VELIKA ANALIZA

‘Treći svjetski rat nikad nije bio bliži. Morate biti jako oprezni s diktatorom koji drži prst na nuklearnom gumbu’

Foto: Twitter/

Putin je napao Ukrajinu zato što je odabrala put prema EU i NATO-u. Borba protiv Ukrajine, predstavlja zamjenu za borbu protiv Zapada

Zasad je to još uvijek ruski rat protiv Ukrajine. Ali Treći svjetski rat nikad nije bio bliži.

Dok ruske snage udaraju po Kijevu i drugim gradovima, zapadne sile su manevrirale krajnje pažljivo kako bi izbjegle izravan sukob s predsjednikom Vladimirom Putinom, čovjekom koji kontrolira najveći nuklearni arsenal na svijetu i nije se nimalo hvalio time, piše Politico.

Zapadni saveznici Ukrajinu opskrbljuju oružjem i drugim materijalom, ali su odbacili ideju o nametanju zone zabranjenog leta. Zemlje EU osiguravaju sustave protuzračne obrane, ali su odbile zahtjev Ukrajine za borbenim zrakoplovima. Nijedna država nije ponudila slanje vojske.

Ipak, visoki dužnosnici zapadnih vlada, diplomati i vojni analitičari priznaju da sada postoji ozbiljna opasnost da bi Sjedinjene Države i drugi saveznici u NATO-u mogli biti uvučeni u rat – praktički u bilo kojem trenutku.

“Provođenje zone zabranjenog leta znači ubijanje Rusa”, rekao je analitičar. “Sve što učinimo što rezultira ubijanjem Rusa dovodi nas u Treći svjetski rat.”

Granatiranje i požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje u ranim jutarnjim satima u petak dali su još jedan zastrašujući primjer izvanrednog scenarija koji bi mogao zarobiti širu međunarodnu koaliciju u Putinovom ratu: hitno spriječiti globalnu katastrofu, prenose RTL Vijesti.

Mnogo zabrinjavajućih scenarija

Ali ima mnogo i ostalih zabrinjavajućih scenarija. Već su u srijedu ruski zrakoplovi više puta narušili švedski zračni prostor. Estonski teretni brod potonuo je uz obalu Odese, očito nakon što je udario u minu. Svaki takav incident mogao bi lako eskalirati.

Američki predsjednik Joe Biden bio je nepokolebljiv u tome da se američke snage neće uključiti u borbe. U svom govoru o stanju Unije ovog tjedna, Biden je opisao rat kao borbu Ukrajine i rekao da će Washington učiniti sve što može da pomogne.

“Nastavit ćemo pomagati ukrajinskom narodu dok brani svoju zemlju i pomagati kako bismo olakšali njihovu patnju”, rekao je. “Ali da budem jasan: naše snage nisu angažirane i neće se upustiti u sukob s ruskim snagama u Ukrajini. Naše snage ne idu u Europu kako bi se borile u Ukrajini, već kako bi obranile naše saveznike u NATO-u u slučaju da Putin odluči nastaviti se kretati na zapad.”

Jedan europski dužnosnik koji je bio upoznat s obavještajnim “brifinzima” rekao je da su analitičari u Washingtonu došli do zastrašujućeg zaključka: “Rusija je spremna upotrijebiti termonuklearnu bombu u Ukrajini”, rekao je dužnosnik.

Dužnosnik je rekao da je rat u Ukrajini daleko opasniji od svega što je Europa vidjela od kraja Drugog svjetskog rata, uključujući balkanske ratove 1990-ih.

“Koliko god to bilo užasno”, rekao je dužnosnik, “ovo je još gore, s potencijalom da se vrlo brzo dobije pravi europski rat, ili svjetski rat. Ovo je svakim danom sve dublje i dublje.”

U petak je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio želju saveza da izbjegne sukob i nespremnost da se nametne zona zabranjenog leta. “Jedini način za implementaciju zone zabrane letenja je slanje NATO-ovih zrakoplova – borbenih zrakoplova – u ukrajinski zračni prostor, a zatim nametanje te zone zabrane letenja obaranjem ruskih zrakoplova”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu . “Ako to učinimo, završit ćemo s nečim što bi moglo završiti potpunim ratom u Europi koji uključuje mnogo više zemalja i uzrokuje mnogo više ljudske patnje.”

Dužnosnici i diplomati koji su stručnjaci za Rusiju kažu da nastojanje da se sukob prikaže kao ukrajinski rat promašuje ključnu točku: Putin je napao Ukrajinu upravo zato što je odabrala put prema EU i NATO-u. Borba protiv Ukrajine, kažu, predstavlja zamjenu za borbu protiv Zapada.

Neki vjeruju da se sukob može riješiti samo ako se riješe Putinove pritužbe na SAD i NATO. Do tada će nastaviti rat, nastojeći osvojiti ili uništiti zemlju, a mirovne pregovore s ukrajinskim dužnosnicima učinit će beznačajnim.

Drugim riječima, Zapad će na kraju biti još izravnije uključen, politički, a možda i vojno, nego što je već. Točna priroda te veće uloge stvar je rasprave, ali mnogi vjeruju da dolazi, na ovaj ili onaj način – a neki tvrde da što se prije dogodi, rat će brže završiti. Taj izračun, naravno, pretpostavlja da je Putin izabrao samoodržanje umjesto nuklearnog Armagedona.

Situacija će biti i gora

Ali svi znakovi upućuju na to da će se situacija u Ukrajini u narednim danima znatno pogoršati, na što je u četvrtak upozorio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Kako Putin shvaća da bijes među ukrajinskim stanovništvom znači da će politički izgubiti, bez obzira na vojni ishod, postoji povećani rizik da će jednostavno nastojati uništiti Ukrajinu, sravnivši njezine gradove i mjesta baš kao što su ruske snage uništile čečenski glavni grad Grozni.

I razarajući nalet strogih sankcija koje kažnjavaju rusko gospodarstvo gotovo će sigurno ostati na snazi, dajući Putinu malo poticaja da odstupi od svog cilja osvajanja Ukrajine i rušenja njezine vlade. Putin je odabrao rat u potpunosti znajući da će biti ozbiljnih ekonomskih posljedica – računica koju je prethodno napravio s invazijom i aneksijom Krima, što je dovelo do sankcija i velikih troškova, piše Politico.

Jedan visoki dužnosnik EU rekao je da će Ukrajinci platiti užasnu cijenu zbog toga što Zapad inzistira da nije u borbi i odgađa njegovo izravno sudjelovanje. “Pokušat će se još neko vrijeme pretvarati, a mnogo više Ukrajinaca morat će umrijeti”, rekao je visoki dužnosnik, dodajući da postoji potreba da Zapad prepozna da je to Putinova primarna meta.

“Čak i kad bi nametnuli zonu zabranjenog leta, to ne bi promijenilo dinamiku”, dodao je visoki dužnosnik. “To je još uvijek nečiji rat.”

Molly McKew, neovisna sigurnosna analitičarka sa sjedištem u Washingtonu, koja objavljuje bilten pod nazivom Velika sila, rekla je da zapadne sile nisu uspjele iskoristiti priliku da ujedine tri slavenske nacije o kojima Putin često govori – Ukrajinu, Rusija i Bjelorusija — ali protiv ruskog autokrata, u prilog demokraciji.

“Kao da ne razumijemo da smo već sudionici ovog rata. Ne zato što smo tražili ovaj rat, ne zbog bilo koje odluke koju je donio NATO ili bilo koji pojedinačni bilateralni partner Ukrajine, već zato što Vladimir Putin vodi rat protiv nas”, rekla je McKew.

“A ako krenemo u rat, on će završiti prije i brže s manje mrtvih, a to je odluka koju sada moramo donijeti.”

Putin će učiniti sve kako bi izbjegao Gadafijevu sudbinu

Rekla je da postoji šansa da će Putin odlučiti proširiti sukob.

“Mislim da se upravo sada odvija izuzetno oprezna pravna mikroanaliza: Je li borbeni zrakoplov previše? Sudjeluje li NATO u ratu? Je li dronova previše? Je li NATO taj koji naoružava Ukrajinu u ratu? Znate što? Vladimiru Putinu nije stalo do vaše pravne mikroanalize od 40 stranica koju ste upravo poslali Vijeću za nacionalnu sigurnost”, ustvrdila je.

Inače, sve češći razgovori o nužnosti da se Putina ubije ili smijeni također bi mogli pretvoriti borbu u Ukrajini u svjetski rat, kažu stručnjaci.

Mnogi zapadni dužnosnici i diplomati ovih dana više i ne šapuću kada izražavaju nadu da će ga ubiti ruski oligarh ili netko drugi njemu blizak.

Američka senatorica Lindsey Graham u četvrtak je javno sugerirala da bi Putina trebalo ubiti: “Postoji li Brutus u Rusiji? Postoji li uspješniji pukovnik Stauffenberg u ruskoj vojsci?” Graham je pritom mislila na rimskoga političara koji je bio među ubojicama Julija Cezara, odnosno na časnika njemačke vojske koji je pokušao atentat na Adolfa Hitlera.

Poznato je da Putin gaji dubok bijes zbog smrti libijskog čelnika Muamera Gaddafija, koji je zarobljen, ponižen, premlaćen i ubijen dok je svoje otmičare molio za milost. Te scene su snimane mobitelom, piše Politico.

Analitičar sa sjedištem u Washingtonu rekao je da će ruski predsjednik učiniti sve kako bi izbjegao Gadafijevu sudbinu.

“Još strašniji” od scenarija koji bi NATO uvukli u sukob “su razgovori o suđenju Putinu pred Međunarodnim kaznenim sudom”, rekao je analitičar. “Morate biti jako oprezni kada tako govorite o diktatoru koji još uvijek drži prst na nuklearnom gumbu.”, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari