ZARAZA SE ŠIRI

Video | Sve je više oboljelih od streptokoka i streptokokne sepse. Troje ljudi i preminulo odd najtežih oblika

Osnovni simptom je bol u grlu, poteškoće s gutanjem. Klinička slika obično nije teška, a liječnici streptokok vrlo lako prepoznaju i bez uzimanja briseva. Nažalost, u najtežim oblicima dovodi do smrti

Od početka mjeseca porastao je broj pozitivnih na streptokok kao i oboljelih od najtežeg oblika bolesti – streptokokne sepse.

Stručnjaci tvrde da u ovom trenutku nema razloga za brigu. Otkrivamo vam kako prepoznati simptome i kako se zaštititi.

Visoka temperatura jedan je od simptoma upale izazvane streptokokom, izvještava Petra Fabian Kapov za RTL Danas.hr.

“Osnovni simptom je bol u grlu, poteškoće s gutanjem. Držimo pljuvačku čim ne možemo gutati, a te bakterije streptokok, stafilokok uživa”, navodi Anđela Počekaj, liječnica obiteljske medicine.

Lako se prenosi u zatvorenim prostorima kao što su vrtić i škola. Ali osim djece oboljeti mogu i odrasli. U ovoj godini prijavljeno je osam najtežih oblika oboljenja, pet u zadnja dva tjedna.

“Može doći do zatajenja organa, zatajenja bubrega i do upale moždanih ovojnica i nažalost od ovih petero zadnja dva tjedna što su prijavljeni troje je umrlo”, ističe Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Klinička slika obično nije tako teška, a liječnici streptokok vrlo lako prepoznaju i bez uzimanja briseva. “Riječ hiperemično označava proširene žile pa je grlo zbog toga crveno, a ono može biti blago, jače ili gotovo krvavo”, navodi Počekaj.

Prenosi se vrlo lako – kapljičnim putem. Najčešće cirkulira među djecom. Pojave li se simptomi kroz tjedan ili dva kod djece u skupini, antibiotik se daje cijeloj grupi. “Cijelom kolektivu dajemo kemoprofilaksu, ali to mora biti određeni postotak oboljelih u određenom vremenu”, navodi Kaić.

Od studenog pa sve do ožujka ambulante su tradicionalno prepune. I svi pokušavaju ostati zdravi. “Držim se strogo prehrane – puno voća i povrća”, ističe Nihad. “Trebalo bi da možda neku kuru napravit ali inače vježbanje i zdravom prehranom, kaže Davor.

“Jednostavno sport. To vam je osnovno, ja 40 godina igram nogomet”, dodaje Rade. Prenošenje na sluznice spriječit ćemo čestim pranjem ruku. I provjetravanjem, izvještava Petra Fabian Kapov za RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari