SREDNJA ŠKOLA U ĐAKOVU

Svjedočanstvo ogorčene majke: ”Dijete su mi izbacili iz škole jer ne nosi masku; Ne želim slušati polumrtvace iz Stožera”

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Učenica 2. razreda jedne srednje škole u Đakovu isključena je iz teoretske nastave zbog prevelikog broja neopravdanih sati

Zanimljivo je da su ti neopravdani sati nakupljeni jer učenica nije nosila zaštitnu masku iako je propisana epidemiološkim mjerama, pa nije smjela prisustvovati nastavi.

Njezina majka je ogorčena zbog cijele situacije, a i sama smatra kako maska ne može zaštititi od virusa. Identitet majke je poznat redakciji, ali ga nećemo objaviti kako bismo zaštitili identitet maloljetne kćeri.

“Moje dijete do sada nije imalo nikakvih problema u školi. Ni što se tiče učenja i ocjena ni što se tiče vladanja. Ovo mi je potpuno neprihvatljivo i zgrožena sam cijelom situacijom”, kaže za RTL.hr majka učenice koja smatra da su mjere koje je donio Stožer, protuustavne.

Zbog toga je svojevremeno podnijela i prijavu DORH-u, ali je prijava odbačena.

“Kada sam bila na razgovoru u školi pitala sam ih hoće li mi netko potpisati da će snositi kaznenu i materijalnu odgovornost ako se mome djetetu nešto dogodi zbog nošenja maske i nisam dobila odgovor. Ja pratim istraživanja koja kažu da su maske štetne. Ja pratim što kažu kompetentni doktori znanosti, a ne ovi polumrtvaci iz Stožera. Samo želim da moje dijete normalno živi i normalno funkcionira”, govori majka.

“U školi su mi uporno govorili da su to pravila ponašanja i da ih se svi moraju pridržavati. Koja su to pravila i tko ih je uveo? Ja se vodim zdravim razumom i meni je zdravlje moga djeteta najvažnije. Nema te škole i tog zakona koji će mene prisiliti na nešto što smatram štetnim za svoje dijete”, odlučna je.

“Djelatnicima stručne službe u školi sam na razgovoru rekla da baš oni kao stručne osobe imaju odgovornost i da ako je nešto nenormalno i radi se na štetu djece, trebaju prvi dići glas. Rekli su mi neka razmislim što činim svom djetetu. A što oni čine mom djetetu?”, upitala je.

Borba protiv maski

Pokušala im je, kaže, pojasniti da ta maska ne štiti od virusa.

“Upitala sam ih da li su svjesni da virus može proći kroz masku i da ih maska ne može od toga zaštititi, ali oni slušaju ‘stručnjake’ koji su plaćeni od farmaceutske mafije. Oni mogu ići po birtijama i bančiti, a nama određuju pravila. To je ruganje s narodom i inteligencijom” pojašnjava majka.

Ogorčena je i jer su njezinoj kćeri u školi dali masku, ali ono što je ljuti je to što na deklaraciji piše:

“Upozorenje: ova maska nije svrstana u kategoriju ‘zaštitne maske'”.

“Žalosti me što ja i moje dijete nemamo izbor i što netko moje dijete prisiljava da nosi krpu na licu. Pitala sam ih ako svi ostali nose maske i vjeruju da ih štite pa kako ih onda moje dijete može zaraziti? Ni na to nisam dobila valjan odgovor. Tvrde da moje dijete krši pravila, a ja sam uvjerena da ih nije kršila dok nisu uvedene ove nenormalne i bolesne mjere”, kazala je i zaključila:

Učenici je pružena mogućnost da polaže razredne ispite. No, i na njih mora doći s maskom, što odbijaju i ona i majka pa je upitno kako će se cijela situacija završiti.

Ured pravobraniteljice za djecu: ‘Važno je da se svi dosljedno pridržavaju preporuka i mjera’

Kontaktirali smo i ravnatelja škole Željka Biondu, koji nam je poslao službeni odgovor škole. Odgovor prenosimo u cijelosti:

“Na temelju članka 84. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN, br. 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 94/13, 152/14, 7/17, 68/18, 98/19 i 64/2020), članka 7. stavka 4. Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (NN, br. 94/15 i 3/17.) te članka 54. Statuta Ekonomske škole “Braća Radić”, Đakovo izrečne su pedagoške mjere isključenja za tri (3) učenika iz škole s pravom polaganja razrednih ispita zbog neopravdanih izostanaka (126, 540 i 160 nastavnih sati), više od 2% nastavnih sati od ukupnoga broja sati u koje je trebao biti uključen tijekom nastavne godine.”

Na naš upit, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je poslalo tek šturi birokratski odgovor:

“Ako učenik zbog nepoštivanja Uputa i protokola škole neopravdano izostaje s nastave, škola postupa u skladu s odredbama Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.”

Iz Ureda pravobranitelja za djecu su kazali kako ne mogu govoriti o konkretnom slučaju, ali su istaknuli važnost nošenja maski kao i to da je neprihvatljivo ponašanje učenika najčešće posljedica poteškoća i problema te možda jedini način kojim učenik šalje poruku da mu je potrebna pomoć, podrška i usmjeravanje.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

“Pedagoške mjere koje se mogu izreći u školi propisane su Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, a kriteriji za izricanje pedagoških mjera propisani su Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Zakon o odgoju i obrazovanju obvezuje škole da pedagoške mjere provode uvažavajući učenikovo psihofizičko stanje i njegovu dob te da utvrde sve okolnosti koje utječu na njegov razvoj, a učenike obvezuje da se pridržavaju pravila kućnog reda i ispunjavaju upute učitelja, odnosno nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja i drugih zaposlenika škole koje su u skladu s pravnim propisima i kućnim redom.

U slučajevima neprihvatljivog ponašanja učenika, učitelj je dužan obavijestiti stručne suradnike te u suradnji s njima i roditeljima, a po potrebi i stručnim tijelima izvan škole, izraditi individualni plan mjera koje će pomoći učeniku – dati mu priliku da preuzme odgovornost za svoje postupke i korigira svoje ponašanje. Neprihvatljivo ponašanje učenika najčešće je posljedica poteškoća i problema te možda jedini način kojim nam učenik zna poslati poruku da mu je potrebna naša pomoć, podrška i usmjeravanje. Odgovornost je odraslih da mu pomognu u prevladavanju problema.

Napominjemo da je ovaj odgovor načelne naravi, budući da konkretan slučaj ne možemo komentirati. S obzirom na to da su sve mjere i preporuke, pa tako i mjera obveze nošenja maski za učenike, uvedene u cilju sprječavanja širenja zaraze i zaštite javnog zdravlja, osobito je važno da se svi dosljedno pridržavaju danih preporuka i mjera, uključujući i mjeru nošenja maske jer je ista usmjerena prije svega zaštiti djeteta, a ne njegovoj dodatnoj i neposrednoj ugrozi. Nošenjem maske dijete ne štiti samo sebe, nego i drugu djecu, osobito onu koja zbog zdravstvenih razloga ne mogu nositi masku, kao i ostale osobe u svojoj okolini.”

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

HZJZ je objavio preporuke vezane za nošenje zaštitnih maski u školama:

“Maske za lice Maske su obavezne u sljedećim situacijama (mogu se koristiti platnene maske osim pod točkom 1.:

1. medicinske maske i viziri su potrebni odgojiteljima/učiteljima/nastavnicima samo ako dijete/učenik razvije znakove bolesti tijekom boravka u ustanovi, dok je oboljelom djetetu/učeniku potrebno osigurati masku (ako narušeno zdravstveno stanje djeteta/učenika omogućuje nošenje maske). U tom slučaju se to dijete/učenik/ izolira u zasebnoj prostoriji dok po njega ne dođe roditelj/staratelj, a odgojitelj/učitelj/nastavnik koji nadzire dijete/učenika treba koristiti vizir, masku i jednokratnu pregaču. Po odlasku djeteta iz dječjega vrtića, odnosno učenika iz škole, dezinficira se prostorija u kojoj je dijete/učenik bilo izoliran/o, zaštitna oprema se zbrinjava na odgovarajući način, a ruke se 9/16 operu vodom i sapunom ili dezinficiraju, s time da se prednost daje pranju ruku vodom i sapunom. Unaprijed je potrebno odrediti prostor za izolaciju bolesnog djeteta/učenika te odgojno-obrazovnog radnika koji će biti s njim do dolaska roditelja

2. kod potrebe za intimnom njegom djeteta/učenika

3. kod komunikacije djelatnika (iako se preporučuje komunikacija između djelatnika prvenstveno na daljinu)

4. za roditelje i druge osobe kada je njihov ulazak u ustanovu nužan (preporučuje se da se roditeljski sastanci održavaju prvenstveno na daljinu)

5. u javnom prijevozu, uključujući organizirani prijevoz 6. za učitelje i nastavnike koji provode nastavu u kući učenika

7. za pomoćnike u nastavi, njegovatelje i zdravstvene radnike u ustanovama s posebnim programima za učenike s teškoćama u razvoju

8. za trećeg odgojitelja u predškolskoj ustanovi koji obavlja poslove pomoćnika djetetu s teškoćama u razvoju, pomoćnoga djelatnika za njegu, skrb i pratnju djeteta rane i predškolske dobi te zdravstvenu voditeljicu

9. učenicima od 5. razreda OŠ nadalje, učiteljima predmetne nastave/nastavnicima te stručnim suradnicima, ako se radi o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) manji od 1,5 m*

10. učenicima i nastavnicima srednjih škola ako se radi o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) manji od približno 2 m* *u slučaju povoljne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku iako je razmak manji od navedenog, kao i obavezu nošenja maski čak i kod navedenih razmaka u učionici u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije.

11. učiteljima ostalih predmeta u razrednoj nastavi

12. odgojiteljima/učiteljima/nastavnicima i svim drugim djelatnicima škole kod prolaska hodnikom i sl.

13. učiteljima predmetne nastave/nastavnicima te stručnim suradnicima i drugim djelatnicima škole u vrijeme kontakata s odraslim osobama.

Maske se preporučuju svim drugim djelatnicima škole s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske.

Ako se maske nose u ovim ustanovama, neophodno ih je nositi pravilno na način da cijelo vrijeme prekrivaju nos i usta. Djeca rane i predškolske dobi, učenici do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred), kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske.”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views