PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Sutra započinje proljeće, no hoće li i vrijeme za vikend biti proljetno?

Foto: M.L.

U subotu u 10 sati i 37 minuta nastupa proljetni ekvinocij i počinje nam proljeće, no vremenske prilike bit će daleko od proljetnih. Dosta oblaka, povremena kiša, snijeg te olujan vjetar i hladnoća.

Petak još kako tako miran dana u ritmu na kakav smo navikli ovog tjedna. Prijepodne sunčanije, a poslijepodne uz razvoj oblaka uglavnom u unutrašnjosti, mogući su mjestimični pljuskovi kiše, u gorju i Podunavlju snijega. No, danas nešto više sunčanih razdoblja, oborine će češće izostajati, a i vjetar će u jednom trenu gotovo sasvim oslabjeti. Samo pod Velebitom još ujutro može biti jakih udara bure. Nakon hladnijeg jutra i mraza, danju podjednako prohladno, na moru svježe. Bit će na kopnu od 5 do najviše 9 °C, a do 10-11 °C na obali i otocima, pišu Vijesti.hr

VIKEND NA MORU

Naoblačenje kreće u noći na subotu, u Dalmaciji od jutra uz povremenu kišu, u zaleđu susnježicu, u višim predjelima snijeg. Na Kvarneru uglavnom suho, ali će zapuhati škura bura te se do kraja dana s olujnim udarima proširiti duž većeg dijela obale. Raskidati će se tako oblaci, osobito na sjevernom dijelu, no u nedjelju će bura još pojačati, a pod Velebitom bi mogla biti i orkanske jačine. I to ne samo na udare. Snježnih pahulja nošenih vjetrom može biti i na samoj obali, a pritom će se i danju, usprkos najvišoj temperaturi od 8-9 °C činiti znatno hladnije pa i blizu nuli.

VIKEND NA KOPNU

U unutrašnjosti pravi zimski i vrlo vjetrovit vikend. Subota tmurnija uz povremen snijeg, tek ponegdje u nizinama tijekom dana i kiša. Oborine češće u gorju, u Posavini i na istoku zemlje, a od nedjelje će ih biti i sve manje, a sve više sunčanih razdoblja, ponajprije na zapadu i sjeverozapadu zemlje. No, kao i na moru, vrlo vjetrovito. Puhat će jak, na udare ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će se temperature ispod prosjeka za doba godine činiti još nižima.

Sve u svemu, pred nama je jedan nepovoljan vikend, iznimno vjetrovit što će zasigurno na Jadranu uzrokovati brojne nevolje. Računajte na prekide u cestovnom i pomorskom prometu zbog kojih će dijelovi obale i neki otoci biti potpuno odsječeni od ostatka Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari