NORMALNO ILI NE?

Video | Mokrenje u moru španjolski grad kažnjava paprenim kaznama!?! Evo što na Jadranu misle o tome!

Mokrenje u moru smatraju kršenjem higijenskih i sanitarnih propisa…

U ovom šarmantnom španjolskom gradu Vigo, jeftinije ćete platiti tjedan dana noćenja nego ako se pomokrite u moru. Kazna je 750 eura.

Kojim će točno metodama nadležni doznati je li ili nije netko mokrio u moru – još se zna, ali zato uskoro na plažu stižu javni WC-i, izvještava Ida Hamer za RTL.hr.

Na našoj obali takva je ideja rijetkima prihvatljiva.

“Kako će to kontrolirat? Hoće li ronit ispod, šta je fazon?”, pita se Denis iz BiH.

“Ili je to neka šala, zaista mi ne djeluje kao da je to ozbiljna stvar”, kazao je Bosanac Marin.

“Stvarno je bezveze. Količina vode je toliko velika da se to uopće ne primijeti”, rekla je Bosanka Amira.

“Uriniranje u moru nije u redu. Ima dovoljno zahoda na plažama i bilo bi dobro da ih ljudi koriste”, kazao je Gotre iz Finske.

“Slana je voda, šta fali. I cuke i mace svugdje pišaju”, smatra Puljanin Niko.

Vlast u gradu Vigo donijela je tu odluku zbog kršenja sanitarnih propisa, no naši stručnjaci kažu – rizik od prijenosa bolesti je zanemariv.

“Mokraća je u normalnim uvjetima sterilna i nema prisutnih bakterija u mokraći, a ona je također i kemijskog sastava vrlo sličnog moru kad je po pitanju postotak vode”, kazao je epidemiolog Lovro Bucić.

Zanemariv je rizik od prijenosa bolesti čak i u slatkovodnom zagrebačkom moru. Postojao bi u teoriji tek kada bi bilo baš jako puno kupača s infekcijama. Zato i Jarun ima svoje vjerne plivače.

“Da je bilo nekakvih infekcija bilo bi već odavno jer svake godine se redovno kupam ovdje s djecom po par dana, nisam imala nikakva loša iskustva”, rekla je Zagrepčanka Lidija.

“Ja se kupam već 30 godina od Univerzijade kad su otvorili Jarun. Što se tiče kvalitete, oni kontroliraju redovito i mislim da je Jarun na nekim mjestima puno čišći od Jadrana”, smatra Zagrepčanin Darko.

Tamo gdje se najviše treba suzdržavati su bazeni – i bitno je da se kupališta drže propisanih sanitarnih uvjeta. No veći problem od uriniranja u raznim vodama – veći problem je ono po ulicama. Kod nas se to kažnjava od 200 do 750 kuna ili s mjesec dana zatvora – ali neke to ne sprječava da mokre gdje ih uhvati sila, izvještava Ida Hamer za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari