TJEDNA PROGNOZA Očekuje nas promjenjivo vrijeme: Sredinom tjedna na Kvarneru moguće nevere

Foto: Ilustracija (Karlo Marković)

Približavanje prosječnim ili normalnim vrijednostima, očekujemo tek krajem ovog tjedna

Već su u ovoj prvoj dekadi mjeseca središnji predjeli Hrvatske i zapadne Slavonije dosegnuli kategoriju „kišno“ ili „vrlo kišno“. Još nepovoljnija je činjenica da smo na tom području i u lipnju imali više od uobičajene količine kiše. Približavanje prosječnim ili normalnim vrijednostima, očekujemo tek krajem ovog tjedna.

 

Prije toga, pljuskovi koji će se izmjenjivati sa suncem bit će idealni uvjeti za razvoj bolesti na ratarskim kulturama, a potaknut će i rast korova – osobito visoko alergene ambrozije.

S druge strane, zbog lipanjskog suficita, ovaj sušniji početak srpnja na jugu Dalmacije nije još toliko nepovoljno utjecao na poljoprivredne kulture koliko bi mogao nastavak ovakvih vremenskih prilika u ovom tjednu.

MORE

Na srednjem i južnom dijelu Jadrana nastavlja se pravo ljetno vrijeme. Obilje sunca, noći tople, dani vrući s umjerenim vjetrom. Svakako povoljno za turističku sezonu, ali ne i za kulture koje će krajem tjedna vapiti za kapljicom kiše, osobito na jugu zemlje.

Sredinom tjedna će hladniji prodor zahvatiti veći dio sjevernog Jadrana. Nevere su izgledne na Kvarneru i uz zapadne obale Istre, ali se poneki grmljavinski pljusak može spustiti južnije do Zadra i okolice. Za vikend i ovdje slijedi povratak ljetnim vrućinama i pretežno sunčanom vremenu.

KOPNO

Izolirani i kratkotrajni pljuskovi su u utorak izgledni uz granicu sa Slovenijom i u Slavoniji i to u kasnim popodnevnim satima. U noći na srijedu će do zapadnih predjela Hrvatske stići prodor vlažnog i hladnijeg zraka.

Grmljavinski će pljuskovi prijepodne zahvatiti i unutrašnjost Istre i gorje, gdje je moguća i veća količina kiše u kratkom vremenu, a do podneva i u velikom dijelu sjeverozapadne Hrvatske. Osvježit će na ugodnih 24 stupnja, u gorju ispod 20.

U Slavoniji će velik dio srijede biti neugodno sparan, ali se osvježenje nakon kiše, kao spas od vrućina, očekuje tek popodne i navečer. U četvrtak će se još zadržati svježije i oblačnije uz pljuskove u Posavini, Lici, gorju i Zagorju. Bit će to predah od ljetnih vrućina kojima se vraćamo ponovno za vikend.

Foto: Karlo Marković (https://www.facebook.com/karlomarkovicmotionpicture)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari