'APEL SVIJETU'

U čeličani u Mariupolju ima i Hrvata: ‘Naš Toni javio se prije tri dana. Rekao je da ima puno civila…’

Foto: Twitter/Illia Ponomarenko

U srijedu je u javnost izišla i videoporuka bojnika Serhija Voline, zapovjednika ukrajinskih marinaca u Azovstalu, koji je rekao da je moguće da su braniteljima preostali “samo dani ili sati”

Među nekoliko stotina ukrajinskih marinaca i pripadnika pukovnije Azov koji se trenutno nalaze u kompleksu čeličane Azovstal u Mariupolju kao posljednjoj utvrdi opkoljenoga grada, nalaze se najmanje četvorica Hrvata, i to jedan Dalmatinac i tri Slavonca, prenosi RTL.

“Naš Toni iz Dalmacije javio mi se prije tri dana, on je zapovjednik desetine u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstala i da su ostali na minimalnoj municiji, da otimaju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti. Od tada ni glasa od njih, bojim se scenarija Ovčare”, kazao je sugovornik Slobodna Dalmacije.

“Toni i ovi Slavonci su u Mariupolju, bojim se da neće dobro proći jer su kadirovci (čečenski borci koji se bore za Ruse pod vodstvom Ramzana Kadirova) nabrušeni na njih, kao i ovi iz GRU-a (vojna obavještajna služba Ruske Federacije). Rekao je da ima puno civila u tunelima, a nemaju ni hrane ni vode, o streljivu ne treba ni govoriti…

Ostala naša ekipa je oko Kijeva i Donbasa, bar nisu u okruženju.

Nije mi jasno zašto su ovi Azovci ljuti na Zelenskog, evo nekoliko dana nemam kontakte s njima, mislim na naše”, rekao je nekadašnji vojni specijalac.

Kroz tu ljutnju na Zelenskog, nameće se paralela s Vukovarom jer je neposredno prije pada hrvatskoga grada heroja, novinar Siniša Glavašević, otvoreno u jednom od svojih posljednjih javljanja optužio tadašnju hrvatsku vlast da je odgovorna za pad Vukovara, smatrajući, kao i mnogi drugi Vukovarci, da njegov grad nije trebao pasti u neprijateljske ruke.

U srijedu je u javnost izišla i videoporuka bojnika Serhija Voline, zapovjednika ukrajinskih marinaca u Azovstalu, koji je rekao da je moguće da su braniteljima preostali “samo dani ili sati”.

“Ovo je naš apel svijetu. Ovo može biti naš posljednji apel. Možda nam ostaju zadnji dani ili sati. Neprijateljske snage su deset puta brojnije od naših. Oni imaju dominaciju u zraku, u topništvu i u ljudstvu… Molimo svjetske čelnike da nam pomognu. Molimo vas da na nas primijenite proceduru “vađenja” i dovedete nas na teritorij treće zemlje”, poručio je bojnik Volina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views