LOVCI U MUTNOM

Video | Tajni kupci u akciji: Euro dolazi, a s njim i nova poskupljenja. Trgovci ispod naljepnica kriju stare cijene

Da postoje lovci u mutnom pokazuju i podaci Državnog inspektorata. U nešto više od mjesec dana obavili su gotovo 4000 nadzora i utvrdili 1066 prekršaja.

Ženska jakna s 499, na 527 kuna i 34 lipe, odnosno 69 eura i 99 centi. Ispod naljepnice krije se stara cijena od 199 kuna. Muška majica sada stoji 225 kuna i 96 lipa. Ili točno 29 eura i 99 centi.

Novu cijenu imaju i dječje hlače – s 26 na 30 kuna i 14 lipa. Ovakvih je primjera po trgovinama bezbroj.

“Da je stroži Zakon i veća propisana kazna i da inspektori rade svoj posao, da okolo ne švrljaju – sigurno da do toga ne bi došlo”, kaže Ivan Lamešević iz Zagreba.

“To je bezobrazno i ne fer prema nama kupcima”, kaže Gloria Nikolovska iz Zagreba.

Nove cijene i u kafićima na zagrebačkoj špici. Kavu s mlijekom platit ćete 18 kuna i 84 lipe, a čaj nevjerojatnih 30 kuna i 14 lipa – sve zajedno 6 i pol eura. I u ovom slučaju staru cijenu nisu konvertirali u eure, nego su novu, veću cijenu, prilagodili onoj u eurima.

“Nije normalno, trebala bi inspekcija malo to kontrolirati jer varaju na sve strane”, kaže Valentino Vučić iz Zagreba.

Nakon 20 godina novi cjenik ima i Gradska knjižnica u Osijeku. U potpunosti prilagođen euru.

“Mislim da će biti lakše da nema tih centi, da ne bude problema pri vraćaju kusura u početku, da bi se zapravo olakšalo poslovanje”, kaže Siniša Petković, voditelj Posudbenog odjela Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Ovisno o usluzi, cijene su rasle od 25 lipa pa do 25 kuna.

“To je zaista minimalno poskupljenje – toneri su poskupjeli, uredski materijal i sve ostalo pa smo morali i mi, zapravo bili smo prinuđeni poskupjeti”, kaže Petković.

Visokim ulaznim troškovima pravdaju se svi trgovci.

“Dok ne zaustavimo, ali ne samo Hrvatska nego Europa i čitav svijet ove neviđene stope inflacije bit će teško zadržati cijene u određenim okvirima”, kaže Josip Zaher, predsjednik HGK za trgovinu i financije.

Kako razlikovati opravdano od neopravdanog podizanja cijena u trenutku najveće inflacije otkako je Hrvatske – nitko još nije objasnio.

“Vrlo je klizak teren što znači zlouporaba, a što je povećanje cijena povezano s inflacijom, troškovima života i sve ostalo”, kaže Tanja Popović-Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

“Pojedini obrtnici kažu da oni dižu cijene zato što se prilagođavaju cijenama energenata, zato što imaju povećane troškove. Vidimo da to nije u cijelosti tako, vidimo da su iskoristili ovu priliku za dodatno zarađivanje i bogaćenje”, kaže Nedjeljko Marković, predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva.

Da postoje lovci u mutnom pokazuju i podaci Državnog inspektorata. U nešto više od mjesec dana obavili su gotovo 4000 nadzora i utvrdili 1066 prekršaja, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari