PLAĆA GOTOVO 3000 EURA

Video | Svi grijesi ministra Banožića: Kauč, pekač kruha, avion kao taksi, Titove mandarine, a sad i kredit za kuću…

Mario Banzožić prima plaću od preko 2700 eura, i supruga mu radi državni posao, zaposlena je u županiji. Imaju osim zemlje na kojoj će graditi kuću i stan u VInkovcima, na ministra, međutim on se i s njime smio prijaviti na APN, bilo je dovoljno samo da potpiše izjavu o tome da će ga u roku od dvije godine prodati

Možda nije ilegalno, ali pitanje je – je li moralno. Ministar obrane Mario Banožić dobio je subvencionirani kredit od države, odnosno vi mu plaćate kuću. APN bi trebao služiti da se pomogne mladima i onima koji financijski ne stoje najbolje da kupe prvi nekretninu: ne da se pomogne ministru koji ima plaću od gotovo 3000 eura. I ne samo to – čovjek već ima svoj vlastiti stan, a ima i stan u centru Zagreba koji je sam sebi dodijelio, i koji mu je onda država uredila za 360 000 kuna, od ukrasnih jastučnica do pekača za kruh. Ali nije on samo ministar, on je i građanin, tako ga brani Andrej Plenković.

Psi laju, susjedi prolaze, a obiteljska kuća Maria Banožića malo po malo niće. Od 207 000 eura, vi, ja i Vlada sufinancirat ćemo obitelji Banožić s 25 000.

Istina je, pravo ima jer su mu tek 44., a ministru u Vladi Andreja Plenkovića treba financijska pomoć.

“Ja sam građanin kao i svaki drugi zanemarimo funkciju ministra koja može završiti u bilo kojem trenutku. Neću biti ni prvi ni zadnji koji je koristio isto tako kako dužnosnik tako i građanin”, govorio je ministar.

Da, kaže i Plenković, koji je ovoga puta oprao ruke od objašnjavanja – on je isti kao i vi.

E sad, to baš i nije istina. Meni primjerice, običnoj građanki, nitko ne plaća naknadu za terenski rad, nemam vozača, imam vlastiti prastari auto i kredit za kuću.

Mario Banzožić prima plaću od preko 2700 eura, i supruga mu radi državni posao, zaposlena je u županiji. Imaju osim zemlje na kojoj će graditi kuću i stan u VInkovcima, na ministra, međutim on se i s njime smio prijaviti na APN, bilo je dovoljno samo da potpiše izjavu o tome da će ga u roku od dvije godine prodati.

Zapravo ne mora ga ni prodati, može ga prepisati na strica, mamu, ujaka, sestru. Građanin – ministar znao je kad će natječaj biti, stigao se pripremiti i bio najbrži prst.

“Sve zajedno je maksimalno upitan zakon, Banožić ga je iskoristio a moje je pitanje koliko je po putu bilo Banožića za koje ne znamo? Banožić se sad pravda a rekao je to i ranije da ukoliko ispadne da je on izbacio s liste bilo koga da će se odreći toga. Apsolutno nije javna lista”, kaže zastupnica Anka Mrak-Taritaš.

“Kad su sredstva iskorištena zaključaju se liste, izvan liste može ostati 500 ljudi, 1000 ljudi, šta on zna koga je on izbacio”, dodaje.

Ne bi to možda bila tolika vijest da si građanin Mario Banožić kao ministar nije sam dodijelio državni stan od 92 kvadrata, pravdajući se da mu treba soba za djecu, a cijelo to vrijeme prima naknadu za odvojeni život.

Nije mu bilo dovoljno to što stan od 92 kvadrata plaća 61 euro mjesečno, nego su mu Državne nekretnine taj stan i uredile. Što znaći da smo mu mi obični građani iz našeg džepa kupili kauč, ukrasnu jastučnicu, ukrasnu biljku i pekač kruha. Jer Banožiću toster nije dovoljan.

Platili smo mu i peglu i tepih,a zviždačica Maja Đerek zbog svega prijavila ga je USKOK-u i Povjerenstvu za sukob interesa. Za sad je samo platio kaznu od 1000 eura, a prema troškovniku uređenje stana koštalo je 360 000 kuna.

Državni dužnosnici, saborski zastupnici i hrpa drugih pa i ravnatelj HZZO-a imaju pravo na državne stanove kojima kvadrat najma nije narastao već 21 godinu i plaćaju ga 61 cent. Frki Petešiću osim stana na Trgu snimali smo i prostor za zbirke Knjiga, Arsen Bauk ne plaća ni lipe preko naknade na koju ima pravo za stan još od kako je bio ministar, Peđa Grbin uzimao je naknadu za odvojeni život, iako nije živio odvojeno. Ajde, on se oprao humanitarnom donacijom od 50 000 kuna.

Naravno da Mario Banožić nije jedini, ali je ogledni primjerak.

“Jedan od ludih momenata koje smo otkrili je da je ministar Banožić podigao školski vojni avion i on ga je vozio na sastanak u Zagreb iz Zadra s godišnjeg odmora. Pilot je čekao 7 i pol sati i vratio ga nazad, dakle državni resursi su besplatni državni taksi”, ističe novinar 24 sata Ivan Pandžić.

Osim moralne bilo je bi poželjno da snosi političku odgovornost, a umjesto toga, tumači Pandžić – ministar Banožić kad dođe sezona jede – Titove mandarine s Brijuna.

“Bivša šefica državnih nekretnina se bojala za svoju poziciju, a Banožić joj je bio nadređeni zato je plaćala to uređenje stana i nije žalila novaca za to. A kako bi se još umilila onda je kad stignu mandarine slala mandarine na prag uključujući Banožića i Frku Petešića kojemu je također obnovila stan”, istaknuo je potom.

APN je trebao osigurati krov nad glavom mladim obiteljima, a umjesto toga digao je cijene na tržištu u nebo. Iako rok za prijave ističe tek ovaj petak, Mario Banožić već zna da je – sretni dobitnik, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari