SUTRA GUŽVE SEZONE Navala na Jadran: 28 dodatnih autobusnih linija prema moru

Kolona vozila u pravcu Krčkog mosta

Svima koji sutra krećete na put – savjet znate – strpljenje i i ne žurite

Već danas autom, autobusom, vlakom, trajektom ili avionom – mnogi su završili u gužvama. Ne tolikima kakve prijete sutra u vikendu samog vrhunca sezone. Prema Jadranu idu dva dodatna vlaka i čak 28 autobusnih linija

Vožnja do gradova na obali prvog petka u kolovozu nije lagan kao pjesma.

“Jel vam smeta ova gužva? Smeta, vruće je, ali nije veliki zastoj”, kaže Miroslav iz Beograda.

“Čekam pola sata i to nije ok”, kažu Tanja i Dejan iz Karlovca. Kolona na izlazu s autoceste A1 oko 3 kilometara. Iako domaći i turisti ovo ljeto uglavnom putuju radnim danima, na Lučkom se i za vikend očekuje oko 230 tisuća automobila.

Prodaja autobusnih karata porasla je do pet puta. Svi žele na jug.

“Koliko moram putovati? Devet sati lagano. A kartu sam kupila u utorak zbog gužvi. Bilo je još mjesta, ali za svaki slučaj”, kaže Natalija iz Zagreba.

“Idemo u Zadar. Bit ćemo 5 dana, vraćamo se u Zagreb, pa u London”, ispričao je Mustah iz Londona.

Promet će svakako biti pojačan. Samo danas imamo dodatnih 28 linija otvorenih, najviše Istra, Kvarner, Dalmacija. Busevi su puni u svako vrijeme u svim linijama”,c ispričala je Ivana Šestić Trohar, pomoćnica voditeljice podružnice Autobusni kolodvor.

Baš kao autobusi i vlakovi najviše voze prema jugu. Broj putnika povećan je i do četiri puta.

“Nas sedam ide u Split na nekoliko dana. Putujemo željeznicom cijeli mjesec. Sad idemo u Split proslaviti moj rođendan”, ispričao je Daniel sa Tenerifa.

“Tijekom ljetne sezone bilježi se povećani broj putnika prema Jadranu, najviše prema Splitu. Split i Zagreb su dnevno povezani s 4 dnevna i 4 noćna vlaka. Ukupni kapacitet je oko 2000 putnika i ti vlakovi su gotovo svakodnevno puni”, kazala je Mihaela Tomurad Sušac, glasnogovornica HŽ-a.

Kako na cesti, željeznicama, trajektnim lukama tako i u zraku – gužve. Ukupni porast za oko 10%.

“Brojke nam pokazuju dvoznamenkasti rast i mi smo zaista ponosni na to, znači lipanj ove godine bilježi 16% više nego prošle godine, a srpanj 14,5% više nego srpanj prošle godine”, kaže Lidia Capković Martinek, glasnogovornica MZLZ Franjo Tuđman.

Na pasjim vrućinama, Australcima koji su pobjegli od zime teško je izgovoriti i ime hrvatskih gradova pa viču – Porek! Porek!

“Da, idemo u Poreč. Bit ćemo dva tjedna. Prekrasno je”, rekla je Becky iz Sydneya.

“Idemo na Krk, onda ćemo do Raba, Paga, Korčule i Hvara”, rekao je Steven iz San Francisca. Osim utorka i srijede kada je blagdan Velike Gospe iz HAK-a poručuju najbolji dani za putovati u kolovozu su upravo utorak i srijeda.

Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari