SKUPI BOŽIĆ

Video | Blagdanska košarica skuplja i do 21 posto: Što smo prošle godine plaćali 345 eura, sad plaćamo 417!

Koliko košta blagdanska košarica? Najskromnija gotovo 100 eura: Može li se uopće napuniti bez akcija i popusta?

Ponuda je raskošna, ali cijene mnogima tjeraju mrak na oči.

Nezavisni hrvatski sindikati prikupili su cijene 50-ak proizvoda iz više od 30 gradova u Hrvatskoj i izračunali trošak blagdanske košarice za tročlanu obitelj.

Riječ je o obrocima za Badnjak, Božić, Svetog Stjepana, Staru i Novu godinu. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da ove godine u Hrvatskoj sasvim sigurno imamo najskuplji Božić.

‘Niti jedne godine otkad mi pratimo košaricu, nije bila ovoliko skupa.’

Obilnija košarica, u skladu s tradicijom, stoji 417 eura, čak petinu više nego lani. Srednja, bez odojka i janjetine stoji 176 eura i 15 posto je skuplja. Ona najskromnija, koja umjesto purice sadrži oslić i kokoš, stoji nepunih 100 eura i također je skuplja nego godinu ranije. Sindikati su kombinirali prosječne cijene s tržnica i iz trgovačkih centara, no njihova računica je preskromna za velike gradove, pogotovo u cijeni mesa.

Vlasnik mesnice Mario Jakuš ističe da su proizvođači i dobavljači također podigli cijene. ‘Nezgodno je prema ljudima jer nikada nismo imali tako skupu robu, ali kupuje se, iako ne baš kao prijašnjih godina’.

Manje kupaca imaju i prodavači purica. Prodavačica Mirjana Brletić kaže da dnevno prodaje tek desetak komada. Porasla je i cijena ribe. Iako bakalar u sindikalnoj košarici stoji oko 30 eura, teško će se pronaći po toj cijeni. Prodaje se i za više od 40 eura, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari