BOLJA ORGANIZACIJA

Video | Tko ne radi svoj primarni posao, neće ni u privatnike: U šest mjeseci liste čekanja u bolnicama smanjene za 19%

Početkom mjeseca ministar zdravstva poslao je svim ravnateljima upozorenje kako bi se smanjile liste čekanja. I urodilo je plodom. U odnosu na ljeto, liste čekanja na nacionalnoj razini smanjile su se za petinu.

Hoće li s novom godinom duge liste čekanja otići u prošlost? Pacijenti kažu – ipak se kreće.
Josip iz Zagreba nam govori da je za 14 dana pozvan u Rijeku i da mu je operirano srce. Njegova supruga Danica pak govori da se liste nisu skratile značajno, ali kada dobiju termin da onda ipak ide brzo. U Kliničkoj bolnici Sveti Duh prosječno čekanje na dijagnostičku pretragu sada je 87 dana, a u lipnju je bilo 153. Drukčije su se i organizirali.

Igor Alfirević, v.d. ravnatelja KB Sveti Duh pojašnjava kako su uspjeli.
“Liste čekanja za UZV vena i arterija nogu su skraćene jer su kolegice koje rade tu pretragu samoinicijativno pristale raditi i u popodnevnim satima. Na neki način javno zdravstvo postalo je dopunski rad koji je inače prije vezan uz privatnu praksu”, objašnjava Alfirević

Liste čekanja u KBC-u Osijek za CT mozga smanjili su se s 286 dana na 68 dana. U Splitu ultrazvuk abdomena ne čeka se 510 nego 211 dana. Ultrazvuk srca u Općoj bolnici Virovitica pao je s 450 na 220 dana. Ako se ne riješe liste čekanja – nema rada kod privatnika – bio je naputak ministra.

“Mi smo to shvatili kao jednu mogućnost, ali nije bilo potrebe za korištenjem. U ovoj bolnici mislim da se ultrazvuk abdomena najviše čeka, imali smo dijagnostiku – UZV abdomena, magnetske rezonance. To su bili oni dijelovi koji su najviše čekali, ali unutarnjom organizacijom smo ih riješili.“ Mehanizam zabrane ravnatelji nisu koristili, jer su se liste skratile. U dječjoj bolnici prije nego daju dozvolu za rad kod privatnika provjeravaju kolike su liste čekanja”, kaže nam Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Goran Roić ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb tvrdi da je granica čekanja preko 2/3 njihovih usluga – 60 dana.
“Ima nekih usluga gdje je Klinika za dječje bolesti centralno mjesto npr. magnetska rezonanca u anesteziji. Tu smo na granici tih 270 dana. Upravo se uz pomoć Ministarstva implementira dodatni MR uređaj i već naručujemo pacijente za njega”, govori nam Roić.

Ograničenje privatnog rada, dok se ne odradi javni pacijenti podržavaju.

“Svakako to treba ograničiti da ne može pacijent čekati dvije godine u javno-zdravstvenoj ustanovi, a da privatno može doći odmah sutra na termin. To je zaista jedna dobra odluka, nadamo se da će se ona ispoštovati”, kaže Jasna Karačić Zanetti, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

Čekanje do 270 dana se mora ispoštovati do kraja godine ako želimo europski novac kroz Nacionalni plan za oporavak. Za sad uspješno – jer su se u pola godine liste na razini države smanjile za čak 19 posto, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari