UGROZIO SEBE I DRUGE

Tko je upravljao dronom koji je ometao kanadere pri gašenju požara na Murteru?

Foto: Facebook / Morski.hr

U petak su se s vatrenom buktinjom borili i iz zraka, ali gašenje požara nakratko su morali prekinuti zbog drona u zraku

Nakon što je pet protupožarnih zrakoplova moralo na kratko prekinuti gašenje požara u murterskoj vali Kosirina zbog drona koji je dizao muškarac, Morski.hr objavio je snimku još jednog muškarca koji također upravlja dronom.

Muškarac je podigao dron iz obližnjeg autokampa, a na snimci se vidi kako muškarac rukom dohvaća dron, a u pozadini se čuju motori kanadera.

diže dron. “Zvao sam 112 nakon što su iznad Kosirine došli kanaderi, a osoba koja je digla dron još uvijek je snimala s dronom. Vatrogasci su me dva puta kontaktirali vidim li još uvijek dron u zraku što sam im i potvrdio, a nakon pet šest minuta sam vidio i tko je upravljao sa dronom”, rekao je čovjek koji je snimio video.

Podsjetimo, pet protupožarnih zrakoplova i jake kopnene snage u petak su se borile s buktinjom na Murteru, a gašenje iz zraka ugrozio je dron zbog kojeg su se kanaderi i air tractori na neko vrijeme morali povući s požarišta.

“Akciju sa zračnim snagama morali smo prekinuti na desetak minuta jer se na zoni požarišta pojavio nepoznati dron. Pozivam još jednom sve, kako lokalno stanovništvo tako i goste, da se suzdrže od bilo kakvog gledanja jer požari nisu sportski događaj”, upozorio je tada zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Na društvenim su mrežama u međuvremenu osvanule snimke požara iz zraka i to iz smjera u kojem su vatrogasci uočili dron. Morski.hr piše da je snimke objavio ljubitelj brdskog biciklizma i turistički vodič Ivo Jarić uz pjesmu Mate Bulića “Gori borovina”. Nakon žestokih kritika i reakcije vatrogasaca, fotografije više nisu javno dostupne. Županijski vatrogasni zapovjednik potvrdio je da se ovim slučajem bavi policija.

Jarić je, u međuvremenu, priznao da je podigao dron. Kaže da ima dozvolu za upravljanje dronom, ali ne i za konkretan let od Jedinice za upravljanje zračnim prostorom, kao što nema ni dozvolu Države geodetske uprave za korištenje snimki iz zraka.

“Ja sam taj koji sam zvao vatrogasce, a nisam letio na tom prostoru već sedam kilometara dalje. Nisam bio blizu požara. Osjećao sam se ugroženo kad sam osjetio dim, pa sam podignuo dron da snimim o čemu se radi. Ne bih volio da me se ne optuži krivo, pa da kasnije bude posljedica. Imam snimke leta i točne pozicije, a vatrogasci su došli tek poslije”, tvrdi.

“Nadam se da to nisam bio ja, jer je moguće da je bilo i drugih dronova”, dodaje ističući da je svjestan da je napravio glupost, no 99 posto je siguran da njegov dron nije kriv za prekid gašenja požara kanaderima.

“Vatrogasci su mi rekli da su koju minutu prije dobili obavijest. Ok, napravio sam grešku i ako kojim slučajem jesam kriv, preuzimam odgovornost, nije mi bila namjera nikoga ugroziti”, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari