KRIVOTVORENJE HRANE

U Hrvatsku osim lažnog mesa ulazi i mnogo lažnog alkohola; Europol otkrio prevare

Foto: Pixsell

Europol je izvijestio da je u Hrvatsku ušlo konjsko meso s deklaracijom teletine. Iz Europola su rekli da su pola godine istraživali trgovinu lažnim prehrambenim proizvodima. No, kako piše Dnevnik.hr, hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

Naime, konjsko meso se u trgovinama i putem interneta prodavalo pod teletinu. Otkrio je to Europol, agencija Europske unije koja europskim državama pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma, prenosi Index.

“Mi redovito mijenjamo europske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo spriječili krivotvorenje hrane, no nažalost uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke eventualne rupe u zakonu”, rekla je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

U akciji nazvanoj OPSON X, koja se od prosinca prošle godine pa sve do kraja lipnja provodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje svijeta, zaplijenjeno je gotovo 16.000 tona robe – nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

VIDEO DANA:

Ima i mnogo lažnog alkohola, najviše vina i votke

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima – prednjače vino i votka. Vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u ovoj akciji je 54 milijuna eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za uhićenje.

Carinska uprava sudjelovala je u akciji, a ista se provodila kroz pojačan nadzor i kontrolu nad osobnim vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima, kao i kroz provođenje pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice. Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

“Mi smo zakone pooštrili tako da su kazne sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakog onog tko pokuša varati s hranom i pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo na što manju mjeru sveli varanje s hranom”, objasnila je Borzan. Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi ništa nisu znali ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari