MINISTROV PLAN

Sve je manje mladih zainteresirano za vojni rok. Jedno od rješenja – povećat će se plaće za 80 posto!

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Dragovoljni rok traje 40 dana, a ročnici će u tom vremenu moći zaraditi 1400 eura

Tijekom tih 40 dana imaju pravo na osnovno na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti, smještaj i prehranu, vojnu odoru i sportsku opremu te dopust u trajanju do pet dana iz razloga utvrđenih pravilnikom

Mladići i djevojke koji u budućnosti budu odlazili na dragovoljno služenje vojnoga roka trebali bi dobiti 700 eura neto novčane naknade za svaki mjesec izvršenog programa obuke, kako piše u novom prijedlogu Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane koji je u javnom savjetovanju. Trenutno naknada iznosi 398,40 eura, a s prijedlogom se povećava za oko 80 posto, piše Jutarnji list.

Dragovoljni rok traje 40 dana, a ročnici će u tom vremenu moći zaraditi 1400 eura. Tijekom tih 40 dana imaju pravo na osnovno na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti, smještaj i prehranu, vojnu odoru i sportsku opremu te dopust u trajanju do pet dana iz razloga utvrđenih pravilnikom.

Povećanje naknade pokušaj je da se motivirane ljude privuče u Oružane snage, a većina koji završe temeljnu obuku kasnije mogu potpisati profesionalni ugovor i ostati u vojsci.
Oružane snage i Ministarstvo obrane suočeni su s velikim padom interesa mladih za vojni poziv, s obzirom na to da je od 2008. do kraja 2022. godine dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 10.327 ročnika.

Ministarstvo obrane godišnje želi privući 1000 mladih u vojsku, a prošle je godine vojni rok završilo tek njih 402. Razlozi za zanimanja nelagoda i neizvjesnosti uglavnom su izazvani ratom u Ukrajini.

Do prije nekoliko godina kandidata je bilo dva puta više nego je potrebno, no trend se promijenio 2012. kada je tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović novčanu naknadu s 2660 kuna prvo smanjio na 1500, poslije na 1190 kuna, a ročnicima je ukinuta i besplatna sportska oprema.

Naknada je 2019. podignuta na sadašnjih 3000 kuna, a vojni rok završila su 803 ročnika, no već je u pandemijskoj 2020. godini broj pao na 519, a godinu nakon ipak se popeo na 799, sve do rata u Ukrajini kada je broj ponovo krenuo padati.

Iako su sukobi između predsjednika i ministra Banožića bili česti prošle godine, ministar je utvrdio da svađe nisu utjecale na zanimanje mladih za služene vojnog roka.

U prijedlogu novog pravilnika uvedena je još jedna novost, a to je da ročnici daju svečanu prisegu pred ministrom obrane ili osobom koju on za to odredi.

Odredbom se ne želi zabraniti predsjedniku Republike da bude prisutan pri polaganju prisega ili da ga se na bilo koji način ograničava na tim svečanostima, već se ističe da ročnici ugovor potpisuju s Ministarstvom obrane kao poslodavcem pa se time definira da prisegu daju pred ministrom obrane ili njegovim izaslanikom.

U Ministarstvu obrane nadaju se da će veliko povećanje novčane naknade ponovo preokrenuti trend i da će uskoro ponovno imati mnoštvo ročnika, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari