KORONA I TURIZAM

Turiste nije briga za crveno, narančasto i zeleno: Samo se jedna država drži ECDC-ove karte o koroni

Kada je riječ o turizmu, čini se da javnost previše pažnje posvećuje karti Europe i svijeta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), s obzirom da u praksi putovanja i prelasci granice više ovise o nekim drugim kriterijima, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ECDC-ova karta orijentir je u smislu informacije o epidemiološkoj situaciji, ali države članice EU odluke o režimima za prelazak granice najviše donose na temelju drugih kriterija.

Od desetak zemalja, za Hrvatsku važnih turistički emitivnih tržišta, jedino Češka odluku o povratku u domovinu s odmora određuje na temelju podataka o rizičnosti na ECDC-ovoj karti.

VIDEO DANA:

Drugima nije važno jesu li regije zelene, crvene ili narančaste

Poljska, Slovenija, Austrija i Italija povratak svojim građanima s odmora ili pak ulazak strancima na vlastiti teritorij uvjetuju isključivo posjedovanjem covid-potvrde, neovisno o tome dolaze li iz “crvene”, “narančaste” ili “zelene” države, dok se naše najveće i najvažnije emitivno tržište, Njemačka, vodi kartom svog Instituta “Robert Koch”.

Za razliku od ECDC-a, kod kojeg je Jadran jedna regija, i to trenutačno narančasta, njemački institut epidemiološku situaciju promatra od županije do županije, a prema njihovoj karti jedino rizično područje unutar Hrvatske zasad je Zadarska županija, što znači da Nijemci koji se vraćaju iz tog područja prilikom povratka na granici moraju predočiti covid-potvrdu.

Golemu želju za putovanjem imaju i Britanci, a interes s britanskog tržišta raste čak i za ljetovanje u rizičnim zemljama nakon što je 19. srpnja ukinuta obavezna 10-dnevna samoizolacija za osobe koje se vraćaju iz “narančastih” zemalja. Hrvatska je Britancima i Rusima uvela obvezu testiranja neovisno o tome jesu li cijepljeni ili ne, a prema podacima HTZ-a u subotu ju u Hrvatskoj boravilo 4800 Britanaca, što je zasad 0,5 posto više nego prošle godine u isto vrijeme.

Općenito, prakse iz svijeta pokazuju da se Mediteranom i Europom putuje, usprkos tome što je velik dio zemalja ponarančastio, a u slučaju Španjolske i pocrvenio, piše u ponedjeljak Jutarnji list (HINA).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari