NAJSTARIJI SVJETSKI ZANAT

Video | Svi u 21. stoljeću, a Hrvatska natrag u 1977. Cijela Europa kažnjava klijente, a samo mi prostitutke.

I dok gotovo cijela Europa ide u korak s vremenom, mi stojimo u mjestu. Valjda je sada pravo vrijeme, da se nakon 46 godina, ugledamo na druge

Ulicama su vozili stojadini, Oliver je pjevao moj galebe, a na naslovnicama novina svaki dan je bio TIto. To je bila 1977., godina kada je u Jugoslaviji donesen Zakon o redu i miru, koji koristimo i danas, 46 godina kasnije. Od lani smo se makar udostojili promijeniti kazne iskazane u njemačkim markama, a sada se planira te kazne drastično postrožiti. Problem je u tome što se planiraju postrožiti i kazne za prostituke. Hrvatska je jedina europska zemlja koja kažnjava samo njih, ne i klijente, taman smo prošli tjedan čuli rezultate istraživanja prema kojem su i suci i policajci misle da zanat treba dekriminalizirati. Zašto se onda događa potpuno suprotno?

Prije 20 godina u Sloveniji su postale gospodarske djelatnice. Seksualne radnice od tada u deželi ne rade ništa nezakonito, jer prostitucija je ondje dekriminalizirana, kažnjivo je svodništvo. Za to vrijeme, u Hrvatskoj je 1977.

“U nekim situacijama kada se zna dogoditi nasilje, one se nemaju kome obratiti , ne mogu tražiti zaštitu od policije jer će i one biti prekršajno gonjenje”, rekla je Marija Antić, suradnica na projektu Regulacija prostitucije u Hrvatskoj.

Kako stvari stoje, prekršajno će ih se i dalje goniti. Izmjenama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, MUP planira veće kazne za tučnjavu, prosjačenje i prostituciju. Na upit da nam prijedlog obrazlože iz MUP-a su odgovorili da će visina iznosa novčane kazne biti odvraćajući element za daljnje činjenje tih prekršaja.

Za svoja radnička prava bori se i jedna seksualna radnica, koja je prošlog tjedna govorila za RTL.

“Mogli bismo obavljati to legalno, biti dio radnog sustava, mogli bi imati plaćeno bolovanje, uplaćivati u proračun, znači bilo bi riješeno, ne bi bili na margini društva”, rekla je seksualna radnica.

Ovako, Hrvatska je zemlja s najstrožim zakonom o prostituciji. Jedini u Europi kažnjavamo samo onoga koji uslugu daje, ali ne i onoga tko uslugu prima. Hrvatska treba nove zakone, kaže nam Slovenac Žiga, osnivač sindikata za seksualne radnike, kojeg planira i kod nas.

“Hrvati i Hrvatice dolaze raditi ovdje, sretni su jer kod nas nije to kriminal, i onda šalju novac obiteljima u Hrvatsku. U Hrvatskoj danas možete raditi kao seksualni radnik u industriji za odrasle. Možete potpisati ugovor da snimate pornografske filmove, ali to nije kriminal nego umjetnost”, rekao je Žiga Sedevčić, organizacija Dobra družba.

Najmlađa ima 24, a najstarija 66 godina to su prostitutke koje su pristale biti dio istraživanja instituta Ivo Pilar. Većina ima financijskih problema, troje, četvero djece, a ima i samohranih majki. Za legalizaciju prostitucije su i suci i policajci, čak i vladin ured za ljudska prava.

“Nismo razgovarali sa svim policajcima i sucima, ali jesmo s onima koji rade na ovakvim predmetima. Oni kažu da se najčešće radi o osobama u teškoj ekonomskoj situaciji koje nema smisla kažnjavati, da je zakon ne svrsihodan i da se puno policijskih resursa koristi za nešto što ne predstavlja takvu opasnost”, istaknula je Ivana Rdačić, voditeljica projekta Regulacija prostitucije u Hrvatskoj.

Ili nikakvu opasnost, dok one,ako im se nešto dogodi, nemaju zaštitu. Ali zato im barem jednu vrstu zaštite pruža Nevenka.

“I dok gotovo cijela Europa ide u korak s vremenom – mi stojimo u mjestu. Valjda je sada pravo vrijeme, da se nakon 46 godina, ugledamo na druge”, Nevenka Mardešić, direktorica Udruge HELP

I dok gotovo cijela Europa ide u korak s vremenom – mi stojimo u mjestu. Valjda je sada pravo vrijeme, da se nakon 46 godina, ugledamo na druge, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari