PRIJAVA STJEPANA PERKA

Tko je čovjek koji je prijavio Pricu zbog Bandićeve smrti? ”Čuvam Milanovu čast, to je najmanje što mogu napraviti”

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrepčanin Stjepan Perko podnio je DORH-u kaznenu prijavu protiv Natalije Price, Gzima Redžepija, Sergija Ivanovića i nepoznate osobe zbog nerazjašnjenih okolnosti smrti Milana Bandića

Zagrepčanin Stjepan Perko, stručnjak za zaštitu osobnih podataka, poduzetnik i aktivist, u četvrtak ok 11:45 podnio je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Natalije Price, Gzima Redžepija, Sergija Ivanovića i još jedne nepoznate osobe zbog nerazjašnjenih okolnosti smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, piše Net.hr

“Državno odvjetništvo je s današnjim danom zaprimilo prijavu koju sam podnio u kojoj ja kao građanin želim znati zašto u javnosti postoji toliko različitih verzija događaja gradonačelnikove smrti. Želim znati i zašto se ako govorimo o najmoćnijoj osobi nakon Tuđmana mi kao javnost ne propitujemo kako je preminuo. To je pitanje bezrezervne časti jer u redu je za života imati priliku da se nešto slaže i smulja, i da nekakvi vaši zamjenici ili bilo tko drugi to rade za vas, no međutim nakon smrti više nitko nema to pravo. Zadatak DORH-a je da utvrdi točne okolnosti smrti, bezrezervno. Osoba je umrla, Hitna se ne može pozivati na GDPR. Navodim i taj element jer je to moja ekspertiza. Mislim da treba ispitati niz osoba, ali prijava je protiv doktorice dentalne medicine Natalije Price, Sergija Ivanovića, doktora medicine Gzima Redžepija i protiv nepoznatog počinitelja”, prenosi Index njegove riječi.

‘Pitanje časti preminule osobe’

“Svi se sjećamo i tog dana i verzije priče koja prva izlazi, bliski suradnici će se prepoznati. U prvom naletu se govori o restoranu, onda se govori o nekakvom privatnom druženju koje se s treće strane uljepšava kao da je to bila priprema nekakvih fileka, izmišljenih fileka, i onda imamo konkretnu adresu na Vidovčici 24 gdje Ivanović ne stanuje. Ono što ukazujem da kao javnost ne trebamo gubiti vrijeme na bazične nelogičnosti, nego DORH treba utvrditi sve okolnosti, kakve god one bile. To je zaista pitanje časti preminule osobe”, rekao je Perko i dodao:

“”Da moja žena tako umre, ja bih htio znati istinu. Ja postavljam pitanje hrvatskoj javnosti u kakvom to društvu živimo? Ako si ne možemo gledati u oči, ‘ajmo onda barem provjeriti. Službeno tijelo mora utvrdi kako je umro gradonačelnik Bandić. Službena verzija nije istinita. Kao što je rekao Milan, ‘neka institucije rade svoj posao’. Mislim da je to u Bandićevom interesu, njegove časti. ‘Umro sam u ljubavi, umro s ljubavi.’ Pa nije to problem. Zakon jasno propisuje da ako netko ne udjeli pomoć je kazneno djelo. To je i moralno problem. Želim da se ovo izgura. Ja čuvam Milanovu čast, to je najmanje što mogu napraviti za njega”, zaključio je Perko.

Pozamašna prijava

Dnevnik.hr je, pak, u posjedu čitavog teksta kaznene prijave koju je Perko podnio. Teskt prenosimo u cijelosti.

“Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske
Podnositelj: Stjepan Perko
Ovim putem podnosim

KAZNENU PRIJAVU
Protiv:
– dr. med. dent Natalija Prica
– Sergije Ivanović
– dr. med. Gzim Redžepi
– nepoznati počinitelj

U noći sa 27. na 28. veljače 2021. na internet portalima (24 sata, Nacional i dr.) objavljena je vijest kako je od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić. Vijest o smrti je nedugo nakon 1 sat poslije ponoći 28. veljače 2021. potvrđena i od strane djelatnika bolnice Sv. Duh obzirom da je upravo u tu bolnicu g. Bandić doveden kolima hitne pomoći. Nadalje, smrt je potvrđena potom i od strane g. Zvonimira Šostara ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.

Navodno je g. Bandić preminuo u kolima hitne pomoći i prije dolaska u bolnicu, međutim taj podatak nije službeno potvrđen. Kao što će pokazati i svi detalji u ovoj kaznenoj prijavi, upravo je trenutak i mjesto smrti g. Bandića ključan detalj za razjašnjenje okolnosti bitnih za ovu kaznenu prijavu. Kako se radi o javnoj osobi, tim više prvom čovjeku Grada Zagreba, medijima su se počeli obraćati navodni svjedoci nemilog događaja. Dana 28. veljače 2021. objavljen je tako iskaz g. Sergija Ivanovića koji je detaljno opisao što se dogodilo prethodne noći kad je g. Bandić doživio srčani udar. Ovo su navodi iz njegove izjave:

‘U potpunom sam šoku jer prijatelj mi je umro u mojoj kući. Teško je to, još uvijek ne vjerujem da se to dogodilo. S Milanom sam se družio u subotu (27.2.2021) gotovo cijeli dan. Bili smo zajedno od podneva sve do 15 sati, a onda je samo na kratno otišao na neki ručak u Brezovicu. Potom je došao kod mene s dr. Gzimom Redžepijem i tako smo nastavili s druženjem. Razgovarali smo o običnim, ne političkim, temama i čak o visibabama koje su ove godine prerano procvale.(….) Ne, Milan se nije žalio ni na što, sve je bilo uobičajeno šalili smo se tijekom razgovora a onda se u trenutku sve promijenilo. Dodatni je šok što se to dogodilo kod mene, u mojoj kući.’ Prema informacijama dostupnim javnosti adresa stanovanja g. Ivanovića je Ive Serdara 7A.

Potom je objavljena i izjava g. Redžepija kako slijedi:

‘Istina je, bili smo na večeri kod prijatelja Sergija na Vrhovcu i Bandiću je pozlilo. Započeo sam reanimaciju, zvali smo hitnu koja je u tom trenutku bila na Ilici. To je bio veliki masivni infarkt. Kod našeg zajedničkog prijatelja smo bili, nas trojica, gradonačelnik, prijatelj i ja. Jeli smo oko 8 navečer, popili kavu, sjedili smo, pričali i samo se srušio sa stolice. Pozlilo mu je. Mislim da je to bilo oko 23:15, ne znam točno. Hitna je došla za 3, 4 minuta, jako su brzo došli jer su se vraćali s intervencije, druga (kola hitne pomoći) je došla za 7, 8 minuta. Nastavili smo reanimaciju, nastavljena je i na Sv. Duhu, bio je živ dok je hitna došla. Sve smo odradili po pravilima. Borite se, ali ne znate kad će vas dočekati’.

Nadalje, mediji su objavili izjavu koju im je službeno dao i g. Žarko Rašić, ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu koji je naveo kako je primio poziv u kojem je obaviješten kako je g. Bandiću pozlilo te da je on uslijed tog poziva osobno nazvao dispečerski centar koji je uputio kola hitne pomoći (na za sada nepoznatu adresu). Osim toga, prema informacijama koje su potvrđene medijima, ravnatelja Rašića je nazvao g. Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo.

Mediji su, radi velikog interesa javnosti i proturječnosti u izjavama navodnih svjedoka nesretnog događaja, nastavili istraživati detalje te su objavili kako im je iz nekoliko izvora potvrđeno (anonimni svjedoci) kako je Hitna došla na adresu Vidovčica 24 a na kojoj adresi ne stanuje g. Sergej Ivanović već gđa Natalija Prica, bliska suradnica i partnerica g. Bandića. Prema neslužbenim informacijama g. Bandić i gđa Prica često su zajedno boravili u stanu gđe Price pa se može zaključiti (iako za to nema konkretnih dokaza dostupnih javnosti) kako su bili u ljubavnoj vezi. Inače stan kojeg od prošlog ljeta koristi gđa Prica u vlasništvu je gđe Maje Čuljak, koja je ustupila svoju nekretninu gđi Prici za stanovanje. Sve te informacije objavili su mediji te nisu naknadno opovrgnute.”

Tri ključna pitanja

“Kao što su i mediji zaključili, tako i podnositelj ove kaznene prijave napominje kako je neuobičajeno da se u trenutku kad nekom pozli ne zove 112 ili 194, nego se gubi vrijeme na pozive drugim osobama koji onda tek pozivaju pomoć unesrećenome, koji je očito po dolasku pomoći bio živ, ali u iznimno teškom stanju. S obzirom na nevjerojatne nepodudarnosti navodnih svjedoka i aktera u cijelom ovom nesretnom događaju postavljaju se vrlo logična pitanja:

Koliko je poziva bilo prije nego što je zaista poslana stručna pomoć unesrećenome?

Koliko je vremena prošlo od trenutka srčanog udara do dolaska prijeko potrebne stručne medicinske pomoći?

Gdje je bio g. Bandić kad mu je pozlilo, tko je bio s njim i tko je prvi obaviješten o njegovu stanju i najvažnije od svega tko mu je i kada točno zapravo pružio prvu pomoć?

Naime, ako se pokaže točnim kako g. Bandić kobne večeri nije bio kod g. Sergija Ivanovića s g. Redžepijem (što jasno već sada proizlazi iz javnosti dostupnih izjava) ,već da je bio sam s gđom Pricom, logično je zaključiti kako je od trenutka kad je g. Bandiću pozlilo do pružanja stručne medicinske pomoći prošlo dosta vremena, možda čak i za život presudnog vremena. S obzirom na to da se iz nedosljednih i kontradiktornih izjava ne može razabrati kad i gdje je pokojnom gradonačelniku pozlilo te gdje je umro, je li mu pružena neodgodiva pomoć – kao građanin Grada Zagreba imam moralnu obvezu podnijeti ovu kaznenu prijavu protiv navedenih osoba, ali i nepoznatog počinitelja obzirom da nikako nije jasno tko su akteri događaja te u kojoj mjeri i u kojem vremenskom trenutku su svi navedeni (poznati, ali i nepoznati) akteri bili uključeni. Kao važan detalj navodi se podatak kako je gđa. Prica doktor dentalne medicine. Nastavno na sve navedeno nedvojbeno smatram kako postoji dovoljno javno dostupnih informacija koje upućuju na sumnju o postojanju kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. Kaznenog zakona, ali i kaznenog djela nepružanja medicinske pomoći u hitnim slučajevima iz članka 183. Kaznenog zakona.

Kako bi se otklonile sumnje, potrebno je ispitati je li učinjeno sve ono što je bilo hitno i nužno radi otklanjanja životne opasnosti g. Bandića, a za to je potrebno utvrditi točno vrijeme i mjesto gdje je nastupila životna opasnost a potom i točno vrijeme i mjesto smrti, kao i tko je bio prisutan u trenutku nastupanja životne opasnosti.

Ključno pitanje je je li g. Bandiću zapravo pružena pravodobna i adekvatna pomoć, pri čemu element hitnosti ima značajnu ulogu. Kao dokaz iznijetih tvrdnji pozivam nadležno državno odvjetništvo da pročita medijske članke i sve spomenute izjave u ovoj kaznenoj prijavi. Obzirom se radi o javno dostupnim tekstovima smatram nepotrebnim u ovoj prijavi iste posebno prilagati.

Nadalje pozivam državno odvjetništvo da obavi razgovore sa svim spomenutim osobama, a osim s Natalijom Prica, Sergijem Ivanovićem i Gzimom Redžepijem, predlažem da se obavi razgovor u svojstvu svjedoka i s g. Žarkom Rašićem, ravnateljem zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, g. Vjekoslavom Jelečem, pročelnikom gradskog Ureda za zdravstvo, medicinskim djelatnicima koji su bili u službi hitne pomoći (vozilo 1 i vozilo 2), koji su pozvani na intervenciju te naposljetku i prevezli g. Bandića u bolnicu sv. Duh, ali i svim drugim osobama koje bi mogla imati saznanja o spomenutim događanjima kobne noći.

Podnositelj prijave

Stjepan Perko”

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari