BROJAT ĆEMO LISTIĆE

Toaletni papir će znatno poskupjeti, moglo bi doći i do nestašice

Foto: Ilustracija (Facebook)

Zbog poskupljenja plina i sirovina na globalnom tržištu, djelomično uzrokovanog i ratom u Ukrajini, domaći su proizvođači najavili poskupljenje toaletnog papira i drugih papirnatih proizvoda

Proizvođači papirnate higijenske konfekcije odlučili su pratiti druge i poskupjeti svoje proizvode. Lider doznaje kako bi proizvodi poput papirnatih maramica i ručnika te toaletnog papira mogli poskupjeti između 20 i 30 posto. Neki, poput Delt papira, su poskupjeli svoje proizvode za 19 posto. Od danas poskupljuje Zewina konfekcija za 23 posto. Euro Rosa će od 5. travnja svoje proizvode cijeniti po 24 do 29 posto većim cijenama, dok će robna marka Violeta poskupjeti od 8. svibnja za 15 do 20 posto.

Poskupio plin, a s njim i papir

Proizvođači ističu kako je ovo kulminacija rasta cijena papirnatih higijenskih proizvoda. Navode kako je od kolovoza prošle godine cijena njihovih proizvoda u maloprodaji porasla za gotovo 45 posto.

“Razlog je povećanje cijena sirovina, celuloze, koja je od prosječne cijene od 900 eura po toni skočila na 1500 eura po toni. Uz taj porast značajno je poskupio i materijal za pakiranje posebno kartonske folije i kutije kao i logistika. Danas logističari uz redovnu cijenu na fakturu za prijevoz robe stavljaju posebnu stavku kao dodatak zbog cijene dizela. Prije početka rata drastično poskupljenje celuloze je uzrokovala cijena plina gdje su naši dobavljači plaćali cijenu prije od 11-16 eura po megavat satu, koja je skočila do 90 eura. Naime, prilikom kuhanja celuloze i samog postupka dobivanja papira iz celuloze potrebna je velika količina energije, a tehnologija tvornica papira se bazira na energiji dobivenoj iz plina”, pojasnio je za Lider suvlasnik i direktor Delt papira, Krunoslav Kišak.

Ističe da je s početkom rata u Ukrajini poskupljenje plina u nekim trenucima išlo i do 240 eura po megavat satu zbog čega je u pojedinim državama zaustavljena proizvodnja papira, čime je nastala neravnoteža između ponude i potražnje. Rusija i Bjelorusija su izvozile postotak svojih proizvoda u Europu, a toga sada zbog sankcija nema.

“Ono što nam sigurno predstoji jest, ako se situacija sa cijenom plina ne stabilizira te on nastavi sa ovakvim oscilacijama, nestašica toaletnog papira i ručnika te ostalih sličnih proizvoda uz još veće cijene za potrošače”, upozorio je Kišak i dodao da nestašice njihovih proizvoda neće biti, ali da se cijena papira mijenja iz tjedna u tjedan.

Isporuka zasad osigurana

Slične razloge za poskupljenje svojih proizvoda navode i u Euro Rosi, kao i u Violeti. “Svjedoci smo daljnjeg zaoštravanja uvjeta poslovanja na globalnom tržištu sirovina. Značajne korekcije cijena tijekom proteklih mjeseci se i dalje nastavljaju. Globalno povećani troškovi nabave sirovina rezultat su kontinuirane snažne potražnje u više sektora, ozbiljno ograničenih zaliha i kriznih izazova u cijelom lancu opskrbe. Novi naglasak je stavljen na troškove plina i derivate nafte koji imaju visok udio u troškovima proizvođača sirovina. Trend poskupljenja energenata je pojačan ratom u Ukrajini. Sve jače sankcije prema Rusiji dodatno pojačavaju inflaciju sirovina i energenata iz tog područja”, poručuju iz Violete.

Iz te tvrtke dodaju kako su samo dio rastućih troškova prebacili na građane. Ostatak pokušavaju namiriti uštedama i rezanjem marži. Poručili su i da rade na tome da isporuka proizvoda teče neometano, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari