STARICE NA ISTOM KREVETU

Video | Ministar Beroš o šokantnoj fotografiji iz sisačke bolnice: ‘Moram oštro osuditi. Ali ne i smijeniti ravnatelja’

Rekao je i da stanje s krevetima za palijativu zvone za alarm, ali da je općenito Hrvatska na 12-om mjestu po broju kreveta na 1000 stanovnika u svijetu

Nakon što je u medije dospjela fotografija dviju starica na istom krevetu u sisačkoj bolnici, od kojih je jedna u međuvremenu preminula, ministar zdravstva Vili Beroš iznio je detalje vezane uz slučaj.

“Zgrozila me slika jer ukazuje na ono što je suprotno tendenciji zdravstvene reforme. Potpuno neadekvatno postupanje koje pokazuje nedostatak empatije pa i stručnosti”, rekao je Beroš.

Nastavio je da je zatražio unutarnji nadzor bolnice te da je njime nije zadovoljan, zatražio je i nalaz inspekcije koja je u tijeku.

“Ovakvo ponašanje ne mogu podržavati i moram ga oštro osuditi, kao i izjavu čelnika ustanove nekoliko dana nakon da je slikana fotografija da je sve u redu s pacijentima. Vjerojatno ću se obratiti Upravnom vijeću bolnice”, rekao je ministar.

Osvrnuo se i na to ima li dovoljno kreveta u bolnicama.

“Hrvatska je po broju kreveta na 1000 stanovnika na visokom 12-om mjestu s u svijetu, ispod nas su i Švicarska, Španjolska, Danska, Kanada, UK, Švedska i Kina. Naš prosjek je 5,5, a svjetski 2,9 kreveta na 1000 stanovnika. Imamo 14.000 akutnih kreveta, za palijativu samo 3498 i to je meni alarm. Zato ide i reforma sustava. Ovaj status kreveta je posljedica bivših vremena”, rekao je Beroš.

Rekao je da ima saznanja da je u Sisku bilo slobodnih kreveta.

Na pitanje je li za to odgovoran ravnatelj, odgovorio je postoji i voditelj jedinice te da ne vidi razlog za smjenu ravnatelja sisačke bolnice jer se radilo o njegovoj neinformiranosti.

“Razmišljam o svojoj odgovornosti u svakoj od afera u zdravstvu, nekoliko puta premijeru sam rekao da ima moj mandat na raspolaganju”, rekao je. Nstavio je da pritisak na Objedinjenje hitne bolničke prijeme nije nastao sam od sebe, da se ravnatelji moraju boriti s tim i da im nije lako.

Potom je nastavio: “Moramo promijeniti način funkcioniranja, vratiti pacijente u fokus. Ne može se dogoditi da dvije teške bolesnice u toj dobi stavljaju u isti krevet”, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari