PRIPREMITE SE!

Telekomi dižu cijene, jedan je već najavio veliko poskupljenje

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Nakon što je usklađenje općih uvjeta određeno, više nitko nema mogućnost bez penala raskinuti ugovor radi novih cijena

Telekomi se sada, s ugrađenom indeksnom klauzulom, svake godine mogu automatski jednokratno usklađivati s inflacijom u državi. Led je probio A1, a očekuje se da će do kraja godine njihov primjer slijediti i drugi telekomi, javlja Poslovni dnevnik.

Kako su Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon u svoje opće uvjete poslovanja uveli indeksnu klauzulu, na red je došlo podizanje cijena odnosno – usklađenje s inflacijom.

Dobili su za to i pozitivno mišljenje regulatora HAKOM-a pa tako mogu jednom godišnje svoje cijene usklađivati s prosječnom godišnjom inflacijom koju objavljuje Državni zavod za statistiku. A lani, DZS je objavio kako je prosječna inflacija iznosila 10,8 posto.

Telekomi u kontekstu tih novih pravila imaju mogućnost uskladiti se i maksimalno do tog postotka, iako su neki kao gornju granicu postavili 10 posto.

A1 ‘otvara sezonu’

Ono što je loša vijest za pretplatnike jest da, nakon što je usklađenje općih uvjeta određeno, više nitko nema mogućnost bez penala raskinuti ugovor radi novih cijena. S druge strane, utješno je što telekomi na ovaj potez imaju pravo samo jednom godišnje.

Za sada je samo A1 odlučio primijeniti takozvanu inflacijsku klauzulu. Kako su priopćili, od 1. srpnja povećavaju cijene za 8,5 posto, za tarife, pakete i opcije pa će tako korisnici prve uvećane račune dobiti u kolovozu.

S obzirom na to da telekomi imaju obvezu korisnike obavijestiti o novim cijenama 30 dana prije negoli one stupe na snagu, A1 danas počinje s procesom obavještavanja korisnika.

Na taj su se korak, kažu, odlučili “zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visokoj stopi inflacije” te ističu kako će “primijeniti usklađivanje koje je manje od službene stope inflacije i iznosi 8,5 posto”.

Poskupljenje se, navode, neće odnositi na stavke računa koje nisu mjesečna naknada tarifa, paketa i opcija, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, ICT usluge, jednokratne naknade i rate za uređaje te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Korisnici mogu nastaviti ostvarivati i dosadašnje popuste na koje imaju pravo.

Korisnici su imali pravo raskinuti svoje ugovore bez plaćanja penala do sredine ožujka, kada su telekomi mijenjali svoje uvjete poslovanja i uvodili indeksnu klauzulu. Pravo za ‘besplatni’ raskid ugovora više nemaju, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari