DA SE SRCE SLOMI

Video | Tri haskija i njemački ovčar svezani za drvo usred šume. Nadzorne kamere snimile su nešto…

Životinje su spasili i u Dumovcu su, imaju mađarske čipove, a dva psa su i cijepljena. No odbačene su bile i dvije mačke. Razgovarali smo s ljudima koji su ih spasili

Tri haskija i njemačka ovčarka vezani su bili za drvo i napušteni u zagrebačkoj park-šumi Grmoščici.

Građani su bili u šoku

“Ja sam ih vidjela kada sam vodila psa u šetnju. Odmah su mi bili čudni, čovjek je vodio četiri psa. Sin me pitao zašto ih nisam zaustavila. koga da zaustavim? Čovjek šeta četiri psa na lajni”, govori nam Gordana Irsak iz Zagreba.

Muškarca i ženu, za koje građani sumnjaju da stoje iza toga, snimile su i nadzorne kamere. Napuštene pse u subotnje jutro pronašao je Zadranin Ante.

“Ja sam bio sa svojim haskijem u šetnji i vidim tri druge glave haskija i njemačku ovčarku. Ništa mi nije bilo jasno. Čekali smo pola sata hoće li se nešto dogodilo, ali nije. U međuvremenu sam im donio vode i hrane”, govori Ante Čalušić.

Psi su sada smješteni u skloništu za nezbrinute životinje Dumovec

Kada su im očitali čipove, iznenadili su se jer su bili mađarski. Podataka o njima nema puno, samo za dva mogu sigurno reći da su cijepljeni, ostali su u karanteni

“Psi su u skroz OK stanju, netko se o njima dobro brinuo, barem do sada. Vidimo da su se kujice tjerale i rađale. Uplašeni su , nisu tako strašno jer ih možemo izvesti, ali da su plahi, jesu. I bili su na lancima što se vidi jer im je ispod vrata tamno od neke željezne ogrlice i lanca”, govori nam Tatjana Zajec, voditeljica skloništa.

I to nije sve

U šumi su odbačene i dvije mačke za kojima traje potraga.

Ksenija Aranbašić iz Zagreba kaže: “Mislim da je to ta maca, ima tu malo crno oko ušiju, sva je prestrašena u šoku.”

Ostavljene su u transporteru za životinje nekoliko metara dalje od pasa.

Ksenija nam je pokazala gdje je bio transporter. “Obje mace su bile u jednom transporteru i sada smo tamo našli jednu. A za lokaciju druge nam je rekla jedna cura koja je šetala. Ostavili su ih i spustili vrata”, otkriva nam Ksenija.

Iz Dumovca mole građane za pomoć i da im dojave, ako imaju bilo kakve informacije o ovim životinjama.

“Joj da, doživljavali smo svašta, jako puno životinja je napušteno, ali da baš netko napusti mikročipirane pse to mi govori da ti ljudi nisu bili pri sebi kada se to događalo”, smatra Tatjana Zajec.

Čekaju ih blage kazne

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, kaže kolike bi mogle biti: “Nažalost, napuštanje životinja je za sada samo prekršaj mi smatramo da to treba kazneno djelo. Jer napuštanje životinja ima sve elemente kaznenog djela.”

Kako bi dobili što više informacija o psima, Dumovec je zatražio pomoć veterinarske inspekcije koja će trebati suradnju mađarskih kolega, izvještava Kristine Čirjak za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari