TJEDNA PROGNOZA: Stiže nam pravo i to neko kasnije proljeće

Foto: Ilustracija (Facebook/Stanislav Juretić)

Nakon kraće ili dulje predvečernje stanke, novo naoblačenje s prolaznom kišom očekuje se tijekom noći na utorak

Nakon hladnog i vrlo kišnog ožujka, stigao je travanj koji već u svom drugom tjednu pokušava nadoknaditi sva odstupanja svoga prethodnika. U svom dosadašnjem tijeku središnji proljetni mjesec u cijeloj je zemlji makar malo topliji od prosjeka, a odstupanje u središnjoj Hrvatskoj penje se čak na 2 stupnja.

Ipak, kiše i dalje imamo više od prosjeka. I po tom kriteriju ističe se središnja Hrvatska s dvostruko više kiše nego što je uobičajeno u prvim travanjskim danima. Tjedan u koji smo ugazili donosi ipak malo ugodnije vrijeme.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kiša će se do kraja ponedjeljka proširiti sa srednjeg Jadrana na sjeverni, a zatim i na gorska područja. Prolazni pljuskovi, lokalno praćeni i grmljavinom, očekuju se i u većini nizinskih predjela. Puhat će mjestimice umjeren jugozapadnjak, na Jadranu umjereno jako jugo koje će poslijepodne prolazno imati i olujne udare. Dan vrlo topao za doba godine, osobito u Slavoniji gdje će se temperatura penjati i do 27 °C.

SUTRA

Nakon kraće ili dulje predvečernje stanke, novo naoblačenje s prolaznom kišom očekuje se tijekom noći na utorak. Kiša će padati u većem dijelu zemlje, a izostat će samo ponegdje i istočnoj Hrvatskoj i na dijelu srednjeg i južnog Jadrana. Već u prijepodnevnim satima prestanak kiše i razvedravanje, dan većinom sunčan. Ponovno će ojačati jugozapadnjak, u Dalmaciji i Slavoniji puhat će slab do umjeren jugoistočni vjetar. Uz vjetrovito vrijeme i temperatura će biti malo niža nego danas, većinom od 17 do 22 °C.

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

I na moru slično, temperatura 3 do 4 stupnja viša od uobičajene, vjetar većinom slab južnih smjerova. Prolazna kiša očekuje se u četvrtak i to već od jutra na sjevernom dijelu, poslijepodne i u Dalmaciji, najkasnije na krajnjem jugu. Sve u svemu, pravo proljetno vrijeme i to primjereno nekom kasnijem travanjskom tjednu!

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI

Idućih dana jutra malo svježija, a danju podjednako toplo. Prolazna kiša u četvrtak poslijepodne i navečer, u petak već opet suho, a čini se da će suh biti i veći dio vikenda.

SVE CVJETA

I upravo takvo, toplo i vjetrovito te ne odveć kišno vrijeme bit će pogodno za radove na otvorenom, posebno na poljima i u vrtovima. Temperaturne sume su iznad prosjeka, agrometeorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju porast temperature na 10 centimetara dubine na kontinentu na 12 do 14 °C, a na moru do oko 15 °C. Zagrijanost tla dovoljna je za sjetvu i sadnju povrtlarskih kultura i travno-djetelinskih smjesa. Valja imati na umu da će zasijano sjeme zaliti kiša koja je najavljena za četvrtak, nakon koje se može nastaviti s radovima.

U većem dijelu zemlje očekuje se manje od 10 litara kiše po četvornom metru, u Dalmatinskoj zagori i samo rijetko na srednjem Jadranu moguće i nekoliko litara više. Od jačega mraza ne treba strahovati, vrlo se rijetko temperatura pri tlu može spustiti blizu nuli i to tek krajem tjedna, prije svega u gorskim područjima.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dakle, vegetacija buja, i to ne samo ona koju volimo i želimo da raste i cvate, nego i ona neželjena. S korovom će se boriti poljoprivrednici, ali stanovnici primorske Hrvatske osjetljivi na pelud korova. Desetak dana kasnije nego što je uobičajeno počelo je, naime, cvjetanje korova crkvine, kao i nekih trava.

Alergičari u kontinentalnoj Hrvatskoj borit će se pak s peludom visokoalergene breze čija je koncentracija ovih dana u crvenom i to uz vrlo visoke vrijednosti. Suhi i vrlo topli dani pogodovat će daljnjem cvjetanju, a vjetar će pelud raznositi i tamo gdje možda nema tih stabala. Uzimajte stoga terapiju i uživajte u proljeću kojega smo toliko dugo čekali.

I, naravno, pratite televizijske prognoze, svakoga dana u vijestima u 16:30 i nakon novoga RTL-a danas, oko 19:30. Sve komentare i pitanja slobodno postavljajte na Facebook stranici RTL vrijeme.

Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari