BEZ VODE NE IDE

Sve je puno turista, a na snazi je redukcija vode, provjerili smo kako to točno izgleda u praksi i kako se ljudi snalaze

Foto: Net.hr

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić u razgovoru za Net.hr ističe kako vjeruje da će, u periodu kada je na snazi odluka o redukciji vode, svi biti savjesni, od kućanstava do turističkih subjekata

U Istarskoj županiji od ponedjeljka 18.srpnja na snazi je prva faza redukcije vode. Suša i toplinski valovi uzeli su svoj danas pa je špica potrošnje dosegnuta još u lipnju, što je ranije nego je to bilo uobičajeno prethodnih godina, prenosi Net.hr.

Zbog cjelokupne situacije, županija na čelu sa županom Borisom Miletićem donijela je odluku da na snagu stupa prva faza redukcije vode, koja uključuje zabranu korištenja vode iz javnog vodoopskrbnog sustava za zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina i sportskih terena, upotrebe tuševa na plažama, pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza, pranje javnih površina, ulica i trgova, osim površina tržnica i ribarnica te pranje svih plovnih objekata (brodova, brodica, jahti i svih ostalih objekata za sport i razonodu koji nisu brodica).

Župan Miletić kazao je da će ova odluka biti na snazi do opoziva, odnosno dok se hidrološka situacija ne poboljša. “Ne bih govorio što bi bilo kad bi bilo, ali nadam se da do drugog stupnja redukcije vode neće doći. Napomenuo sam da je 2012. godine u prvom stupnju redukcije bila uključena poljoprivreda, a sada nije. A o nekim crnim scenarijima ne želim razmišljati”, rekao je Miletić.

Za one koji prekrše odluku, predviđene su i drakonske kazne, a nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije.

O ovoj temi o kojoj su se raspisali svi domaći mediji razgovarali smo s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem. U razgovoru za Net.hr Zoričić je istaknuo kako za sada nemaju nikakvih predviđanja do kada će trajati redukcija vode. “To je na županiji, ali se nadamo da će ova redukcija i štednja pokazati da smo na dobrom putu i da ćemo se brzo vratiti u normalu”, kaže nam pulski gradonačelnik.

‘Vjerujem da će svi biti savjesni…’

Na pitanje kako se građani nose s ovom odlukom, kaže kako vjeruje da su svjesni situacije. “Naši sugrađani su općenito u Puli ozbiljni kad su u pitanju ovakve i slične situacije”, dodao je.

Iako Istra trenutno vrvi od turista, Zoričić ne vjeruje da će redukcija vode utjecati na broj turista. “Turistički sektor je dobro po tom pitanju organiziran”, rekao nam je, dodajući da im je ovo sada opomena da i grad i turistički subjekti krenu u projekt desalinizacije.

Na naše pitanje što je s bazenima, zašto se na njih ne odnosi redukcija iako se prilikom punjenja, odnosno održavanja bazena troše velike količine vode, gradonačelnik Pule kaže da je “na svima maksimalno paziti i štedjeti”. “Vjerujem da će svi biti savjesni. Od kućanstava do turističkih subjekata. Redukcija se ne odnosi na poljoprivredu, a svi ostali, kad je u pitanju pitka voda, moraju znati kako postupati”, kazao nam je.

Odluka zabrana pranja osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza odnosi se i na autopraonice, pojašnjava. U štednju vode uključio se i sam grad, a gradonačelnik nam kaže kako Grad Pula koristi tehnološku, a ne pitku vodu iz izvora Nimfej za pranje ulica i zalijevanje zelenih površina. “Tu uslugu smo ponudili i našim poljoprivrednicima”, rekao je Zoričić, dodavši da su na javnim plažama zatvoreni tuševi.

“Još jednom na sve apeliram da štedimo vodu i budemo solidarni”, rekao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić u razgovoru za Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari