Novi trošak za vozače: Drastičan rast cijena goriva, evo koliko ćete više plaćati za tank

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osim zbog visokih temperatura, vozači se opet preznojavaju i zbog visokih cijena goriva

Nakon nekoliko tjedana zatišja, vozače su od ovog utorka na benzinskim crpkama opet dočekale više cijene goriva. U prosjeku je tank benzina skuplji za 10,5 kuna, dizela za 7 kuna, a više će plaćati i oni koji se voze na plin – 4,5 kune.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena Eurosupera 95 posljednjeg dana srpnja je 10,53 kune što je 20 lipa više po litri nego prije tjedan dana. Prema podacima koji se mogu naći na stranicama Hrvatskog autokluba (HAK), na Lukoilovim crpkama cijena Eurosupera 95 je 10,35 kuna, Tifonovim 10,34 kune, Croduxovim 10,39, Ininim 10,41, a na Petrolovim 10,38 kuna po litri.

Kad je riječ o dizelskim gorivima, prosječna cijena ovog utorka je 9,88 kuna dok je prije tjedan dana bila 9,74 kune po litri. Na Ininim benzinskim postajama za litru dizela treba izdvojiti 9,80 kuna kao i kod Lukoila, na Petrolovim i Tifonovim crpkama je jednu lipu skuplje, dok je kod Croduxa litra Eurodizela 9,83 kune.

Prema ocjeni stručnjaka, cijene nafte i njezinih derivata, pa tako i u Hrvatskoj i dalje će napredovati lagano prema gore, no veće cjenovne potrese ipak ne očekuju. Maksimum cijena naftnih derivata u Hrvatskoj, podsjetimo, zabilježen je u drugoj polovici travnja 2012. godine kada je za Eurosuper 95 trebalo izdvojiti 11,32 kune po litri, za Eurosuper 98 – 11,71 kunu, a za Eurodizel 10,11 kuna. Međutim, tada je barel nafte bio iznad 110 dolara dok je sada oko 75 dolara.

Na ovakvu razliku u odnosu cijene nafte na svjetskom tržištu i goriva u Hrvatskoj utječe liberalizacija cijena goriva te porast trošarina za 20 lipa u travnju 2014. godine. Naime, više od 50 posto maloprodajne cijene goriva otpada na trošarine, porezna davanja i različite naknade, pa se sa svakim poskupljenjem bolje puni i proračun države.

Ne treba, naravno, zaboraviti niti marže trgovaca naftnim derivatima.

N. Cuglin

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari