HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA

Tri škole u Istri pokrenule inicijativu besplatnih menstrualnih uložaka za učenice

Foto: Unsplash

Nakon Strojarske škole u Varaždinu, i tri istarske krenule su u inicijativu dijeljenja besplatnih menstrualnih uložaka za svoje učenice. Neke su već u provedbi, dok su druge dvije u fazi planiranja.

Nakon prvog velikog istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, koje je pokazalo da si čak 10 posto žena u državi ne može priuštititi menstrualne uloške i tampone, nekoliko je škola krenulo u akciju. Strojarska i prometna škola Varaždin prva je koja je osigurala besplatne menstrualne potrepštine za svoje učenike, a toj su se zaista hvalevrijednoj inicijativi sada pridružile i tri škole s područja Istre, piše srednja.hr

Škola u Bujama već dijeli besplatne uloške

Srednja Škola Vladimir Gortan u Bujama već provodi ovu inicijativu, što je novinarki portala IstraIN potvrdila školska psihologinja Petra Bošnjak.

– Kod nas su se toga sjetile same učenice – maturantice, točnije učenice 4.b razreda smjera hotelijersko-turistički tehničar, one su dobile ideju da se postavi dispenzer s ulošcima u ženskom WC-u škole i da si djevojke same mogu uzeti higijenske potrepštine kada su im potrebne, istaknula je Bošnjak.

Njihova je ideja, kako dalje prenosi IstraIN, također bila da učenice same financiraju ovu inicijativu, no škola je odlučila preuzeti ulogu financiranja na sebe, dok su učenice preuzele obvezu da će pratiti situaciju i dispenzer nadopunjavati novim ulošcima koje će od škole zatražiti kada bude potrebno.

– Dakle, prijedlog smo odmah prihvatili i proveli ga u djelo, ispričala im je školska psihologinja.

Pulska gimnazija kreće s besplatnim ulošcima za nekoliko dana

Škola koja ubrzo kreće s ovom inicijativom je Gimnazija Pula gdje će učenicama besplatne menstrualne potrepštine biti osigurane od 12. travnja.

– Mi smo po uzoru na varaždinsku školu i u razgovoru sa stručnom službom, dakle s kolegicama pedagoginjom i psihologinjom, odlučili i sami uvesti besplatne menstrualne potrepštine za učenice i kolegice. Mislim da je to jedan dobar pristup da upravo prema ženama budemo još otvoreniji, dakle da možemo i kao škola poslati jednu poruku da želimo jasnije pristupiti temama o kojima se inače možda i ne govori tako glasno, ali i češće govoriti o temama poput jednakosti koja je danas jako, jako važna, naglasio je za IstraIN ravnatelj škole, Filip Zoričić.

Valja istaknuti i kako će pulska gimnazija o svom trošku financirati higijenske potrepštine, a učenice će ih u manjku ili nedostatku moći preuzeti u uredu pedagoginje i psihologinje.

Još jedna škola planira

No, priča tu ne staje. I Srednja škola u Buzetu ima izrazitu želju među svojim učenicama pokrenuti istu inicijativu. Trenutno su u tijeku pripeme za osiguravanje besplatnih menstrualnih potrepština za učenice, no iz škole za IstraIN navode kako će poduzeti sve u njihovoj moći kako bi se projekt što prije izrealizirao. Tako su prošlog tjedna poslali upit jednoj drogeriji za sponzorstvo besplatnih menstrualnih potrepština koje bi bile na raspolaganju učenicama škole te u ovom trenutku još uvijek čekaju očitovanje.

– Još nisam dobila odgovor, ali ja sam to poslala tek prošli tjedan pa smo i dalje u fazi čekanja odgovora. Svakako bi voljeli tu inicijativu provesti i u našoj školi i nećemo odustati dok ne nađemo sponzora za ovu akciju, rekla je za IstraIN ravnateljica škole Margareta Gumilar.

Vlada odbila smanjiti porez na uloške

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 25. ožujka donijela je zaključak kojim Hrvatskome saboru predlaže da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji se odnosi na smanjenje PDV-a za menstrualne higijenske potrepštine, odnosno uloške i tampone. Predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela ga je Anka Mrak-Taritaš, zastupnica u Hrvatskome saboru, 12. veljače ove godine.

Jedno od obrazloženja je bilo da će u reformskim procesima glede poreznog sustava u narednih nekoliko godina predložiti aktivnosti koje će se odnositi i na, među ostalim, menstrualne uloške i tampone, no prijedlog oporbe jednostavno nisu htjeli prihvatiti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari