PAD NOVOROĐENIH

Zbog koronavirusa i lockdowna očekivao se ”baby boom”; Dogodilo se upravo suprotno

Ilustracija: Unsplash

Iako pandemija još uvijek nije pri kraju, mnoge zemlje prijavljuju pad broja novorođenih. Još nije jasno dokad će se ovaj trend nastaviti, no smatra se kako ćemo svjedočiti velikom i dugotrajnom smanjenju prirodnog priraštaja.

Devet mjeseci nakon što je proglasila epidemiju, Španjolska broji 22,6 posto manje rođenih. U Španjolskoj je prijavljeno čak 13.000 manje novorođenih u razdoblju od prosinca 2020. i siječnja 2021., prenose novine El País. Slična situacija pogađa i Ujedinjeno Kraljevstvo i Francusku.

U SAD-u, podatci prikupljeni iz 29 državnih zdravstvenih odjela javljaju o padu broja rođenih u prosincu 2020. od 7.3 posto za isto razdoblje lani, stoji u objavi CBS News-a. Najmnogoljudnija država SAD-a, Kalifornija, prenosi pad novorođenih od 10.2 posto u prosincu 2020. uspoređujući s prosincom 2019., dok Havaji broje pad od 30.4 posto, prenose Vijesti.hr

Pad broja rođenih bez obzira na pandemiju

Broj rođenih konstanto opada u mnogim zemljama u proteklih par desetljeća, primarno zbog veće dostupnosti kontracepcijskih pomagala. Takav trend nastavit će se i idućih osamdeset godina, što će dovesti do prvog pada svjetskog prirodnog priraštaja unazad nekoliko stoljeća.

Institucija Brookings, koja se bavi istraživanjem javnog mnijenja u Washington DC-u, prognozirala je još u lipnju 2020. da će epidemija COVID-a 19 dovesti do golemog i dugotrajnog pada broja novorođenih. Nekoliko mjeseci nakon epidemije, Institucija je prognozirala pad novorođenih od tristo do petsto tisuća. U prosincu 2020. prognozirali su da će pad biti oko tristo tisuća.

Pandemija samo ubrzava proces pada broja novorođenih

Trend opadanja uvjetovan je raznim faktorima. Ekonomske neprilike očekivano dovode do pada rođenih, a i pad prihoda kućanstva i nezaposlenost igraju ogromnu ulogu. Povijesno gledajući, bogatstvo i prosperitet dovode do povećanja broja rođenih. Milijuni ljudi zbog pandemije i ekonomskih posljedica iste bit će gurnuti u siromaštvo.

Ništa ne može više „ubiti“ dobro raspoloženje od pandemije i posljedičnih zatvaranja država i gradova. Nivo seksualnih aktivnosti također je u konstantom opadanju, čak i među parovima koji žive zajedno. Institucija Brookings navodi i jednu studiju Instituta Kinsey u kojoj skoro polovica ispitanika prijavljuje pad seksualnih aktivnosti. In vitro oplodnje su također odgođene zbog pandemije koronavirusa, što utječe na one koji žele osnovati vlastitu obitelj.

Dokad će ovo stanje trajati?

Mnogi istraživači nisu sigurni koliko će ovaj negativni trend trajati. Velik dio povratka u normalu ovisit će o tome koliko će još pandemija trajati i kako brzo će se ekonomije država oporaviti. Moguće je da vidimo i baby boom nakon što pandemija završi. Za sada, budućnost izgleda neizvjesno.

„Ekonomski kolaps, konstantna prijetnja zdravlju izazvana virusom, nepovjerenje u cjepiva i medicinsku skrb te zatvaranje škola zajedno dovode do toga da parovi ne žele djecu“, kaže Emily Smith-Greenaway, profesorica socijologije na Sveučilištu Južne Kalifornije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari