ANNIKA LINDE

Švedska epidemiologinja priznala grešku: ‘Pogriješili smo. Trebali smo zatvoriti sve puno ranije…’

Linde je bila glavni državni epidemiolog od 2005. do 2013. godine i nadgledala je švedski odgovor na svinjsku gripu i sars

Bivša glavna švedska epidemiologinja Annika Linde odlučila je progovoriti o kontroverznoj strategije te države u borbi protiv koronavirusa.

Smatra da su vlasti trebale uvesti stroga ograničenja u ranim fazama pandemije da bi virus stavili pod kontrolu. Linde je bila glavni državni epidemiolog od 2005. do 2013. godine i nadgledala je švedski odgovor na svinjsku gripu i sars.

Sve do sad podržavala je pristup Švedske prema pandemiji na čelu s epidemiologom Andersom Tegnellom. Sada se ipak predomislila kad je vidjela visok broj smrtnih slučajeva u ondosu na susjednu Dansku, Norvešku i Finsku, piše Guardian.

“Mislim da nam je trebalo više vremena da se pripremimo. Da smo zatvorili vrlo rano, za to vrijeme mogli bismo se uvjeriti da imamo ono što je potrebno za zaštitu onih najranjivijih skupina”, rekla je Linde.

Oslanjali su se na društevnu odgovornost i zdrav razum

Švedska je, kao što je poznato, vodila najmanje restriktivnu strategiju od svih razvijenih zemalja, ostavljajući otvorene niže srednje škole, kafiće, restorane, trgovačke centre i teretane i omogućavala je okupljanja do 50 ljudi.

Oslanjali su se na društvenu odgovornost i zdrav razum.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell dao je preporuku da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mjere, za razliku od drugih država koje su imale restriktivnije mjere.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari