'NEMINOVNA KOREKCIJA CIJENA'

Video | Kava će poskupjeti unatoč mjerama: Sa 14 ili 15 kn ići će do 20? Evo što kaže ugostitelj…

Foto: Riportal

‘Dolaze nam krediti na naplatu. Digli smo ih čisto da budemo likvidni zadnje dvije godine. Ova godina je ključna’, kazao je Jeličić

Ono što nam je bilo uobičajeno, postat će luksuz. Poput ispijanja kave u kafićima. Inflacija ugostiteljima diže ulazne troškove poslovanja, a Vladine mjere, smanjenje stopa PDV-a, kažu, neće imati efekt na zaustavljanje rasta cijena njihovih usluga. Kava na gradskim špicama i rivama bi za neke mogla postati samo navika iz dobrih starih vremena.

RTL-ov reporter Rade Županović zna kako Splićani gledaju na najavljeno poskupljenje ugostiteljskih usluga. Razgovarao je sa Stipom Jeličićem, ugostiteljem iz Splita.

Više u VIDEOPRILOGU:

Prokomentirao je Vladine mjere te hoće li one pomoću u inflacijskom šoku koji nas očekuje.

„U valu ovih mjera, mogu reći da se Vlada RH pružila, to govorim kao građanin jer vidim da je to dosta socijalna mjera. Ali kao poduzetnik mogu reći da jašemo na valu poskupljenja i inflacije koja nam tek dolazi“, kazao je Jeličić.

To znači da će se kava na splitskoj rivi, koja je koštala 13, 14,15 kuna, sada plaćati i 20 kuna.

„Tako je i kava će dosta poskupjeti. Svi najavljuju mjere 1. travnja, ali mi ovdje u Dalmaciji nismo opterećeni plinom. Nemamo tih problema kao naši kolege iz Zagreba jer smo mi isključivo na plinskim bocama. Ali ne radi se samo o cijenama energenata, nego i o cijenama hrane. Naši proizvođači, distributeri govore da cijene od 1. travnja idu nenormalna poskupljenja, tako da se možemo nadati i povećanju i u samim ugostiteljskim objektima“, poručio je Jeličić.

Postavlja se pitanje snižavanja stope PDV-a i njegovo kompenziranje povećanja troškova koji su ugostiteljima ulazni troškovi. Naime, ugostitelji već nekoliko mjeseci osjećaju pritisak putem distributera.

„Točno tako. Naša je predikcija da će cijene ostati iste, ali da će nam se ulazni troškovi povećati tako da mi to sve skupa moramo kompenzirati. Mislim da svaka regija, sva lokacija nosi nešto drugo što se tiče ugostiteljstva pa tako i Split. Mi ovisimo o raznim cijenama kao što su porez na potrošnju, cijena javne površine koja nije u svakom gradu ista, zatim o raznim prirezima tako da mislim da jedinica lokalne samouprave može puno pomoći“, izjavio je Stipe Jeličić.

Ovo je poziv jedinicama lokalne samouprave da krenu putem kojim je krenula Vlada.

„Svi moraju dati vjetar apsolutno svi pa tako i oni“, dodao je.

Kada se govori o lokalnoj razini tu je prisutan cijeli niz problema, od koronakrize do povećanja cijena najma.

„Dolaze nam krediti na naplatu. Digli smo ih čisto da budemo likvidni zadnje dvije godine. Ova godina je ključna i zaista se nadamo da ako je Vlada krenula, da je ovo neki prvi paket, da će i Ministarstvo turizma uzeti i neke druge parametre u obzir jer nam dolazi sezona i sretno nam bilo“, poručio je Stipe Jeličić, izvještava Rade Županović za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari