U 83. godini preminuo hrvatski političar i pisac Zdravko Tomac

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Zdravko Tomac preminuo je nakon kratke i teške bolesti

U 83. godini preminuo je Zdravko Tomac, piše Sbplus. Preminuo je u devet sati, u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, nakon kratke i teške bolesti.

Bio je hrvatski političar i pisac, nekadašnji istaknuti član SDP-a, bivši saborski zastupnik, potpredsjednik Sabora i potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva.

Rođen je 24. svibnja 1937. u Garčinu pokraj Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio i redoviti profesor.

Od samostalnosti Republike Hrvatske bio je potpredsjednik Vlade, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednik Županijske skupštine Grada Zagreba, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske na izborima 1997. i potpredsjednik SDP-a. Kao saborski zastupnik SDP-a Hrvatske, obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora od 2000. do 2003. godine.

U jesen 2003. godine napustio je SDP i pristupio Forumu hrvatske sloge zbog neslaganja s politikom vodstva SDP-a, a u studenom se kandidirao na parlamentarnim izborima na vlastitoj nezavisnoj listi. Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, postao je publicist, objavljujući približno jednu knjigu godišnje. Tematika njegovih knjiga je politička i povijesna. Objavio je više od dvadeset knjiga, uglavnom na hrvatskom jeziku, ali i dvije na engleskom i njemačkom.

Istaknut je kao političar od sudjelovanja u oblikovanju Ustava iz 1974. godine do osnutka stranke Hrvatski socijaldemokrati.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari