PREKRASNE SU

Video | U domu prvih hrvatskih sijamskih blizanki: Iza njih posljednja operacija, Kristina i Valentina uskoro slave 4. rođendan

Iza njih su posljednje operacije. Potpuno su različite, a tako slične i zaštitničke jedna prema drugoj

Jedna bojanka, a njih dvije. Valentina nam je otkrila da se seka zove Kika.

Valentina i Kristina Tambolaš su bile sijamske blizanke. Uskoro će proslaviti četvrti rođendan i velike su cure. Jučer su bile kod zubara, izvještava Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

“Namazao mi je zube”, govore nam Valentina i Kristina. Na pitanje je li boljelo kažu: “Ne”. Pa pitamo je li bilo strah.

“Malo se ona bojala zubara, ja nisam”, odgovara jedna pokazujući na drugu. Priznaju i koja je hrabrija, a koja se bojala.

Hrabre su obje. Iza njih su brojne operacije, među njima ona najteža – njihovo razdvajanje koje je trajalo 15 sati.

“Bas su narasle, zrele su. Mislim super su, stvarno su super. Kontrole smo prošli. Imali smo jedan period kad je Valentina zbog svojih zdravstvenih razloga imala stomu”, govori am Marija Tambolaš.

Sada joj je uklonjena – nakon pune godine dana. Pokazali su nam fotografije Valentine nakon posljednje operacije. Bila je dva tjedna u KBC-u Zagreb i sada je puštena doma. Da su nekad bile sijamske blizanke otkrivaju samo ožiljci na trbuhu.

“Njima je to sasvim normalno, učim ih da je to nešto sto je njima spasilo život, da nije nešto čega bi se trebale sramiti. Pa sad dolazi do onih pitanja zašto sam bila u bolnici, jesam li dugo bila u bolnici”, govori Marija.

Razigrane i vesele u velikoj obitelji. Stariji brat i sestra kažu – znaju ih razlikovati.

“Prepoznajem ih po glavi. Jedna ima duguljastu, a jedna okruglu. Tina je onak malo nije bas za pričanje, a Kristina puno priča brblja”, otkriva sestra Maja.

“Po glasu. Jedna ima blagi glas, a jedna ima grubav glas. Kika ima grubav glas, a Tina ima nježniji glas od Kike”, govori brat Ivan.

One su blizanke gdje ni jedna nije ni sekunde starija. Rođene su zajedno – dva mjeseca prerano. Bile su povezane donjim dijelom prsnog koša, jetrima i crijevima. Šanse da će obje preživjeti bile su male. Danas štite jedna drugu.

“Zaštitnički, recimo kad se braco ili seka svađaju s jednom automatski druga dolazi i kaže ostavi moju seku. Ne diraj je, moja je. Dok međusobno, lijepo se one igraju, i ima i trenutaka kad se svađaju i tuku. Sestrinska ljubav koja mora tak”, govori majka.

I velika roditeljska ljubav. Kroz što su sve prošli ne žele se ni sjećati.

“Onaj jedan dio kao da je ostao tamo negdje dalje, ajmo reći. Vise ga se ne prisjećamo. Ovo je sad osjećaj dok su one sad doma, dok su dobro. Vrijedilo je. Sve one muke, suza, truda, neprospavanih noći. Putovanja od skoro 8 mjeseci vlakom za Zagreb”, govori majka.

Rođene s jedva 3600 grama zajedno – danas velike djevojčice. Dijele sve, ali i posebnu priču iza koje stoje kao pravo čudo, izvještava Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari