NEZADOVOLJNI PRESUDOM

Prvo bi ih izgladnjivao, a onda silovao; Zaposlenik Europskog parlamenta osuđen zbog silovanja svojih pasa

Foto: Screenshot

Općinski kazneni sud u Zagrebu u ponedjeljak je nepravomoćno osudio Ivora Ivaniševića na maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja pasa, ali i načina počinjenja nedjela koje je detaljno opisivao u e-pošti.

Ivanišević, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu i zaposlenik je Europskog parlamenta, ali je nekoliko mjeseci na bolovanju, u slučaju pravomoćnosti presude morat će platiti oko 15 tisuća kuna sudskih troškova, a bude li uhićen, moći će tražiti suđenje iz početka.

Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić osudila ga je na maksimalnu kaznu zatvora propisanu za ubijanje ili mučenje životinja zbog dugog perioda u kojem ih je zlostavljao od 2009. do 2015. ali i načina počinjenja nedjela, dok je kao olakotnu okolnost našla samo dosadašnju neosuđivanost.

Svrha kažnjavanja je izraziti društvenu osudu zbog počinjenja nedjela i po ocjeni suda način počinjenja zaslužuje maksimalnu kaznu, zaključila je sutkinja u presudi, piše Index.

Krivnju potvrdili nalaz veterinara, eksplicitne snimke i e-pošta

Nedvojbena krivnja proizlazi iz nalaza veterinara te izuzete pošte u kojoj je okrivljenik u razgovoru s nepoznatom osobom detaljno opisivao kako zadovoljiti spolni nagon. Priznao je da je on to napravio i davao upute drugima, ustvrdila je sutkinja.

Presudu Općinskog kaznenog suda, pozdravila je udruga Prijatelji životinja, navodeći da je sutkinja Jasna Zoretić Rendulić spasila pravdu i ugled Hrvatske jer je spriječila da slučaj zbog legalne opstrukcije obrane ode u zastaru.

“Godinama svjedočimo najgorim slučajevima zlostavljanja životinja, no ovo je gnjusan i odvratan slučaj koji izaziva mučninu i osudu javnosti jer samo monstruozan um može godinama fizički i seksualno zlostavljati svoje pse, izgladnjivati ih i uvjetovati im hranu i vodu samo nakon što mu dopuste silovanje”, poručili su iz udruge.

Iako je presuda nepravomoćna, smatraju da je vrlo važna jer kao društvo ne smijemo nikada tolerirati seksualno ni bilo koje drugo zlostavljanje životinja niti dati počiniteljima poruku da izbjegavanjem sudskog postupka mogu proći nekažnjeno.

Dodaju da je nedvojbeno dokazano da je Ivor Ivanišević mučio i silovao pse. Naime, osim što su pronađeni psi bili izmučeni, izgladnjeli i s vidljivim ožiljcima i ozljedama, Ivanišević je na stotinama CD-a i DVD-a videodokazima dokumentirao njihovo eksplicitno zlostavljanje.

Prijatelji životinja traže propisivanje strožih kazni

“Sramotno je što takva osoba i dalje radi u Europskom parlamentu, godinama uspješno izbjegava suđenje u Hrvatskoj i možda u ovome trenutku čini jednak takav zločin nekoj drugoj životinji”, ističu iz udruge dodajući da bi se za ovakve slučajeve trebala propisati daleko veća kazna, od najmanje pet godina zatvora.

“Iako je kujica, koju je Ivanišević najbrutalnije seksualno zlostavljao, u međuvremenu preminula i kazna od godinu dana zatvora nije ni približno adekvatna boli i patnji koju su psi pretrpjeli, ova presuda vrlo je važna zbog sprječavanja sličnih kaznenih djela i zaštite žrtava koje se ne mogu same obraniti”, zaključuju Prijatelji životinja.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba Dumovec priopćilo je da će zahvaljujući današnjoj presudi osmogodišnji rodezijski gonič Irungu Ayaba konačno moći biti trajno udomljen nakon šest godina otkako su ga preuzeli po nalogu policije. S njim je na privremeno udomljenje otišla i kujica Xai Xai Kima, no ona je u međuvremenu uginula od karcinoma.

Za pse su rekli da su po preuzimanju bili u izuzetno lošem stanju. Iako pojedinačne presude ne komentiraju, izrazili su nadu da će svatko tko zlostavlja ili zanemaruje životinje biti odgovarajuće kažnjen te da će te kazne doprinijeti i generalnoj prevenciji, odnosno utjecati na građane tako da u budućnosti ne svjedočimo sličnim slučajevima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari