ČIŠĆENJE REGISTRA OSIGURANIKA

Tko ne bude tražio posao preko HZZ-a, gubi zdravstveno

PHOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL

HZZO je već potpisao ugovor o informatičkoj povezanosti s burzom rada kako bi mogao automatski kontrolirati tko je, a tko nije prijavljen na burzi

Sve nezaposlene osobe koje nisu prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) mogle bi ostati bez zdravstvenog osiguranja. Naime, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), u sklopu čišćenja registra priprema zakonske izmjene kojima će, 20-ak godina od njezina ukidanja, vratiti odredbu po kojoj nezaposlena osoba stječe zdravstveno osiguranje samo ako je prijavljena na burzu, piše Jutarnji list.

To pak znači da bi se, prema grubim računicama, u narednom razdoblju na HZZ moglo prijaviti još 100.000 ljudi, nezaposlenih koji ne traže posao preko burze, jer će u protivnom ostati bez zdravstvenoga.

Broj nezaposlenih na burzi u tom bi se slučaju udvostručio: prema podacima HZZ-a, u srijedu je na burzi ukupno bilo 129.459 osoba.

HZZO je već potpisao ugovor o informatičkoj povezanosti s burzom rada kako bi mogao automatski kontrolirati tko je, a tko nije prijavljen na burzi, a takve ugovore ima i s MUP-om i Poreznom upravom. Svrha je očistiti registar osiguranika od oko 300.000 ljudi, za koliko ih se procjenjuje da nemaju pravo na hrvatsko zdravstveno.

Drastično smanjenje broja osiguranika kojima prava iz nadležnosti HZZO-a ne pripadaju dio su reforme zdravstva, koju je najavio ministar Vili Beroš. Iz resornog ministarstva za Jutarnji list navode kako je prilikom standardiziranih provjera HZZO-a uočeno da postoje građani u Hrvatskoj koji još koriste pravo na obvezno zdravstveno osiguranje, a u stvarnosti to pravo nemaju.

Važno je, kažu, napomenuti da neće biti neutemeljenog “brisanja viška”, a jedna od pozitivnih posljedica cijelog procesa reorganizacije sigurno će biti i ušteda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari