TJEDNA PROGNOZA: Ušli smo u toplinski val, no do kad će trajati?

Selce (Foto: Riječanin)

Ljetno vrijeme nastavit će se i u prvim danima kolovoza, a temperature se u većem dijelu Hrvatske neće spuštati ispod 20 Celzijevih stupnjeva

Iako ovaj mjesec nećemo toliko pamtiti po ekstremno vrućem vremenu, koliko po čestim pljuskovima, zadnji dani srpnja doista će ošinuti repom. Primjerice, u Zagrebu je do sada bilo samo šest vrućih dana, odnosno dana u kojima je temperatura bila viša od 30 Celzijevih stupnjeva što je čak tri puta manje nego lani u srpnju.

Ova će zadnja dva vruća dana srpnja ipak malo osvjetlati obraz. Vruće, pravo ljetno vrijeme, nastavit će se i u prvim danima kolovoza, no bit će i pljuskova. Ipak, ovoga će vam se puta zbog nesnosne vrućine i sparine ti pljuskovi činiti kao spas u zadnji čas.

Vruće, pa što? Ništa neobično za sredinu ljeta. No, postoje granice iznad kojih ljudsko tijelo ne može normalno funkcionirati. Jedan do dva dana s vlagom višom od 70 %, bez vjetra i s temperaturom iznad 32 stupnja još ćemo nekako izdržati. Međutim, nakon četvrtog ili petog dana zaredom postaje opasno po zdravlje.

Uz to, zbog noći u kojima se temperatura neće spuštati ispod 20 stupnjeva, na moru ispod 24, neće se dobro spavati.

Čak ni spavanje na balkonu ili uz more neće puno pomoći.

TJEDAN NA JADRANU

Toplinski će val najjače pogoditi Jadran. Temperature više od 33 stupnja duž cijele obale, na šibenskom i splitskom području i do 36, u kombinaciji s uzastopnim tropskim noćima u kojima se temperatura neće spuštati ispod 24 stupnja. I tako do kraja tjedna. Bit će iznimno opasno za zdravlje.

Maestral, a ujutro burin, donosit će slabu ugodu, a more koje se na sjevernom Jadranu zagrijalo do 26 stupnjeva bit će spas od vrućina. Ako možete, izbjegavajte boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana jer su štetne ultraljubičaste Sunčeve zrake jako opasne. Mala djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta.

TJEDAN NA KOPNU

Nastavlja se vrlo vruće i sparno, ali i dalje ne posve stabilno vrijeme. Sutra će pljuskovi biti rijetki, uglavnom u Baranji i Srijemu, i samo će nakratko donijeti ugodu. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije vrlo vruće, od 33 do 36! Zbog visoke vlage činit će se i puno više!

Upravo će velika količina vlage u zraku i visoka temperatura biti glavni pokretači naglog razvoja grmljavinskih i tučonosnih oblaka. Stoga od srijede budite na oprezu jer se grmljavinski pljuskovi očekuju u većem dijelu Slavonije, a u poslijepodnevnim satima i na zapadu zemlje, uključujući i dijelove Like.

Temperatura se u većem dijelu Hrvatske ni noću neće spuštati ispod 20 Celzijevih stupnjeva. Stanovnici Gorske Hrvatske malo će lakše spavati, noću će ipak biti malo ugodnije – od 17 do 19 stupnjeva.

Nikako nemojte zaboraviti ni životinje, koje lakše podnose hladne nego ovako iznimno vruće dane.

Željka Pogačić

NAJGLEDANIJI VIDEO: