MINIMALNE PROMJENE

Video | Plenković: Zagreb se dijeli na 3 izborne jedinice. Novinari pitali je li N. Vinodolski Butkovićeva krpica?

Samo 22 posto birača, rekao je premijer, mijenjat će izbornu jedinicu. Za izmjene Izbornog zakona rekao je da su one minimalne. Za pitanje o N. Vinodolskom ministar Malenica rekao je da je to prostorno velika prostorna jedinica pa ona ‘strši’ ali da ‘nema nikakve veze s Butkovićem’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u četvrtak su predstavili prijedlog izmjena Izbornog zakona.

U postojećem stanju deset je izbornih jedinica, iz svake se bira po 14 zastupnika, plus dijaspora i manjine.

Uvodno je predsjednik Vlade rekao da se radi o sažetku prijedloga Zakona o izbornim jedinicama.

Rekao je: “Radi se o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica. Bitno je da je Vlada razmotrila sadržaj odluke Ustavnog suda od 7. veljače ove godine”.

Nastavio je da se najvažnije može svesti na četiri poruke. Prvo, da se mora osigurati jednaka težina glasa – sada zbog demografskih trendova broj zastupnika u jednoj izbornoj jedinici je veći od broja zastupnika u drugoj izbornoj jedinici. “Najveća odstupanja su sada u 4. izbornoj jedinici koja ima najmanje birača, dok je najviše birača u 9. izbornoj jedinici. Po toj logici su teži zastupnici koje bira manji broj birača”, rekao je premijer.

Druga je poruka da izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne županije županija, gradova i općina. “Treba imati na umu formulaciju ‘što više’, a to s obzirom na našu demografsku strukturu nije jednostavno. Treća poruka je da prema Zakonu ne bi trebalo biti odstupanje unutar 5 posto. Načela Venecijanske komisije dopuštaju i 10 posto, ali ne i naš zakon. Zadnja bitna poruka Ustavnog suda je da bi novi zakon trebalo donijeti do 1. listopada 2023. Zato što je Ustavni sud ukinuo postojeći zakon s krajem rujna ove godine”, naveo je Plenković.

Prvo čitanje u Saboru prije ljetne stanke

Rekao je da će se današnji prijedlog zakona uputiti u Sabor do ljetne stanke na prvo čitanje, a drugo čitanje u Sabor će stići tijekom prva dva tjedna u rujnu.

“Ideja je da novi zakon stupi na snagu prije 1. listopada i da nemamo pravni vakuum”, rekao je Plenković.

Naveo je i kakva su odstupanja po broju birača u izbornim jedinicama u kojima u prosjeku ima 365.506 birača. “U odnosu na taj broj birača odstupanja u I. izbornoj jedinici -6,59 posto, a to je više od 5 posto. IV. izborna jedinica odstupanje je -14,58 posto. IX izborna jedinica odstupanje je +14,02 posto”, naveo je primjere.

U budućoj arhitekturi najveće odstupanje od prosjeka, rekao je, bit će +/-2,20 posto.

“To su izrazitom mala odstupanja koja novu arhitekturu izbornih jedinica stavlja u zakonit kontekst. Do uvlas ćemo imati jednak broj birača po izbornoj jedinici”, rekao je Plenković.

U budućem sustavu najmanje birača bit će u I. izbornoj jedinici, najviše ih je u X. izbornoj jedinici.
“Riječ je o samo 15.000-16.000 ljudi plus ili minus između te dvije jedinice”, rekao je premijer te dodao: “To je zbog budućih demografski trendova da novi prijedlog ne doživi modifikacije za godinu dana kad krenu padati ili rasti broj birača od praga od pet posto.”

Zagreb iduće izbore u 3 izborne jedinice

Pokazao je kartu postojeće stanja u kojem je Zagreb podijeljen na četiri izborne jedinice.

Nastavio je: “Grad Zagreb je sada u novom modelu u I, II, i VI izbornoj jedinici. To je najbitnije. Tu smo ostali na razmjernom modelu s 10 izbornih jedinica, sa zaista minimalnih korekcijama. Po mom dubokom uvjerenju ovo osigurava ravnopravnost svih političkih stranaka, nema geografskih nekoherentnosti, a riješen je problem demografskog deficita i suficita što imamo sad. Modifikacije su samo oko njih 22 posto koji će u budućnosti svoj glas sada davati u nekoj drugoj izbornoj jedinici.”

Uslijedila su pitanja novinara.

Ministra pravosuđu Ivana Malenicu pitali su vjeruju li u vjerodostojnost registra birača na temelju kojeg se rade modifikacije.

Malenica je odgovorio: “On je kreiran temeljem zakona i držimo da su podaci u njemu vjerodostojni, popis stanovnika je statistički prikaz i neću ulaziti u raspravu. Mi smo kao osnovu uzeli registra birača i popis birača, postoje migracije u koje ne ulazim. Oni su polazište za kreiranje sustava kao i do sada. Zašto strši Novi Vinodolski i je li to Olegova krpica ili Frankenštajn izborne jedinice”.

Potom je nastavio da je 2015. godine SDP mijenjao izborno zakonodavstvo bez javnog savjetovanja te nazvao to licemjernim. Rekao je da će ovog puta i javnost moći sudjelovati s prijedlozima kroj javno savjetovanje.

“Općina N. Vinodolski na ovoj karti je prostorno velika pa strši ali nema nikakve veze s kolegom Butkovićem”, rekao je Malenica, a onda je Plenković preuzeo pa rekao: “Načelo teritorijalne kohezije ispoštivanja je u svim jedinicama. Pogledajte odstupanje VIII izborne jedinice od prosjeka, to je 0,32 posto”, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari