ZAOBILAZE RIJEKU?! Zašto Croatia Airlines radije slijeće u Ljubljanu nego na Krk? ‘Bilo bi im jeftinije, ali ne žele’

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Iz zračne luke Rijeka kažu da avioni Croatie Airlines na riječki aerodrom nisu sletjeli nijednom u dva i pol mjeseca

Zračna luka Rijeka žali se da ih državni avioprijevoznik – ignorira. Kažu da avioni Croatie Airlines na riječki aerodrom nisu sletjeli nijednom u dva i pol mjeseca.

Naime, svaki avioprijevoznik uoči svakoga leta dužan je unaprijed odrediti dva alternativna aerodroma na koja će se sletjeti u slučaju nekih problema na glavnom odredištu. Croatia je Rijeku u tome zaobišla, a objašnjenja nema.

Prije četiri dana, avion iz Osla zbog nevremena nije mogao sletjeti u Zagreb, ali umjesto da ode u Rijeku leti u Ljubljanu. Kap je to koja je prelila čašu strpljenja u Zračnoj luci Rijeka. Zbog Croatie Airlinesa, po nalogu resornog ministra od travnja do polovine lipnja bili su otvoreni 24 sata i potrošili pola milijuna kuna, a njihovi avioni na riječki aerodrom nisu sletjeli u tom periodu nijednom.

“Od pet tisuća letova, ukupno jedanput, čak se dešavalo da stavljaju i daljnje aerodrome ponovno, van Hrvatske za svoje alternacije ne koristeći ponovo usluge Zračne luke Rijeka, ovim putem još jedanput im ponavljam da revidiraju svoje poslovne politike u tom pravcu”, kaže Tomislav Palalić, direktor Zračne luke Rijeka.

Iz avio kompanije potvrdili su nam kako su zbog više posla u sezoni potpisali ugovor sa Španjolcima o najmu dva zrakoplova.

Kada smo zvali Croatiu Airlines i pitali ih o spornom letu u Ljubljanu rekli su nam kako će troškove snositi španjolska avio tvrtka koju su unajmili. Posumnjali smo u istinitost te informacije, provjerili pa ponovno zvali Croatiu Airlines i rekli im kako nam nisu rekli istinu. Tek tada šalju priopćenje u kojem priznaju:

“Ukupni trošak operacije, uključujući i troškove presumjeravanja snosio je Croatia Airlines, a procjenjuje se kako je u navedenom slučaju ukupni trošak bio manji za oko 1260 eura zbog preusmjeravanja zrakoplova u ZL Ljubljana umjesto u ZL Rijeka.”

U Rijeci se hvataju za glavu.

“Ja bih rekao da je zasigurno skuplje bilo sletjeti u Ljubljanu, cirka 2000 eura po mojoj gruboj procjeni, u odnosu na Rijeku. Godinama već molimo i pokušavamo upozoriti na to da bi odabir Zračne luke Rijeka kao bliže alternacije na putnom gorivu olakšao avion, da bi manje trošili cirka 4 milijuna kuna, to su vrlo lako izračunate brojke, 4 milijuna kuna možda Croatiji nije ništa, nama je sve”, kaže Tomislav Palalić.

Europska inspekcija dala je bolju ocjenu sigurnosti aerodroma u Rijeci nego u Zagrebu, bilježe i rast prometa od 40 posto i nikad veća ulaganja države, ali Croatia Airlines svejedno svejedno radije bira neke druge zračne luke.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari