JOŠ I TO!

Sve je više alergičara i astmatičara, ali i plućnih bolesnika! Čini se da su glavni krivci za to – klimatske promjene

Screenshot RTL. Montaža: Danas.hr

Loša vijest je i da u Hrvatskoj između 25 i 30 posto populacije pati od alergije na ambroziju, a do sredine stoljeća to će biti i 35 posto. Klimatske promjene pomaknule su i peludni kalendar

Kihanje, suzne oči, otežano disanje. Svaka treća osoba na svijetu pati od alergija i astme.

Jedna Zagrepčanka kaže za RTL: “Pa alergije ima sve više i više. Čak sam i ja među alergičarima”.

I Josip Borić iz Zagreba ističe: “Kći mi ima problema s ambrozijom, naročito kod promjene vremena.”, donosi RTL Danas.hr.

Sve je veći broj onih koji dolaze na testiranja za alergije

“Zadnjih godina primjećujemo da ima puno više ljudi nego što ih je bilo ranije. I malo su drukčije tijekom godine raspoređeni u odnosu na prije 10 ili 15 godina”, rekao nam je Radovan Zrilić, ravnatelj Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

I to sve zbog klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Sezona alergija počinje ranije i traje dulje, a alergijske reakcije sve su jače.

Lidija Srnec, voditeljica Odjela za praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju DHMZ-a ističe: “Klimatske promjene utječu na cijeli eko sustav pa tako i na peludnu sezonu. Naime, nekad je počinjala kasno zimi odnosno početkom proljeća i trajala je do jeseni.”

Pomoć traži sve veći broj kroničnih plućnih bolesnika. Svakom trećem bolest nije dijagnosticirana zbog pušenja nego Izloženosti zagađenom zraku.

“Nije došao gotovo nijedan bolesnik s KOPB-om koji nije rekao da za vrijeme ljetnog, toplinskog udara njemu nije bilo lošije i da nije imao pogoršanje svoje osnovne bolesti”, rekla nam je Andrea Vukić Dugac, pulmologinja u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Zabrinjavajući porast respiratornih infekcija kod djece

Posebno je, kaže, zabrinjavajući porast respiratornih infekcija kod djece i dodaje: “Ako živite u gradu u kojem imate tešku industriju, velika je vjerojatnost da će vaše dijete imati češće prehlade, bronhitise i na koncu kasnije možda razvije neku kroničnu plućnu bolest.”

Dobrih vijesti nema ni za one koji su alergični na ambroziju.

“Na području Hrvatske trenutačno pati 25 do 30 posto populacije, međutim sredinom stoljeća će biti to povećano na 35 posto što je jako puno”, upozorava Lidija Srnec, voditeljica Odjela za praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju DHMZ-a.

I to će biti dodatno opterećenje za već ionako opterećen zdravstveni sustav, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari