TJEDNA PROGNOZA Promjene stižu, ali ljeto se ne da: Moguća obilna kiša, na moru i pijavice

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na sjevernome Jadranu grmljavinski su pljuskovi mogući već večeras, a prema jutru proširit će se na cijelo područje sjevernoga Jadrana

Subotnje osvježenje u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu lijepo se vidjelo i na termometrima dok su u Dalmaciji termometri pokazivali neznatno niže vrijednosti, a olakšanje je donijela samo činjenica je u zraku bilo značajno manje vlage, popustila je sparina. Danas međutim već ponovno vrlo vruće, A usto još pada i tlak i oni osjetljiviji svakako mogu predosjetiti da stiže promjena vremena.

Vrijeme sutra (utorak)

Na sjevernome Jadranu grmljavinski su pljuskovi mogući već večeras i to ponajprije na zapadnoj obali Istre i kvarnerskim otocima, kao i sutra, a prema jutru proširit će se na cijelo područje sjevernoga Jadrana, uključujući i primorje pod južnim Velebitom, Pag i zadarsko područje. Pljuskovi s grmljavinom bit će sve češći, a sredinom dana očekuju se već i u zaobalju te Međimurju i Zagorju.

Pritom je izgledno i izraženije nevrijeme s pojačanim vjetrom i obilnom kišom, a na moru su moguće i pijavice. Poslijepodne će se širiti i na istok, a najveće izglede za suh dan imaju stanovnici Podunavlja i Srijema te Dubrovačkog primorja. Na jugu će nevere biti sporadične, poslijepodne su izgledne u obalnom području sjeverne i srednje Dalmacije, a prema večeri mogu se pojaviti i na otocima te prema jugu gdje također mogu biti snažne, uz obilne izljeve kiše i pijavice.

S neverama će okretati i vjetar uz nekoliko uobičajenih udara pulentade ili, još vjerojatnije, tramontane. Jaka kiša i vjetar koji ide s njom donijet će osvježenje u zapadni dio zemlje, dnevna temperatura u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj i do 5 stupnjeva niža nego danas. Slavonci i Dalmatinci i njihovi gosti svakako trebaju pričekati kišu, prije nje bit će još uvijek vrlo vruće.

Tjedan na Jadranu

Tijekom srijede pokoja se nevera očekuje i na moru, osobito na srednjem i južnom dijelu a znatno rjeđe moguće su i u četvrtak. Zapuhat će bura koja će ponovno ponegdje ohladiti površinski sloj mora, a zrak će ponovno ugrijati. Od petka ponovno sunčano i vruće uz noćne temperature oko 24, a dnevne između 30 i 33 °C.

Ostatak tjedna u unutrašnjosti

U srijedu ujutro kiše još može biti na istoku, a tijekom dana pljuskovi su još mogući uglavnom u gorju, posebice u Dalmatinskoj zagori i Konavlima. Vrijeme će se smirivati i idući dani bit će sunčani i vrući, ljeto se ne predaje. Noći će biti ugodne, jutra topla, a dnevna temperatura ponovno viša od prosjeka za sredinu kolovoza, ali ne i previsoka.

Vikend koji je pred nama bit će, dakle, ponovno pravi ljetni. O nastavku kolovoza izvijestit ćemo vas u našim sljedećim tekstovima, ali i našim televizijskim prognozama, svaki dan u 16:30 i 19:30. Prognozu za blagdan Velike Gospe s posebnim osvrtom na marijanska svetišta donosimo sutra u RTL-u Danas, budite s nama!

Dunja Mazocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari