ŠTO KAŽU LIJEČNICI?

Trebamo li plaćati testiranje zdravstvenim radnicima koji se ne žele cijepiti? ”Više nemam razumijevanja za necijepljene”

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Dok dio zemalja uvodi ili su već uvele obavezno cijepljenje za zaposlene u zdravstvu, Hrvatska će plaćati testiranje onim zaposlenicima u zdravstvu koji se nisu cijepili.

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je najavio uvođenje covid-potvrda za sve zaposlene u zdravstvenom sustavu od listopada, s tim da će testiranje onih koji nisu cijepljeni biti plaćeno novcem poreznih obveznika, čemu se protivi Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL).

“Vlada Republike Hrvatske osigurala je besplatno i svima dostupno cjepivo protiv COVID-19. Platili smo ga zajedničkim novcem. Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći će doći na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su ili cijepljenje ili preboljenje bolesti ili negativan test na COVID-19”, stoji u otvorenom pismu ministra Beroša koje je jučer uputio svim zaposlenima u zdravstvu.

Beroš je najavio kako će u prvoj fazi testiranje za zaposlene biti besplatno (odnosno plaćeno našim novcem), dok će se nakon mjesec i pol ili dva testiranja provoditi o vlastitom trošku. Beroš je izjavio da nije odmah za naplatu testiranja kako bi se zaposlenicima u zdravstvu još neko vrijeme dalo da promisle i cijepe se, piše Index.

VIDEO DANA:

Predsjednica bolničkih liječnika: Nema opravdanja da testiranje bude besplatno

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), dr. Ivana Šmit, za Index je rekla kako se oštro protivi odluci da se djelatnici u zdravstvu besplatno testiraju.

“Nema opravdanja da testiranje zdravstvenih djelatnika koji se iz neopravdanih razloga nisu cijepili bude besplatno. Neka sami snose troškove testiranja. Zdravstvo i medicina jedinom efikasnom mjerom za sprječavanje širenja zaraznih bolesti smatraju cijepljenje. U slučaju da su populacije visoko procijepljene, širenje bolesti će se svesti na najmanju mjeru i pretvorit će se postepeno u bolest koja neće puniti bolnice, neće biti toliko teška niti će destabilizirati ekonomiju niti će, što je najbitnije, imati u tolikoj mjeri smrtne ishode”, rekla je za Index dr. Šmit.

Navodi kako je poanta cijepljenja upravo to, da se ekonomija stabilizira, da se spriječi punjenje bolnica, kao i smrtni ishodi te bolesti.

“Oni koji ne rade na covid-odjelu ovo ne znaju”

“Ono što većina ljudi koji ne rade u zdravstvu i koji nisu proveli vrijeme na covid-odjelu ne zna je da liječenje covid-bolesnika zahtijeva ogroman mentalan i fizički angažman zdravstvenog osoblja, osobito liječnika koji moraju znati zbrinjavati takve osobe. Svima mora biti jasno da velikog broja takvih usko specijaliziranih liječnika u Hrvatskoj nema niti ih je moguće proizvesti u tako kratkom vremenu”, rekla nam je dr. Šmit.

Dodaje kako svim liječnicima koji su angažirani na liječenju covid-pacijenata njihov posao, odnosno liječenje svih ostali bolesti, pati i ostaje po strani.

“Nemam razumijevanja za necijepljene”

“Zbog liječenja covid-pacijenata sve ostale bolesti nisu zbrinute kako treba u smislu prevencije, pregleda kroničnih bolesnika i dijagnostike. Svim onim dobronamjernim znanstvenicima i ostatku populacije koji će krenuti izvlačiti podatke o porastu broja oboljelih od drugih bolesti (a ne korone) upućujem upit gdje da pronađemo toliki broj liječnika i medicinskih sestara da bismo sve to skupa obavili. Zar bi liječnici trebali raditi 24 h dnevno 365 dana u godini, kao da ionako ne rade prekovremene protuzakonito ili bi im trebalo vezati kugle oko nogu kad umorni i iscrpljeni nakon smjena u covid-odjelima krenu kući? Nemam razumijevanja za necijepljene i zato je važno da se svi cijepe, pogotovo djelatnici u zdravstvu, a ne da im se plaća testiranje jer se oni ne žele cijepiti”, zaključila je dr. Šmit.

Epidemiolog Venus: Besplatno testiranje nije u redu, to je trošak koji smo mogli izbjeći

Epidemiolog, dr. Miroslav Venus, za Index je također rekao kako nije fer da plaćamo testiranje zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju koje radi u bolnicama, a nije se cijepilo.

“Zdravstvo inače nema novca. Plaćanje testiranja na teret proračuna u redu bi bilo samo za one koji bi se cijepili, ali to ne mogu radi opravdanih razloga. Samo je u tom slučaju opravdano. Za sve ostale nije opravdano jer zdravstvo nema novca, vidite da smo i inače u dubiozama. Vidite da i HZZO stalno iskazuje koliko košta korona, a ovo je trošak koji se može izbjeći”, rekao je dr. Venus za Index.

Podsjetimo da su druge zemlje već uvele obavezno cijepljenje u određenim sektorima.

Ove zemlje već su uvele obavezno cijepljenje za dijelove populacije

Tako je Francuska već uvela obavezno cijepljenje u zdravstvu. Njihov je parlament još krajem srpnja usvojio zakon o obaveznom cijepljenju protiv covida-19 za zdravstvene radnike.

Američki predsjednik Joe Biden prije nekoliko dana je kritizirao Amerikance koji se protive cijepljenju, objavivši nove mjere, koje predviđaju obavezno cijepljenje za većinu federalnih zaposlenika te cijepljenje ili redovito testiranje za sve djelatnike tvrtki s više od 100 zaposlenih. Neke savezne države su također već uvele djelomičnu obvezu cijepljenja. Tako se, primjerice, u New Yorku moraju cijepiti njegovatelji, a Kalifornija je prva savezna država u kojoj se moraju cijepiti učiteljice i učitelji.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin odlučio je uvesti obavezno cijepljenje protiv koronavirusa za sve djelatnike uslužnog sektora.

Velika Britanija je donijela odluku o djelomičnoj obvezi cijepljenja. Od jeseni u staračke domove i domove za njegu smiju u pravilu ući samo cijepljene osobe.

Krajem lipnja obvezu cijepljenja australske vlasti proglasile su za visoko rizične zdravstvene djelatnike koji se skrbe za starije osobe te zaposlenike u hotelima gdje se provodi karantena.

Grčka je uvela obvezu cijepljenja za zaposlenike domova za starije i nemoćne od 12. srpnja, a za zdravstvene radnike od rujna.

Izvršnom uredbom koju je talijanska vlada donijela u ožujku svi zdravstveni radnici, uključujući farmaceute, moraju se cijepiti. Oni koji odbiju mogu biti suspendirani bez plaće do kraja godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari