IZBORI U SAD-U

Trump tvrdi da je riječ o prevari: ‘Mi smo pobijedili na ovim izborima, ići ćemo na Vrhovni sud’

Prebrojavanje glasova u Americi i dalje traje i potrajat će, a američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti iz Bijele kuće

Američke televizijske kuće Fox i NBC i novinska agencija Associated Press proglasili su američkog predsjednika Donalda Trumpa pobjednikom predsjedničkih izbora u Teksasu, državi koja je druga po broju elektorskih glasova, a tih 38 teksaških elektorskih glasova iznimno je važno za Trumpovu pobjedu.

Demokrati su uložili velike napore u pokušaj osvajanja birača u Teksasu, republikanskom uporištu, oslanjajući se na rastuću populaciju hispanoamerikanaca.

Biden još uvijek ima tijesno vodstvo u ukupnom broju do sad osvojenih elektora – 237 prema Trumpovih  213.

Ostalo je još sedam država čiji se rezultati čekaju – Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada.

U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova. On je najavio obraćanje, a već je ranije optužio demokrate da pokušavaju ukrasti izbore nakon što se svojim pristašama obratio Joe Biden.

“Hvala američkom narodu, milijuni su glasali za nas danas. Jedna tužna grupa želi diskreditirati rezultate, nećemo to dopustiti. Spremni smo za veliko slavlje. Pobijedili smo posvuda. Spremni smo izaći van i proslaviti nešto toliko veliko, lijepo i uspješno, ovo je rekord”, ustvrdio je Trump.

“Građani ove zemlje izašli su na izbore u rekordnom broju, dobili smo Floridu, dobili smo Ohio, Teksas, jasno je da smo dobili i Georgiju – tu nas ne mogu uhvatiti, a isto tako dobili smo i Sjevernu Karolinu – ni tu nas ne mogu uhvatiti. Imamo šanse i u Arizonu i netko je proglasio da je to pobjeda za Bidena, i to je moguće … ali i tamo ima glasova koje bi mogli dobiti i to bi se moglo okrenuti, ali to nam ne treba. Postoji šansa da ćemo i to dobiti, radi se o malom broju glasova. No najvažnije od svega, dobijamo u Pennysylvaniji i to velikim brojem glasova”, kazao je Trump.

“U toj državi vodimo za 600.000 glasova, a izbrojano je 64 posto glasova. Nemoguće nas je uhvatiti i zato će prednost i porast. Dobivamo i u Michiganu i to za puno, za gotovo 300.000 glasova, 65 posto glasova je prebrojano. Vodimo i u Wisconsinu. Maloprije sam pričao s guvernerom Teksasa, koji mi je čestitao. I rekao mi je “usput, što se događa, ovakvo nešto još nisam vidio”. Dobili smo i Michigan”, istaknuo je Trump.

”Kad uzmete sve te države koje smo dobili večeras i margine kojima smo dobili. I odjednom – što se događa s izborima? Znate što se dogodilo? Znali su da ne mogu dobiti i sad govore da idemo na sud. Od početka sam rekao da će poslati desetke milijune glasova i ako ne dobiju, idu na sud. Florida je bila nevjerojatna pobjeda, Teksas, Ohio, tamo smo uvjerljivo dobili… Velika pobjeda i u Sjevernoj Karolini. I odjednom je sve stalo. Ovo je prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju. Mi smo dobili smo ove izbore. Naš cilj je sada očuvati integritet naše zemlje. Ovo je velika prevara. Idemo na Vrhovni sud, ne želimo da nađu neke glasačke listiće u četiri ujutro i dodaju ih na popis. Ovo je tužan trenutak. Mi ćemo dobiti ovo. Što se mene tiče, već smo dobili”, zaključio je Trump.

“Velika pobjeda. Obratit ću se javnosti večeras”, napisao je ranije američki predsjednik Donald Trump na Twitteru nešto prije nego što je na toj društvenoj mreži demokrate bez dokaza optužio da pokušavaju ukrasti izbore, na što je Twitter reagirao upozorenjem, a kritika Trumpu stigla je i iz republikanskih redova.

Trump se na društvenoj mreži oglasio gotovo odmah nakon što se svojim pristašama obratio njegov protivnik Joe Biden kazavši kako vjerujem da su na dobrom putu da dobiju ove izbore te istaknuo da nije ni na njemu, niti na Donaldu Trumpu da kažu tko je pobijedio.

Trump je zbog svoje objave na Twitteru zaradio i još jednu kritiku, naime, republikanski kongresmen Adam Kinzinger, koji je i ovaj put dobio izbore, poručio je: “Dosta je. Glasovi će se prebrojati i vi ćete ili pobijediti ili izgubiti. I Amerika će to prihvatiti. Strpljenje je vrlina.” (RTL.hr)

Trump: ‘Pobijedili smo, ovo je prevara’

08.20 Američki predsjednik obratio se javnosti. Brojanje glasova još uvijek traje, no Trump poručuje kako je pobijedio. “Hvala američkom narodu, milijuni su glasali za nas danas, a velika skupina ljudi pokušava ih obezvrijediti”, rekao je Trump.

“Ovo je prevara američke javnosti. Ovo je sramota za našu naciju”, rekao je Trump.

“Ovo je jako tužan trenutak. Pobijedit ćemo, a što se mene tiče, pobijedili smo”, poručio je.

 

U Trumpovom stožeru ljuti na Fox News

08.07 – U Trumpom stožeru ljuti su na Fox News jer je ta televizijska kuća objavila kako prema njihovim projekcijama Biden osvaja Arizonu. Trump i njegovi savjetnici smatraju kako je Fox to učinio prerano te kako je borba još uvijek otvorena. Kako javljaju američki mediji u Trumpovom stožeru su zbog toga ljuti i apeliraju na ostale kuće da ne objavljuju takve projekcije.

Državni odvjetnik u ključnoj državi: Naspavajte se

07.35 “Naspavajte se”, tvitao je državni odvjetnik u Pennsylvaniji Josh Shapiro, Pennsylvanija je jedna od preostalih ključnih država koja će odlučivati o američkom predsjedniku. Prema najavama, svi glasovi neće biti odmah prebrojani.

“Svi se naspavajte. Izbori su prošli glatko. Glasalo se. Vaši lokalni izborni dužnosnici rade na prebrojavanju glasova. Kao što smo govorili mjesecima: ovi izbori će biti gotovi kada se prebroje svi glasovi. Ostanite mirni, objavio je na Twitteru.

Projekcije CNN-a: Trump osvaja Montanu, Biden 1 glas u Nebraski, a Trump 4

07.30 Prema projekcijama CNN-a Trump osvaja Montanu koja će mu donijeti tri elektorska glasa. S obzirom na tijesnu situaciju svaki je glas iznimno važan na putu prema 270 koliko je potrebno kandidatima da bi zasjeli u Bijelu kuću.

Biden osvaja jedan elektorski glas u Nebraski, a Trump njih četiri, također prema projekcijama CNN-a. Upravo bi taj glas u Nebrasci mogao biti izuzetno važan, upozoravaju analitičari CNN-a te potencijalno otvara Bidenu put prema Bijeloj kući. Naime, ako Biden osvoji Nevadu, Wisconsin i Michigan imat će točno 270 elektorskih glasova.

U Maineu prema projekcijama Biden osvaja jedan glas.

Trump je pobijedio u Teksasu, Biden u Minnesoti

07.06 – Trump je pobijedio u Teksasu, prema projekcijama AP-a i CNN.a. Pobjeda u Teksasu je očekivana, no Biden se na početku dobro držao te je bio u vodstvu u ovoj saveznoj državi.

Biden je pobijedio u Minnesoti, objavio je NYT. Bila je to još jedna od država za koju su se u Trumpovoj kampanji nadali da je mogu preokrenuti.

Trump: Pokušavaju nam ukrasti izbore

07.00 – Američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru usred dramatične izborne noći nakon koje pobjednik još uvijek nije jasan – glasovi se još broje. Trump je najavio da će danas dati izjavu, a potom suparnike optužio da pokušavaju ukrasti izbore. “Velika pobjeda”, tvitao je Trump.

“Snažno vodimo, ali nam pokušavaju ukrasti izbore. Nikad im to nećemo dopustiti”, napisao je Trump i dodao kako glasovi ne mogu pristizati nakon što su biračka mjesta zatvorena.

Twitter je uz njegov tvit stavio oznaku kako se radi o informacijama koje navode na krivi trag.

Biden: Pobijedit ćemo

06.55 – Demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden kratko se obratio javnosti. “Znali smo da će ovo trajati dugo, ali tko je mogao znati da će trajati do sutra ujutro, možda i duže”, rekao je Biden.

“Osjećamo se dobro tamo gdje smo sada. Vjerujem da smo na putu prema pobjedi. Moramo biti strpljivi”, rekao je.

“Nije na meni li Donaldu Trumpu da odredimo tko će pobijediti na izborima. To će odrediti američki građani”, rekao je Biden. “Zadržite vjeru ljudi, pobijedit ćemo”.

NYT: Trump osvaja Iowu i Montanu

06.32 – Trump je osvojio Iowu i Montanu, prema projekcijama NYT-a.

Republikanci pokušavaju sačuvati konzervativnu većinu u Senatu

06.11 – Demokrati su u utorak uzeli jedno senatsko mjesto republikancima u Coloradu, ali potonji su odmah odgovorili novim mjesto zadobivenim u Alabami, jako vrijednim u njihovoj borbi da sačuvaju konzervativnu većinu u Senatu. Republikanci u Senatu imaju 53 mjesta od 100. U utorak na izborima bira se 35 zastupnika. Kontrola nad gornjim domom Kongresa važan je element parlamentarnih izbora u SAD-u održanih u utorak zajedno s predsjedničkim.

Demokrati bi morali dobiti četiri mjesta da preuzmu većinu u Senatu ili tri ako bi na predsjedničkim izborima pobijedio Joe Biden pa bi po ustavu njegova potpredsjednica Kamala Harris bila glas koji bi donosio prevagu. Bivši demokratski guverner Colorada John Hickenlooper u svojoj je državi pobijedio republikanskog senatora Coryja Gardnera. Ali u konzervativnoj Alabami, Tommy Tuberville, bivši trener američkog nogometa, ubrzo je to mjesta vratio protiv demokrata Douga Jonesa.

U Južnoj Karolini senator Lindsey Graham, blizak suradnik Donalda Trumpa, ponovno je izbran. Još jedan saveznik aktualnog predsjednika, šef republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, ponovno je izabran u Kentackyju.

CNN: Trump uzima Ohio

06.03 – CNN prognozira kako će Trump uzeti Ohio koji nosi 18 elektorskih glasova. Velika je to pobjeda za Trumpa.

WSJ: Kako izgleda put kandidata do 270 elektorskih glasova

05.59 Kako bi postao predsjednik Trump mora osvojiti Floridu, piše Wall Street Journal. Ukoliko u tome uspije, a vrlo je blizu, te osvoji i Ohijo u kojem vodi, nade Joe Bidena ovisit će o Wisconsinu, piše WSJ. U Wisconsinu je Trump trenutno u vodstvu, no ostalo je još puno glasova za prebrojati.

Biden vodi po broju elektora, Trumpu prednost u ključnim državama

05.40 – Gotovo sva birališta u SAD-u u utorak su zatvorena, a američki predsjednik Donald Trump ima prednost u saveznim državama Ohio, Pennsylvania, Florida, Georgia i Teksas, koje se smatraju ključnima za ishod izbora u utorak. U 5 sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena su birališta u Kaliforniji, Oregonu, Washingtonu i Idahou, i još su otvorena samo na Aljasci. Pedeset i pet elektora u Kaliforniji dobio je Biden, kao i elektore u Oregonu i Washingtonu, dok je Trump osvojio Idaho.

Biden u ovom trenutku ima veću prednost u broju elektora u odnosu na Trumpa, ali velike ‘swing’ države za koje još nije jasno kome će pripasti nose 38 elektora (Teksas), 29 Florida i 20 Pennsylvania. Nekoliko manjih također još nema pobjednika. U nekima od država koje će odlučiti o pobjedniku Trump ima komotno vodstvo, dok je u nekima utrka i dalje tijesna. Fox News je proglasio aktualnog predsjednika pobjednikom na Floridi.

Američki mediji naglašavaju kako u nekima državama još nije prebrojan dobar dio ranih glasova, koji u principu prednost donose Bidenu. U Pennsylvaniji još uvijek nije prebrojano milijun glasova. Države koje su tradicionalno crveno republikanske ili plavo demokratske Trump i Biden osvojili su bez većih iznenađenja. Kandidat mora dobiti 270 elektora da uđe u Bijelu kuću.

Fox News: Trump je pobijedio na Floridi

05.33 Donald Trump pobijedio je na Floridi, a Joe Biden u Arizoni, pokazuju projekcije Fox Newsa.

Florida je bila ključna država za Trumpove put prema Bijeloj kući. S druge strane Bidenu pobjeda u Arizoni otvara prilike koje ga vode prema mjestu predsjednika, no i dalje su mu potrebne pobjede u drugim ključnim saveznim državama poput Michigana, Wisconsina, Nebraske i(li) Mainea.

Ključne države neće danas objaviti pobjednika?

05.31 – Države koje bi mogle odlučivati o novom predsjedniku – Pennsylvania, Michigan i Wisconsin neće danas objaviti pobjednika, javlja reporterka Bloomberga Saleha Mohsin, pozivajući se na izjave dužnosnika u tim državama.

“U Winsconsinu kažu kako neće danas objaviti pobjednika. Michiganu treba vremena do petka. Rezultati u Pennyslvaniji također neće stići tako skoro”, tvitala je Mohsin.

Biden osvaja Washington, Oregonu, Kaliforniju i New Hampshire, Trumpu Idaho

05.03 – Biden osvaja Washington, Oregon i Kaliforniju, dok aktualni predsjednik Trump osvaja Idaho, pokazuju projekcije NYT-a.

Prema trenutnim rezultatima Biden osvaja 205 elektorskih glasova, a Trump 112.

Nakon ovakvog, očekivanog raspleta ključne bitke su u Arizoni gdje vodi Biden, te državama na sjeveru zemlje – Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu gdje je Trump u prednosti. No, ostalo je još puno glasova za prebrojati u spomenutim državama.

Osvoji li Arizonu, koja nosi 11 elektorskih glasova, Biden će biti prvi demokrat koji je osvojio ovu državu od 1948. Arizona je bilo snažno republikansko uporište, no rastuća Latinoameričko stanovništvo i glasači iz liberalnijih krajeva daju nadu Bidena da može “okrenuti” ovu državu u kojoj je Trump slavio 2016. godine.

Trump solidan u Floridi, Ohiju i Teksasu, Biden vodi u Arizoni

04.41 Prema svemu sudeći Trump će osvojiti Floridu, a značajno vodstvo ima i u Ohiju i Teksasu. Sljedeća država koja će biti jedna od ključnih za izbor novog predsjednika jest Arizona. Nakon prebrojanih 75 posto glasova, Biden vodi s 53,7 posto ispred Trumpa koji osvaja 45 posto.

Trump vodi i u državama tzv. “Rust belta” – Michiganu, Wisconsinu i Pennsylvaniji. Te su države bile ključne 2016. godine kada je Trump pobijedio Hillary Clinton. No, još uvijek je prebrojan manji dio glasova te je situacija u ovim državama otvorena.

U Bidenovom stožeru razočarani Floridom

04.37 U Bidenovom stožeru vlada razočarenje rezultatom na Floridi koju će, prema svemu sudeći, osvojiti Trump. “Rekli smo da će Florida biti tijesna… i jest”, kazali su iz njegove kampanje, piše NYT: “Također smo rekli da je ne moramo osvojiti, i to ostaje istina”.

Analitičar: Trump stoji bolje nego na početku večeri, ali…

04.31 – Ugledni američki statističar Nate Silver na Twitteru je napisao kako je Trump u boljoj poziciji nego što je bio na početku izborne noći te kako Biden to neće dobiti lako. No, upozorava kako još uvijek ne znamo dosta toga te kako rezultati izmješani i ne moraju nužnu ukazivati na veliko pogrešku anketa. Istraživanja su predviđala pobjedu Joea Bidena.

Izbori za Senat

04.25 – Osim predsjedničkih u Americi se biraju i zastupnici u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa. Republikanac Lindsey Graham ponovno ulazi u Senat, a u Predstavnički dom ući će demokratkinja Ilhan Omar te republikana Madison Cawthorne. Također, u Predstavnički dom ulazi pobornica teorija zavjera Marjorie Taylor Greene. Također, svoje mjesto je obranila demokratkinja Alexandra Ocasio-Cortez, predstavnica lijevog krila stranke.

Projekcije CNN-a:

Senat – Demokrati 40, Republikanci 38

Predstavnički dom – Demokrati 84, Republikanci 119

Situacija se okrenula u Ohiju, Trump vodi

04.00 – Trump vodi u Ohiju, državi bez koje bi mu put prema Bijeloj kući bio gotovo nemoguć. Prema prvim rezultatima u prednosti je bio Biden, no trenutno Trump ima više od dva postotna poena prednosti u ovoj državi koja nosi 18 elektorskih glasova.

Gotovo sigurno Trump će osvojiti Floridu, dok je u Texasu, nakon iznenađujućeg starta Trump također vratio prednost i trenutno ima više od dva postotna poena ispred Bidena.

Trump je trenutno favorit prema kladionicama

03.52 – Trump je trenutno favorit prema kladionicama. Premda je prije izborne noći situacija bila obrnuta te je Biden bio bliže pobjedi prema kladionicama, situacija je sada drugačija.

U Trumpovom stožeru zabrinuti zbog Georgije, Michigana i Wisconsina

03.32 – U Trumpovom stožeru zabrinuti su stanjem u tri države – Georgiji, Michiganu i Wisconsinu – no optimizam im vraća stanje u Floridi koju Trump gotovo sigurnu osvaja, rekao je visoko pozicionirani dužnosnik Trumpove kampanje, javlja CNN.

“Georgija bi mogla biti savjetnik”, kazao je Trumpov savjetnik i izrazio zabrinutost s još dvije ranije spomenute države. Problem je taj što ako Trump izgubi Georgiju, ne smije izgubiti Wisconsin. Ako izgubi obe ove države, predsjednik bi mogao biti u problemu, kazao je ovaj savjetnik,  piše CNN.

Trump osvojio još 5 država, Biden 2

03.01 – Prema projekcijama NYT-a Biden trenutno osvaja 119 elektorskih glasova, a Trump 94.

Najnovije projekcije kažu kako Trump osvaja: Nebrasku, Wyoming, Južnu Dakotu, Sjevernu Dakotu i Louisianu, dok Biden osvaja New York i New Mexico.

Biden pokazao snagu u Teksasu

02.58 – Još uvijek je rano za prognozirati rezultate u Teksasu, no činjenica da je Biden u prednosti u okrugu Williamson nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi je značajna. 2016. Trump je u ovom okrugu pobijedio s gotovo 10 postotnih poena razlike.

Ovaj je okrug ohrabrujuć test za Bidena, piše NYT.

Ohio se pretvara u ključnu bitku

02.49 – Prema trenutnim rezultatima Biden vodi u Ohiu. No, rezultati još uvijek pristižu i u ovom je trenutku teško prognozirati tko će osvojiti ovu državu.

Nikada niti jedan Republikanac nije postao predsjednik bez da je osvojio Ohio u novije doba te je ova država ključna za Trumpa – bez nje će teško postati predsjednik.

Prebrojana je oko trećina glasova i Biden vodi u gradovima i predgrađima, a Trump je u prednosti u ruralnim sredinama.

U Trumpovom stožeru zadovoljni Floridom

02.25 – Ljudi iz Trumpove kampanje su entuzijastični jer vjeruju kako prolaze bolje među bolje među Latinoameričkim biračima na Floridi, u usporedbi s 2016. godinom.

Lider republikanske većine u senatu dobio novi mandat

02.22 Lider republikanske većine u Senatu potvrdio je još jedan mandat kao senator savezne države Kentucky. Osim za predsjednika, danas se u SAD-u održavaju izbori i za Senat te Zastupnički dom Kongresa.

Bitke za Ohijo i Teksas

02.20 Pristižu glasovi u Ohiju, a Biden vodio u okrugu Delware, što je utvrda Republikanaca. Niti jedan demokrat ga nije osvojio od 1916.

Pomalo šokiraju rezultati iz Teksasa, piše NYT-a, prema kojima je Biden vodio. No, situacija se intenzivno mijenja te se Biden i Trump izmjenjuju na vrhu.

Projekcije NYT-A: Biden 85, Trump 55

02.05 – Prema trenutnim projekcijama NYT-a Biden osvaja 85 elektorskih glasova, a Trump 55.

NYT: Trump ima 95 posto šanse za osvajanje Floride

01.49 – Ključne borbe vode se na Floridi, Georgiji i Sjevernoj Karloni. Osvoji li Biden barem jednu od ove tri države, vjerojatno će postati predsjednik. U slučaju da Trump osvoji sve tri, mogli bi proći dani prije nego što ćemo znati tko će biti novi američki predsjednik, piše NYT.

Trenutno projekcije New York Timesa izgledaju ovako:

Florida – Trump ima više od 95 posto šansi za osvajanje

Georgija – Trump ima 65 posto za osvajanje

Sjeverna Karolina – Biden ima 65 posto za osvajanje.

Trump osvojio Indianu i Kentucky, Biden Virginiju i Vermont

01.40 Republikanski predsjednik Donald Trump osvojio je Indianu i Kentucky, njegovu demokratskom suparniku pripale su Virginija i Vermont, a zasad je prerano proglasiti pobjednika u Georgiji i Južnoj Karolini, pokazuju projekcije televizije Fox i CNN-a nakon prvih zatvorenih birališta. Šest saveznih država u istočnom dijelu SAD-a zatvorilo je svoja birališta u jedan sat po srednjoeuropskom vremenu.

Radi se o Indiani koja daje 11 elektora, Kentuckyju (8), Georgiji (16), Južnoj Karolini (9), Virginiji (13) i Vermontu (3). To znači da Trump zasad može računati na 19 elektora, a Biden na 16.

Trideset minuta kasnije birališta se zatvaraju u Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji i Ohiu, a u dva sata po srednjoeuropskom vremenu glasanje će završiti u čak 22 države, među kojima je i vjerojatno ključna Pennsylvania i vrlo važna Florida.

Do pet sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena će biti sva birališta osim na Aljasci.  U predizbornim anketama Joe Biden ima prednost ali je utrka vrlo tijesna u državama koje će biti ključne za pobjedu. To su prije svih Pennsylvania, Michigan i Wisconsin ali i Florida, Sjeverna Karolina i Georgia.

Kandidatu za pobjedu treba najmanje 270 od 538 elektorskih glasova.  Više od sto milijuna Amerikanca dalo je svoj glas već ranije, što je apsolutni rekord dosad.  Trump će pokušati izbjeći sudbinu koja je zadnji puta 1992. zadesila tadašnjeg predsjednika Georgea Busha starijeg, koji se nije uspio izboriti za drugi mandat. Svi predsjednici nakon njega izborili su dva mandata.

Tijesna bitka za dvije ključne države – Floridu i Georgiju

01.37 – Tijesna borba vodi se u Georgiji i Floridi, dvije države u kojima se vodi ključna borba.

Florida – Biden 50,5%, Trump 48,7% (67% prebrojanih glasova, 29 elektorskih glasova)

Georgija – Biden 50,9%, Trump 48,1% (5% prebrojanih glasova, 16 elektorskih glasova)

AP: Trump pobjeđuje u Zapadnoj Virgniji

1.30 Birališta se zatvaraju u još nekoliko država – Ohiju, Sjevernoj Karolini i Zapadnoj Virginiji. Ohio je država u kojoj Trump mora pobijediti – nikada niti jedan Republikanac nije postao predsjednik bez da je osvojio Ohio.

AP je pak proglasio pobjedu Trumpa u Zapadnoj Virginiji koja donosi 5 elektora.

Prvi rezultati za ključne države Floridu i Georgiju

01.05 Pristižu prvi rezultati za jednu od ključnih država – Floridu. Nakon početnog Trumpovog vodstva, sada vodi Joe Biden.  Još jedna od važnih država je Georgija. No, izborni rezultati će se mijenjati.

Florida – Biden 51,7%, Trump 48,1% (prebrojano 44%; 29 elektorskih glasova)

Georgija – Biden 56,2%, Trump 42,7% (prebrojano 3%, 16 elektorskih glasova)

Projekcija CNN-a: Trump osvaja Indianu

01:00 CNN je objavio svoju projekciju – Trump će osvojiti Indianu – u skladu je to s ranijim očekivanjima. To će mu donijeti 11 elektorskih glasova od potrebnih najmanje 270.

Sedam država zatvara birališta u jedan sat po našem vremenu

00.40 Sedam saveznih država u istočnom dijelu SAD-a zatvorit će svoja birališta u jedan sat po srednjoeuropskom vremenu, kad se i očekuje objava prvih projekcija o utrci između Donalda Trumpa i Joea Bidena.

Indiana, Kentucky, Florida, Georgia, Južna Karolina, Virginia i Vermont prvih je sedam država koje zatvaraju birališta.

Prema predviđanjima, Donald Trump će bez problema osvojiti Indianu, Kentucky i Južnu Karolinu, a Biden Virginiju i Vermont. Florida i Georgia dvije su države iz kategorije neizvjesnih pa se vjerojatno u njima pobjednik neće predviđati odmah.

Trideset minuta kasnije birališta se zatvaraju u Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji i Ohiu, a u dva sata po srednjoeuropskom vremenu glasanje će završiti u čak 22 države, među kojima je i vjerojatno ključna Pennsylvania.

Do pet sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena će biti sva birališta osim na Aljasci. Amerikanci danas osim predsjednika biraju i 35 senatora i cijeli saziv Zastupničkog doma.

Izlazne ankete: Ekonomija i korona najvažniji biračima

00.26 Ekonomija i pandemija koronavirusa najvažnija su pitanja za polovicu američkih birača koji su u utorak glasali na predsjedničkim izborima, pokazala je izlazna anketa.

Prema izlaznoj anketi agencije Edison Research 30 posto birača izdvojilo je ekonomiju kao glavno pitanje kada su odlučivali kome da daju glas, a 20 posto pandemiju koronavirusa, prenio je Reuters. Četiri od 10 anketiranih birača smatra da se napori američke države na suzbijanju koronavirusa odvijaju “vrlo loše”, odnosno da se zemlja nije na dobar način suočila s pandemijom.

Pandemija je odnijela više od 230.000 života u SAD-u, gdje je zaraza potvrđena kod više od 9,4 milijuna ljudi. Polovica birača kaže da im je važnije da se suzbije epidemija, čak i ako to šteti ekonomiji.

Birači su u utorak, ali i prethodnih dana glasanjem unaprijed, odlučivali hoće li predsjednik SAD-a Donald Trump ostati još četiri godine u Bijeloj kući ili će ga zamijeniti kandidat Demokratske stranke Joe Biden. Unaprijed je glasalo više od 100 milijuna ljudi, što je 72 posto ukupne izlaznosti na prethodnim izborima 2016. godine. Izlazne ankete se zasnivaju na ispitivanju birača po izlasku s biračkog mjesta.

Trump se oglasio na Twitteru

00.25 Američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru. “Stojimo jako dobro diljem zemlje. Hvala vam”, napisao je Trump velikim slovima.

Pristižu prvi rezultati

00.15  Pristižu prvi rezultati, Trump uvjerljivo i očekivano vodi u Indiani i New Hampshireu. Iznenađujuće neizvjesna utrka je u Kentuckyju, gdje se očekivala uvjerljiva pobjeda Trumpa, a nakon 13 posto prebrojanih glasova Biden je u vodstvu.

Indiana – Trump 63,2%, Biden 35% (11 elektorskih glasova, prebrojano 7%)

Kenutcky – Biden 49,9%, Trump 48,6% (8 elektorskih glasova, prebrojano 13%)

New Hampshire – Trump 16%, Biden 38,5% (4 elektorska glasa, prebrojano 1 posto)

Zatvorena birališta u Indiani i Kentuckyju

0.00 – Zatvorio se dio birališta u Indiani i Kentuckyju, a za sat vremena zatvorit će se i većina birališta u Floridi koja je jedna od ključnih država za pobjedu. Tada se zatvaraju birališta i u Sjevernoj Karolini, Virginiji i Georgiji.

Trump izbore prati u Bijeloj kući

23.45 -Predsjednik Trump izborne će rezultate pratiti u Istočnom krilu Bijele kuće sa svojim savjetnicima i obitelji. “Uzbuđen je”, kazali su njegovi suradnici, prenosi CNN.

Uskoro prvi rezultati

23.35 – Prvi rezultati izbora očekuju se nakon ponoći po našem vremenu kada se zatvaraju i prva birališta u SAD-u.

Što kažu prve izlazne ankete?

23.16 – Prve izlazne ankete CNN-a nisu se bavile rezultatima izbora već drugim pitanjima. Prvo pitanje biračima bilo je što im je bila najvažnija stvar prema kojoj su dali svoj glas. Gospodarstvo – reklo je 34 posto ispitanih, rasna nejednakost bila je tema za njih 21 posto, a koronavirus za 18 posto ispitanika.

Čak 52 posto birača reklo je da je u ovom trenutku najvažnije suzbiti koronavirus, a njih 42 posto da treba obnoviti gospodarstvo.

Kad je riječ o američkoj strategiji borbe protiv Covida, 48 posto ispitanih u CNN-ovoj izlaznoj anketi smatra da je dobra dok 51 posto smatra da ide u lošem smjeru.

Naoružani muškarac uhićen ispred birališta

23.12 Naoružani muškarac uhićen je ispred birališta u Sjevernoj Karolini. Policija je objavila da su uhitili muškarca koji se vratio nakon što mu je jutros rečeno da se makne. Policija ga je identificirala kao 36-godišnjeg Justina Dunna. Nosio je šiltericu s Trumpovim imenom, vojne čizme i vidljivo oružje, te je uznemiravao birače koji su se našli u blizini. Smatra se da je pokušavao zastrašiti birače.

Uskoro izlazne ankete

22.40 – CNN će oko 23 sata po našem vremenu objavit prve izlazne ankete. No, u njima birači neće otkriti za koga su glasali, nego koje su za njih najvažnije teme u zemlji – ekonomija, koronavirus….


Lideri na mukama: Ne znaju kada čestitati pobjedniku

21.44 – Dok Amerikanci izlaze na izbore, premijeri i predsjednici diljem svijeta suočeni su s osjetljivim pitanjem: u kojem trenutku čestitati eventualnom pobjedniku, osobito s obzirom na mogućnost osporavanja izbornih rezultata.

Postoji mogućnost da će glasovi birača otići u jednom smjeru, a izborni kolegij koji zapravo bira pobjednika u drugom. Predsjednik Donald Trump je također više puta upozorio da je glasanje poštom podložno prijevari čime je sugerirao da možda neće prihvatiti rezultate izbore i rekao da će možda Vrhovni sud odlučivati o novom predsjedniku SAD-a.

“Želite biti brzi i jasni u slanju čestitki, osobito tako važnom savezniku”, rekao je vanjskopolitički savjetnik jednog europskog lidera.

“No to je ovaj put riskantno. Ne želite pogriješiti ili reagirati prebrzo. Možda ćemo pričekati neko vrijeme nakon izbornog dana.”


Trumpov sin objavio ‘neobičnu’ mapu Hrvatske

20.30 – Trumpov sin, Donald Trump Jr. ,objavio je na Twitteru kartu na kojoj predviđa kako će glasati Amerikanci u svijetu. Prema toj karti, Hrvatska je u istoj boji kao oceani i mora na ostatku karte. On, naravno, predviđa pobjedu svog oca.

Burzovni indeksi skočili na špekulacije o Bidenovoj pobjedi

20.16 – Glavni američki burzovni indeksi poskočili su u utorak u prvom satu trgovanja na Wall Streetu, potaknuti špekulacijama o uvjerljivoj pobjedi demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Biden vodi u najnovijim anketama

19.00 – Objavljene su najnovije ankete prema kojima Joe Biden vodi za 8,4 posto, što je gotovo dvostruko više od prednosti koju je Hillary imala prije pet godine. U najmanje šest država izlaznost je već sad aveća nego na posljeednjim izborima.


‘Tko zna kako će ovo završiti…’

18.30 – U Atlanti u saveznoj državi Georgiji glasači su na biračka mjesta stigli prije zore. Prva u redu na jednom od njih bila je Ginnie House koja je usprkos hladnoći čekala kako bi dala glas Bidenu, bivšem potpredsjedniku u dva mandata Baracka Obame koji u Bijeloj kući želi zamijeniti republikanca Donalda Trumpa.

“Izgubila sam svoj dopisni birački listić, a ne želim propustiti ove izbore”, rekla je House, 22-godišnja glumica i studentica kreativnog pisanja, koja se vratila u Atlantu iz New Yorka samo da bi glasala. Za republikanskog predsjednika je kazala da “dijeli državu”.

U Hialeahu, dominantno kubansko-američkom predgrađu Miamija, 62-godišnji Marcos Antonio Valero glasao je za Trumpa, kao što je to učinio i 2016. godine.

Otkrio je da je uzeo slobodan dan sa svog građevinskog posla kako bi osobno glasao jer ne vjeruje glasanju poštom. Valero nije htio predviđati kome će otići Florida, jedna od saveznih država u kojoj će rezultat biti ključan za konačnog pobjednika izbora.

“To je tajna, mistrerij”, rekao je. “Nitko ne zna kako će ovo završiti dok to svi nećemo saznati”.

Na biračkom mjestu u Houstonu u Teksasu Andy Valadez svira puhački instrument šofar okićen američkom zastavom. Šofar je rog koji se koristi na židovskim i kršćanskim ceremonijama, a Valedez u ovom slučaju da moli za Trumpovu pobjedu.

Tenzije od Times Squarea do Teksasa

18.20 – Američke nevladine organizacije priopćile su kako nadziru izbore zbog mogućih slučajeva zastrašivanja birača, a američko ministarstvo pravosuđa poslala je svoje promatrače u 18 saveznih država.

U New Yorku su zbog mogućih nemira zaštićene zgrade poput Empire Statea, trgovačkog centra Macy, pa i nebodera u kojem je smješten televizijski kanal Fox News.

Na Rodeo Driveu, jednoj od najskupljih šoping ulica u kalifornijskom Beverly Hillsu, osoblje je ispraznilo izloge luksuznih trgovina Tiffany & Co. i Van Cleef & Arpels.

“Nadamo se da će se pokazati da ovo nije bilo potrebno”, naglasila je Kathy Gohari, potpredsjednica lokalnog odbora Rodeo Drivea dok je u ponedjeljak gledala kako radnici stavljaju daske na prodavaonice skupih predmeta. Tenzije su uoči izbora narasle diljem države.

 

Trumpovi pobornici u kamionetima su na autocesti u Teksasu okružili autobus Bidenove kampanje. Policija je tijekom vikenda suzavcem raspršila većinski demokratsku skupinu koja je marširala prema biračkim mjestima, a protuvladina paravojna skupina je optužena zbog navodnog plana otmice demokratske guvernerke Michigana.

Američki mediji prenose kako se kasnije u utorak planiraju novi događaji poput onih u kojima Trumpovi pobornici glasnim karavanama prolaze kroz grad. Dio stručnjaka za sigurnost izbora strahuju da bi to moglo uplašiti birače i dovesti do nasilnih sukoba.

Zabrinutost vlada i da će napetosti podići i čekanje na rezultate izbora, ove godine duže zbog ogromnog broja glasova poslanih poštom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari