kao “osobu koja još uvijek ne zna je li Dubrovnik hrvatski grad”, dobio pozivnicu. Ovaj incident, tvrde, reflektira duboke političke podjele i nefunkcionalnost institucija, što šteti međunarodnom ugledu Hrvatske.

Iako su nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić i Ivana Kekin iz platforme Možemo! priznale da je logično pozvati čelnike svih država iz regije, uključujući i Vučića, naglašavaju kako izostavljanje Milanovića ugrožava političku stabilnost Hrvatske i šalje lošu poruku međunarodnoj zajednici. “Ovo nejedinstvo nas čini sigurnosno ranjivima”, upozorila je Selak Raspudić.

Kekin je dodatno kritizirala premijera Plenkovića, optužujući ga za ignoriranje ustavne uloge predsjednika u vanjskoj politici i kontinuiranu zloupotrebu političke moći. Ona je izjavila da je “nedopustivo da predsjednik RH nije pozvan”, ističući kako je nužno postići suradnju između Pantovčaka i Banskih dvora radi dobrobiti države.

Premda se špekulira da je sam ukrajinski predsjednik Zelenski zatražio da se Milanovića izostavi s popisa pozvanih zbog njegovih stavova prema Ukrajini, Kekin smatra da taj argument ne može opravdati ovakvo zanemarivanje institucije predsjednika.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari