KAKO BI TO KOD NAS PROŠLO?

Švedska uvodi nove, nikad rigoroznije mjere: Što mislite o novom ‘švedskom modelu’?

Foto: Twitter/Sleeping Car

Ugostiteljski objekt i dalje su otvoreni

Iako je Švedska od početka pandemije koronavirusa vodila poprilično blagu politiku kada je riječ o epidemiološkim mjerama, čini se da im je to sada došlo na naplatu jer uvode sedam novih, strožih mjera.

Kafići i dalje rade, ali…

Ipak, te mjere se u većini drugih europskih zemalja ne bi smatrale nimalo rigoroznima, pogotovo ne u ovom stadiju borbe protiv koronavirusa kada kontinentom vlada treći val.

Švedski portal The Local prenio je detalje sedam novih mjera, koje je donijela švedska vlada na čelu s premijerom Stefanom Löfvenom.

I dok su u Hrvatskoj, ali i u bojnim drugim zemljama kafići već odavno zatvoreni, Šveđani tek sad donose odluku da od Badnjaka kafići i barovi ne smiju prodavati alkohol iza 20 sati, a do sada je zabrana vrijedila od 22 sata.

Osim kafića, i dalje su otvoreni restorani, a umjesto osmero gostiju, sada će ih za stolom sjediti maksimalno četvero.

Napokon maske u javnom prijevozu

Teretane i trgovački centri ostaju otvoreni, ali će se ograničiti broj ljudi u njima.

Prema preporuci švedske Agencije za javno zdravstvo, online nastava produžena je do 24. siječnja, a do tada ostaju zatvoreni i bazeni, knjižnice te muzeji. 

Iako je u Hrvatskoj pod normalnim da se u tramvaj ili autobus ne ulazi bez maske, Šveđani će tek oko 7. siječnja dobiti preporuke za nošenja maske u javnom prijevozu.

Građanima je od prije preporučeno da, ako je to izvedivo, rade od kuće, a sada je onda dodatno pojačana.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari