TJEDNA PROGNOZA: Opasni val vrućina prijeti Hrvatskoj! Potkraj tjedna znatna promjena vremena?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Mogućnost za kratke pljuskove je manja nego danas, bit će malo stabilnije, a temperatura će biti viša

S današnjim smo danom zakoračili u drugu trećinu ljeta, uobičajeno najtopliji dio godine. No, hoće li i ove godine biti tako, još će se vidjeti.

Naime, u našoj dugoročnoj prognozi za ljeto najavili smo da će najtopliji dio ljeta biti zadnji dani lipnja, s onim jakim toplinskim valom koji sigurno još pamtite, dok smo za srpanj najavili vrućinu i sparinu, ali manju nego tijekom lipnja.

Prošli je tjedan bio upravo takav, znatno umjereniji po temperaturi koja je ponegdje bila i ispod prosjeka za to doba godine, no već nam ovaj tjedan donosi povratak velike vrućine i iznadprosječnih temperatura. Ponegdje će ona biti i za 5 °C viša od prosjeka 5 dana zaredom, što zadovoljava definiciju toplinskog vala opasnog za zdravlje.

Već se danas osjeti ta vrućina, a tako će ostati i do kraja dana. Ipak, na kopnu su ponovno mogući kraći, lokalni pljuskovi, i to osobito u središnjoj Hrvatskoj, uz granicu sa Slovenijom, duž Posavine te u unutrašnjosti Dalmacije. Drugdje će biti stabilnije, sa slabim do umjerenim vjetrom.

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

Na obali će sutra biti pretežno vedro, tek povremeno uz malo oblaka, uglavnom u prvom dijelu dana, onih visokih i tankih, prozirnih cirrusa. Ujutro će puhati umjerena bura, a poslijepodne maestral. Temperatura će biti još malo viša nego danas, između 32 i 35 °C.

Od srijede do subote također pretežno vedro i vrlo vruće, ali ipak stupanj-dva manje nego sutra. Neugodu će stvarati i takozvane tropske noći! Naime, temperatura se duž većine obale tijekom noći neće spuštati ispod 25 °C, što otežava spavanje te se ljudski organizam ne može kvalitetno odmoriti. Zato je najbolji savjet za takve noći pokušati napraviti lagani propuh kroz naše domove.

Za vikend će zapuhati jugo te je u nedjelju moguće pogoršanje s pljuskovima i blažim padom temperature.

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI

Sutra će na kopnu biti sunčano i vruće. Mogućnost za kratke pljuskove je manja nego danas, bit će malo stabilnije, a i temperatura će biti viša, do 32, 33 °C. U srijedu i četvrtak sunčano i vrlo vruće, uz još manju mogućnost za pljuskove. Noćna će temperatura biti oko 20, a najviša dnevna između 32 i 34 °C.

U petak i subotu će biti sunčano i sparno, a ponovno i raste mogućnost za pljuskove. Iako oni mogu biti jače izraženi s tučom, još će biti prilično lokalne prirode – najvjerojatniji su u Gorskom kotaru, Lici i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

S druge strane, u nedjelju će pljuskovi vjerojatno biti rašireniji i češći pa će s njima i temperatura pasti. Ipak, kako je riječ o prognozi za šesti dan, treba još malo pričekati za veću pouzdanost.

DAKLE…

Većinu će tjedna u cijeloj zemlji biti sunčano i vrlo vruće. Vraćaju nam se visoke temperature kakve smo već imali početkom srpnja. U nedjelju je vjerojatno jače pogoršanje s pljuskovima i padom temperature, no kako je riječ o prognozi za nešto dulje razdoblje, treba se još malo strpjeti za veću pouzdanost prognoze. Zato ćemo vas o tome obavještavati svaki dan u našim prognozama na RTL-u, u 16:30 i 18:30!
Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari