HRVATSKA NA VELIKOM OPREZU

Video | Tko su opasni vehabije i zašto se fokusiraju na BiH i Srbiju?

Ovih dana svi ponovno pričaju o vehabijama. Jedan je njihov pripadnik iz samostrela ranio policajca u Beogradu, koji ga je nakon toga ubio. Radi se o radikalnim islamistima, koji rigidno tumače Kuran, a žive nam vrlo blizu, u BiH

Naoružani specijalci na ulicama, Beograd pod opsadom – to je Srbija nakon prvog terorističkog napada radikalnih islamista u toj zemlji. Napadač Miloš Žujović prije nekoliko godina prešao je na islam i preuzeo ime Sabahudin. Nakon početnog šoka srpska policija krenula je u veliku potragu za ćelijom vehabija i uhitila još dvije osobe.

“Ta osoba je inače konvertit u Islam i on je prije nekoliko godina osuđen za pozivanje na terorizam”, rekao je Ivica Dačić, ministar unutarnjih poslova Srbije. U pretresu su pronađene i zastave zloglasnog ISIS-a koji se često povezuje s pokretom.

A što je uopće vehabizam? Vrlo radikalni islamistički pokret nastao u 18. stoljeću koji se zalaže za čišćenje islama od svih inovacija i svake modernosti.

“Vahabizam je danas nešto što bismo nazvali nekim oblikom izrazite konzervativnosti, izrazitog povratka starim osnovama islamskoga života koji odbijaju svaki oblik novotarija”, objašnjava Vedran Obućina, politolog i teolog specjaliziran za Bliski istok.

Od BiH, Albanije i Kosova do Srbije i Crne Gore, radikalni pokret zadnjih je desetljeća sve prisutniji i na ovim prostorima. Svega nekoliko desetaka kilometara od hrvatske granice u selu Gornja Maoča kraj Brčkog sjedište je vehabija u kojem vrijede šerijatski zakoni. Podneblje nije odabrano slučajno.

“Zašto je Balkan, odnosno BiH i Srbija u fokusu? Zato što je ekonomsko stanje loše, zato što je ovdje više kaosa, manje reda. Zbog toga što za takav pokret vi trebate imati dovoljnu količinu ljudi koja je obespravljena, obezvrijeđena, koja je marginalizirana, koja nema ekonomske budućnosti i koja se ne može nadati ničemu dobrom”, rekao je Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar.

“Vehabijski lobi u Saudijskoj Arabiji, ali ne samo u Saudijskoj Arabiji nego i drugim zemljama, pogotovu u zemljam Perzijskoga zaljeva ima vrlo veliku i financijsku i lobističku moć. Sama Al Qaida je nastala na temelju vahabijskoga novca, Osama Bin Laden je bio vehabija i imao je jako puno podrške od vahabijskog lobija”, rekao je Obućina.

O opasnosti od radikalnih vehabija u Bosni i Hercegovini govori se godinama. Točan broj sljedbenika pokreta se ne zna, ali stručnjaci kažu da se skupine mora sustavno pratiti i nadzirati. Posebno zbog mogućih napada tzv. vukova samotnjaka.

“Tako da sigurnosne službe moraju na to jako paziti, čak uz te male mogućnosti, i moraju to tretirati kao bilo koju drugu kriminalnu organizaciju koja se bavi prodajom droge, oružja i prodajom organa, na najstroži mogući način kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti i kao prijetnju opstojnosti društva zapravo”, dodaje Vidmarović.

Nakon terorističkog napada Srbija je podignula razinu opasnosti na najvišu crvenu razinu. Sve što se događa na uz našu granicu – poziv je na veliki oprez i u Hrvatskoj, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari