Tko je tip koji je kazneno prijavio Josipu Lisac? “Prevarant, bjegunac i doušnik policije”

Foto: Facebook

Boška Županovića silno je uznemirila interpretacija himne za vrijeme inauguracije predsjednika Republike Zorana Milanovića

Vlasnik lokalnog portala Liburnija osjetio je domoljubni bijes koji ga je nagnao da protiv pjevačice Josipe Lisac ispiše kaznenu prijavu jer je “kao osoba kojoj je hrvatski jezik maternji morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno skladateljskog izričaja”, piše Vojislav Mazzocco za Index.hr

(VIDEO) “Lijepa naša” kakvu nikada niste čuli! Izvedbom Josipe Lisac nisu svi zadovoljni: Kako vam se svidjela?

Sam za sebe kaže da je poduzetnik, sportski i medijski djelatnik

Županovićeva kaznena prijava poput prerijskog se požara proširila društvenim mrežama, a glavni su joj promotori bili oni koji još ne mogu prožvakati to što je Zoran Milanović postao predsjednik Republike i koji u nastupu Josipe Lisac vide bojni zov na početak razgradnje hrvatske državnosti.

Pravnik iz okolice Rijeke kazneno prijavio Josipu Lisac zbog pjevanja himne

Index je jučer razgovarao sa Županovićem i taj je podnositelj kaznene prijave ustvrdio da je poduzetnik, sportski i medijski djelatnik koji jako puno radi te je samo zbog uvrede himne i države u svom pretrpanom rasporedu pronašao vremena da napiše prijavu.

“Ma ne, gledajte, ja radim 18-19 sati dnevno. U biznisu sam već dugo godina, sigurno ne bih gubio vrijeme. Ja sam odvojio vrijeme da napišem prijavu. Meni je to bilo degutantno slušati, to je najsvečaniji čin”, rekao je Županović za Index, a mi smo odlučili istražiti što to on radi da ima tako nesmiljeno radno vrijeme i na koncu tko je čovjek čije uši je toliko zaparao glas Josipe Lisac da bi se time trebali baviti policija, Državno odvjetništvo, sudski vještaci i sudovi.

Nobilo: On je prevarant i policijski doušnik, kazneno sam ga prijavio

“Prevarant i policijski doušnik”, rekao je za Index odvjetnik Anto Nobilo, koji se Županovića sjeća s prijelaza stoljeća i iz vremena suđenja “zločinačkoj organizaciji”.

“Kolega Rajko Mlinarić, koji je tada radio u mom uredu, a sad je sudac Ustavnog suda, zastupao je Županovića u pokušaju odgode ili smanjenja zatvorske kazne. Međutim, Županović se kod nekog čovjeka predstavljao kao zaposlenik mog ureda i uzeo mu akontaciju za zastupanje. Čovjek mi je došao u ured i sve ispričao pa sam protiv Županovića odmah podnio kaznenu prijavu”, prisjetio se Nobilo događaja od prije gotovo dva desetljeća.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Ne zna, ipak, što je na koncu bilo s tom kaznenom prijavom iako se neko vrijeme intenzivno zanimao za tipa koji je varao ljude lažno se predstavljajući kao Nobilov suradnik. Tako je i doznao da Županović surađuje s policijom, ali i da je imao ozbiljnih problema sa zakonom.

“Nitko me više nije zvao za tu prijavu”, rekao nam je Nobilo.

“Psihopatski strukturirana ličnost”

I zaista, na portalu zagrebačkog Pravnog fakulteta ostala je zabilježena sudska crtica o Bošku Županoviću koju vrijedi citirati.

“U nastavljanju istrage o aferi u pravosuđu istražni sudac iz Rijeke Veljko Miškulin saslušat će na Županijskom sudu u Zagrebu nekoliko svjedoka. Iskaz bi trebali dati predsjednik Općinskog suda u Dugom selu i predsjednik Općinskog suda u Zagrebu koji su, na osnovi medicinske dokumentacije, potpisali odgodu za izvršenjem zatvorskih kazni Boška Županovića. Županović ima već mnogo kaznenih djela zabilježenih u dosjeu, a nakon što je uhvaćen u švercu ljudi i bijega iz Hrvatske MUP je za njim raspisao međunarodnu tjeralicu. Dok je služio zatvorsku kaznu zbog prijevare 1995. u Dubrovniku nad njim je obavio vještačenje specijalist neuropsihijatar dr. Niko Glavić. Kod Županovića je našao ‘poremećaj osobnosti u vidu psihopatski strukturirane ličnosti’ te je ocijenio da je Županovićeva sposobnost upravljanja vlastitim postupcima umanjena, no ne bitno.

“Izašao sam iz zatvora, kupio sam slobodu”

“U istrazi o aferi u pravosuđu Županović je bio ključni svjedok tužiteljstva, ali je nakon prikupljanja novih dokaza ubrzo postao prvookrivljeni”, stoji na portalu Pravnog fakulteta. Afera u pravosuđu koja se spominje u ovoj crtici završila je ostavkom tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Županović je Ortynskom u procesu protiv “zločinačke organizacije” trebao poslužiti kao svjedok za tezu da odvjetnici optuženih podmićuju suce.

Sam Županović je tada iz zatvora pobjegao u Sloveniju, odakle je preko Novog lista prijetio da će prokazati sve koji su primali mito, i to s točnim iznosima.

“Ja sam svoj posao odradio, svoju sam slobodu skupo i preskupo platio. Sto puta sam stavljao život na kocku kada sam na sebi imao i mikrofone i mikrokamere da ne bih išao u zatvor i sada da idem, nakon svega da ispadnem izigran, pa nisam valjda toliko glup. Izišao sam iz zatvora, kupio sam slobodu. Još jedan put, da”, rekao je tada Županović za Novi list. Našem je novinaru jučer, pak, tvrdio da nije osuđivan, što bi formalno čak i moglo biti točno uzme li se u obzir da je prošao period rehabilitacije, ali je ipak nepristojno tvrditi tako nešto nakon zatvorskih kazni, piše Index.hr.

Prodavao Ćorluku, družio se s Mamićem i Kolindom

Za Županovića se nakon burnog početka 21. stoljeća nije puno čulo sve dok prije nekoliko godina nije isplivao kao pravni zastupnik nogometaša Vedrane Ćorluke u njegovom nerealiziranom transferu u Bayern. Pričalo se tada da će transfer biti plaćen sedam milijuna eura.

Veze s Mamićima

“Transfer još nije realiziran i ne bih ga želio prejudicirati. Međutim, mogu potvrditi kako su klubovi otišli daleko u pregovorima, te kako sam i ja u Vedranovo ime ispregovarao njegove uvjete u Bayernu”, rekao je tada Županović za Večernji list.

Iz nogometnih poslova vjerojatno proizlazi i Županovićevo poznanstvo sa Zdravkom Mamićem, gazdom Dinama koji je zbog ozbiljnih problema sa zakonom trenutno u bijegu i nalazi se u BiH.

Županović se na svom Facebooku pohvalio zagrljajem s Mamićem, ali i s donedavnom predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. I ta je fotografija nastala u nogometnim okolnostima. Kolinda Grabar-Kitarović na fotografiji ima šal s utakmice između Splita i Dinama.

Iako bi se po njegovim riječima i po društvu s kojim se nalazi moglo pomisliti da mu dobro ide, Financijska agencija je krajem prošle godine pokrenula stečaj Županovića. U nekoliko sudskih predmeta, pak, spominje se kao dužnik većih iznosa, vlasnik nekretnina pod tuđim imenom, a u jednom je slučaju zbog duga morao prepustiti i stan.

Vodi nogometni klub Koper

Županović je, javljaju slovenski mediji, i dalje aktivan u nogometnom biznisu. Upravlja nogometnim klubom Koper i utjeruje njihove dugove.

O svemu tome željeli smo popričati s Boškom Županovićem, ali on nam se cijeli dan nije javljao na telefon pa smo i mi i vi ostali uskraćeni za njegovu stranu ove zanimljive domoljubno-pravosudne priče, piše Index.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari