TJEDNA PROGNOZA Proljeće stiže na velika vrata: cijeli tjedan vrlo topao, temperature i iznad 20 Celzijevaca

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Sporadična kiša izgledna je i u subotu, a u nedjelju stiže ozbiljnija promjena vremena

11 je sati. U Zagrebu, Karlovcu i Slavonskome Brodu već je 20 stupnjeva. I Knin se pridružio vodećima iako je još prije jednoga sata zaostajao za njima za 3 Celzija. 20 stupnjeva prosječna je maksimalna temperatura koju klimatološki dosežemo tek oko 25. travnja. Ove smo godine već nekoliko puta premašili tu zamišljenu granicu topline koju najčešće vežemo za proljeće.

11 je sati i 29 minuta. Astronomski je stiglo proljeće! U ovom trenutku Sunčeve zrake padaju okomito na Zemljinu os, Sunce je točno nad ekvatorom. Proljetni ekvinocij trenutak je kad bi, geometrijski gledano, dan i noć svugdje na Zemlji (osim na polovima) trebali trajati točno 12 sati. Međutim, zbog veličine Sunčevog diska i definicije izlaska i zalaska Sunca, ekvilucij smo imali već prekjučer. Kako bilo, dan nam sada traje dulje od noći, a do kraja proljeća produljit će se za još 3 sata i 40 minuta.

Bliži se podne i grabimo prema najviših 23 stupnja što će u mnogim gradovima ujedno biti i najviša temperatura ove godine. Cijeli će ovaj tjedan biti vrlo topao. Jutarnja temperatura bit će na kopnu između 5 i 10 °C, a na moru malo više od 10. Uz dosta sunca, već prijepodne će se zrak jako grijati, a sredinom dana dosegnut ćemo oko 20 °C, na kopnu koji stupanj ispod toga, a na moru malo više. Prevladavat će sunčano i suho, a iznimka će biti srijeda kada će uz oblačnije vrijeme ponegdje pasti i vrlo malo kiše. Sporadična kiša izgledna je i u subotu, a u nedjelju stiže ozbiljnija promjena vremena. O tome ćemo vas, dakako, na vrijeme izvijestiti.

Podne je. UV indeks je dosegnuo dnevni maksimum, 4 do 5, kategorija umjereno. Stoga je sad već nužno malu djecu i osobe osjetljive kože zaštititi od štetnog Sunčevog utjecaja. Također, jutros je počelo cvjetanje breze, a umjeren jugozapadni vjetar koji je uobičajeno najjači u rano poslijepodne raznosi ga suhim zrakom na sve veće udaljenosti. Ako ste alergični na brezu, izbjegavajte boravak na otvorenom za najtoplijeg i najvjetrovitijeg dijela dana.

Za više detalja za vaš grad pratite RTL tv-prognoze, svaki dan u 16:30 i 19:15.

Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari