ZBOGOM DUŽNICI

Video | Teleoperateri će imati uvid u naše novčanike i stanje na računu? Evo koje podatke smiju dobiti

Gotovo 58 tisuća Hrvata ima dug prema telekomunikacijskim tvrtkama u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna

Imate li dovoljno novaca da si priuštite novi mobitel ili tarifu moći će provjeravati i tele-operateri! Omogućuje im to novi Zakon o elektroničkim komunikacijama. Njime se želi smanjiti broj ovrha i blokiranih građana u zemlji, a doznali smo kako će to funkcionirati i koje podatke građana smiju dobiti, izvještava Marina Brcković za RTL Vijesti.

Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija A1 Hrvatska govori: “Korisnici ponekad pri sklapanju telekomunikacijskih usluga idu izvan svojih financijskih mogućnosti. Zato očekujemo da će opći registar dužnika smanjiti tu prekomjernu zaduženost i smanjiti broj onih koji završe u ovršnim postupcima i na kraju budu ovršeni”.

Jer najviše je ovrha upravo zbog mobitela. Gotovo 58 tisuća Hrvata ima dug prema telekomunikacijskim tvrtkama u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Prosječno dugovanje je dvije i pol tisuće kuna.

“Jedan ne mali broj korisnika pokušava sebi priuštiti telefon ili tarifu koju ustvari ne može platiti. Mislim da će ova odredba ustvari pomoći da se ove stvari u budućnosti ne događaju i da bude što manji broj onih koji zagrizu zalogaj veći nego što mogu progutati”, smatra stručnjak za telekomunikacije Đuro Lubura.

Takav registar već postoji u većini zemalja Europske unije. Posrednik između teleoperatera i građana bit će Fina.

Savjetnica Uprave Fine, Gordana Soldo govori: “Samo taj podatak smijemo dati – o blokadi računa i iznosu ukupnog dugovanja. I to samo izričito uz suglasnost samog podnositelja zahtjeva”.

Detalje će propisati pravilnik kojeg Fina mora predložiti, a Ministarstvo usvojiti u roku od šest mjeseci. Nova pravila vrijedit će od početka iduće godine i tada će neograničeno moći surfati samo oni koji si to mogu priuštiti, izvještava Marina Brcković za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari