ČUDO IZ MALOG ZELENOG PLODA

Video | Istrijan Boris pronašao način kako uštedjeti: Cijena je dvostruko manja od peleta, a tako grije dva velika apartmana

Čini se da se povijest ponavlja; koštice su se koristile za grijanje kada se maslinovo ulje proizvodilo na prešu

O vrijednosti i prednostima maslina, posebno maslinova ulja dobro znamo, a sada su Istrijani otišli i korak dalje. Griju se na koštice tog vrijednog ploda. Od kada je skočila cijena plina, potražnja za ovim načinom grijanja raste.

“Koštica je puno bolja, ima više kalorija, i količinski se troši otprilike 30 manje nego što sam trošio na pelete”, govori Boris Babić iz Vodnjana.

Osim što je uštedio, grijanje na ovaj način također je, kaže, ekološko.

“Stavio sam koštice unutra, maleni filter sprječava ulazak ostalih materijala, a svaki drugi ili treći dan potrebno je zamijeniti koštice”, ističe Boris.

Za kilogram koštica Boris izdvaja otprilike 30 centi, što znači da tona koštica stoji oko 300 eura, a na taj način grije dva apartmana od 100 metara kvadratnih.

Čini se da se povijest ponavlja; koštice su se koristile za grijanje kada se maslinovo ulje proizvodilo na prešu.

“Većina tih koštica danas u Hrvatskoj odlazi na kompostiranje zajedno s kominom, no bolje ih je odvojiti na ovaj način. Na taj način, kućanstva se mogu grijati s obzirom da je 30% kaloričnija od peleta, a cijena je otprilike dvostruko manja”, smatra maslinar i proizvođač ulja Sandi Chiavalon.

Nakon plina i peleta, koštice su pobijedile. “Ja sam ju jednom namjestio, i ona je programirana da se uključi da bude toplo ujutro. Kad krenemo na posao, ona se gasi i pali ponovno kad dođemo kući, tako da je uvijek toplo”, dodaje Boris Babić iz Vodnjana, koji je na ovaj način uspio uštedjeti, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari