KAKO JE TO MOGUĆE?

U državnom stanu žive 32 strana radnika. Nehumani smještaj košta 250 eura po glavi. I sve je po zakonu

Iz Državnih nekretnina poručuju – riječ je o prostoru od 183 kvadrata koji je zakupljen na javnom natječaju. I to za 783 eura. Novi zakupac na ovom je biznisu očito odlučio dobro zaraditi, jer od svakog radnika, kako sami kažu, dobiva 250 eura plus režije, što je 10 puta više od onoga što je on platio. No, vlasnik na pozive i poruke RTL-a ne odgovara.

Željezni kreveti na kat. Pljesniva kuhinja. Soba zatrpana stvarima. A na malom produžnom kablu – puni se sve. Tako žive 32 strana radnika na 180 četvornih metara državnog prostora. Sve je skriveno, sa stražnje strane zgrade. I to u samom centru metropole. Susjedi očajni. Tvrde, nemamo ništa protiv stranih radnika, ali sve je u neredu.

“Užas, užas, uništili su ulaz u haustor, vrata su potrgali. Takav je zakon da nitko ne reagira, nitko se ne smije petljati u to. To je zmazanoća, neurednost, štakor, golubi su se počeli šteta po dvorištu, užas, užas jedan”, govori susjed Petar Golić.

Iz Državnih nekretnina poručuju – riječ je o prostoru od 183 kvadrata koji je zakupljen na javnom natječaju. I to za 783 eura. Novi zakupac na ovom je biznisu očito odlučio dobro zaraditi, jer od svakog radnika, kako sami kažu, dobiva 250 eura plus režije, što je 10 puta više od onoga što je on platio. No, vlasnik na naše pozive i poruke ne odgovara.

“Kako bi se utvrdilo točno činjenično stanje, Državne nekretnine su zatražile izlazak na teren državnog inspektorata na navedenu temu o kojim rezultatima će dalje postupati prema zakupniku prostora”, poručuju iz Državnih nekretnina.

Ruke su očito vezane i Inspektoratu, jer što je primjeren smještaj za strane radnike, ne propisuje se niti jednim pravilnikom. Postoji jedino onaj sa sezonske radnike i on jasno kaže: Minimalna kvadratura za jednu osobu je 14 četvornih metara, Za dvije 20, a za 6 – 44. Sanitarni čvor mora bit odvojen od prostora za spavanje. Osigurana mora biti tekuća voda, grijanje i struja. Oprema i uređaji ne smiju biti dotrajali i oštećeni, a muškarci moraju biti odvojeni od žena.

Nitko u državi za ovu situaciju sa stranim radnicima očito nije bio pripremljen na vrijeme, jer je iz dana u dan takvih je primjera sve više.

“Preko ih je još više. Situacija je takva da nemaju zastore, ništa, gledaš ih u krevetu kako se svlače, goli prolaze, uopće nemaju zastore, nemaju ništa. Smeće bacaju kroz prozor. Nitko ne reagirala, kome god se žališ…”, poručuje drugi susjed.

Da je broj stranih radnika u Hrvatskoj eksplodirao najbolje pokazuju brojke. U 2022. MUP je izdao 124 tisuće radnih dozvola. Prošle godine 172 i pol tisuće – što je 300 tisuća dozvola u samo dvije godine.

S obzirom na sivu zonu i biznis koji mnogi vide u iznajmljivanju prostora strancima – tko zna koliko još toga ima oko nas. A dok se ne donese Zakon, nitko očito – ne može riješiti ovaj problem, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari