DIVLJANJE CIJENA

Video | Tko će dobiti vaučere za gorivo? A što je s hranom, čije cijene divljaju mjesecima?

Vaučere predlažu i mali trgovci gorivom, koji čekaju poteze vlade i za svoje probleme

Idući tjedan najavljuju se nove cijene goriva, ako ne intervenira Vlada koja najavljuje nove mjere, među njima i vaučere za gorivo, izvještava Matea Klišanin za RTL Vijesti.

No, najsiromašniji, kojima je vožnja automobilom ionako luksuz, traže pomoć. Jedva preživljavaju zbog poskupljenja hrane i pitaju se koliko dugo će tako još moći živjeti.

Rastu temperature, ali i cijene, a poskupljenja su ispraznila novčanike.

“Osjeti se gdje je veća obitelj, gdje je puno djece. Plaće su iste,a cijene su visoke jako”, kazala je Karolina iz Zagreba.

“Kupujem manje, imam vrt, sadim si i pomažem si. Sama radim, muž mi je umro i eto tako, pomažem si kako znam”, poručuje Jelena iz Zagreba.

Država bi trebala pomoći više, jer najugroženije su obitelji s više djece, samci i najstariji, poručuju sindikati. Prema njihovoj procjeni umirovljenici s mirovinom od 3 tisuće kuna na hranu potroše četrdeset i više posto, a na stanovanje i energiju oko 30 posto budžeta.

“Treba tražiti nadopunu mjera i na području hrane i energije, vidjeti što se tu da učiniti. Kod energije je vjerojatno barem moguće ići na spuštanje PDV-a na električnu energiju na 5 % kao što je privremeno spušteno za struju”, tvrdi Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vlada je već ranije smanjila PDV na hranu, najugroženijima dala vaučere za struju i plin. Razmišlja se o uvođenju vaučera na gorivo koje bi opet moglo rasti od utorka, ako Vlada ne intervenira.

“To je mjera koja se razrađuje, koja se neće sad dogoditi u utorak, međutim, planiramo to svakako napraviti i kad budemo imali precizne detalje bit ćete pravovremeno obaviješteni”, izjavio je Davor Filipović (HDZ), ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Vaučere predlažu i mali trgovci gorivom, koji čekaju poteze vlade i za svoje probleme.

“Neka Vlada uvede vaučere, to je jedini način koji može spasiti ovu situaciju. Na hrvatskom tržištu nemamo dovoljne količine goriva, doći će do nestašice, kupci će to jako osjetiti”, tvrdi Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima.

Vaučere za najosjetljivije premijer najavljuje od jeseni.

“Mislim da ćemo iznaći rješenje koje je prije svega zaštitit naše građane, naše gospodarstvo,a opet iznaći rješenje koje će smiriti zabrinutosti malih distributera”m, izjavio je Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Vlade.

Jer, ako im se ne pomogne, najavljuju zatvaranja benzinskih postaja idući tjedan, izvještava Matea Klišanin za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari